Featured Media 

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

 

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

 

Ας αγνοήσουμε προς στιγμη :
1. Οτι πουλάει ( ενοικιάζει ) φάσμα που έχει ήδη πουληθεί ( ενοικιαστεί) στην DIGEA.
2. Οτι δημιουργεί τεχνικά ολιγοπώλιο περιορίζοντας τον αριθμό των αδειών σε 4. Η επιχειρηματολογία γιά τον καθορισμό του αριθμόυ έχει ήδη καταρριφθεί διότι αφ´ενός δεν δικαιολογείται τεχνολογικά κ αφ´ετέρου οικονομικά τα έσοδα της διαφημιστικής πίττας δεν θα ισοκατανεμηθούν και ούτε θα είναι ίδιο το κόστος λειτουργίας παρόλο που – πάλι αυθαίρετα- επιβάλλεται ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας στους προς αδειοδότηση σταθμούς.
3. Οτι περιορίζει αντιςυνταγματικά την ελευθερία ενημέρωσης κ την ελευθερία επιχειρηματικής δράσης “πουλώντας” ένα αυτονόητο ( στα πλαίςια μιας Δυτικής Δημοκρατίας κ ελεύθερης οικονομίας) δικαίωμα αντί να χρεώνει απλώς ένα τέλος χρήσης που να αντιστοιχεί στο κόστος εποπτείας από το ΕΣΡ 4. Οτι παρακάμπτει τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του ΕΣΡ.
5. Είναι εξαιρετικά αμφιβολο αν αυτή η αδειοδότηση θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους ( Αν υπολογιστει το σύνολο των εσόδων από την λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων ) , ποιά επίδραση θα έχει η ολιγοπώληση της διαφήμισης αλλά κ φυσικα την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο ( Ανθρωποθυσία για τον εξευμενισμό των ” νεκρών” της ΕΡΤ και το πότισμα της κακεντρέχειας των άχρηστων κρατικοδίαιτων εργαζομένων σε ΕΡΤ κ ΑΥΓΗ η τον εξευμενισμο των μεγαλυτερων ” κανονιων ” του χωρου 😉

Τι επιτυγχάνει η διαδικασία διαγωνισμού big brother – show που επελέγη?
Είναι προφανές ότι ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους έχει υπολογίσει μιά μέγιστη τιμή που είναι διατεθειμένος ( ή μπορεί) να δώσει.Επίσης έχει προσπαθήσει να κάνει μιά εκτίμηση της μέγιστης τιμής των ανταγωνιστών του.
Αυτή είναι συνάρτηση κυρίως των παρακατω παραγόντων:
-Αν γνωρίζει την αγορά ( πρακτικά αν έχει ήδη δραστηριοποιηθεί σε αυτή γιά να μπορει να εκτιμήσει την απόδοση της επένδυσης δηλ. κοστος αδείας + επενδυση παγίων +σταθερό λειτουργικό κόατος + μεταβλητό κόστος σε σχέση με αναμενόμενα έσοδα) -Αν έχει ή όχι ήδη επενδύσει κ πρέπει να διαφυλάξει την επένδυσή του ( κόστος ευκαιρίας)
– Τα παράπλευρα οφέλη που αναμένει από την συνέργεια της κατοχής του Σταθμού με τα άλλα συμφέροντά του ( Αυτά δεν είναι μόνο ο πιθανός προσπορισμός Δημόσιων έργων αλλά πχ κ η ενδυνάμωση των δικαστικών αμυνών του , η προώθηση συμφερόντων τρίτων με τους οποίους έχει τριγωνικές σχέσεις ,η απλή ματαιοδοξία για την δύναμη που του παρέχει η κατοχή ΜΜΕ , οι πιθανολογούμενες οπουρτινιςτικές  ωφέλειες “βλέποντας κ κάνοντας” ή τέλος ακόμη κ η επιθυμία του να μπει στο χώρο επειδή τον έλκει ως χώρος)

Αν όμως ο καθένας από τους διαγωνιζόμενους έχει ήδη αποφασίσει ποιά είναι η μέγιστη τιμή που είναι διατεθειμένος να προσφέρει το μόνο που τον απασχολεί είναι πως θα πληρώσει κάτι η πολύ λιγώτερο από αυτή την μέγιστη τιμή.
Ενας απλός διαγωνισμός σε ένα γύρο με κατάθεση εμφράγιστων πλειοδοτικων προσφορών θα αποκάλυπτε απλά τις τιμές που οιδιαγωνιζόμενοι εκτιμούν ότι μπορούν να πάρουν τις άδειες ( πάντα μικρότερες η ίςες από τις μέγιςτες τιμές του καθένα) και θα τελείωνε το θέμα.
Κάθε διαγωνιζόμενος θα έτεινε να προσφέρει την μέγιστη τιμή του εκτιμώντας και τις μέγιστες τιμές των ανταγωνιστών του. Οι προσυνεννοήσεις , ο ” αέρας” κτλ λόγω του αριθμού των διαγωνιζομένων και της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ τους δεν θα είχαν ουσιαστική επίδραση.

Τι περισσότερο θα επιτύχει το πολυήμερο show?
Τίποτα. Τα μόνα που επιτυγχανει είναι:
-Ο εξευτελισμός των συμμετεχόντων με την έμμεση προβολή της παντοδυναμίας του γκουβέρνου αλλα και τον σανό προς τους κομπλεξικούς οπαδούς που θα απολαύσουν τον εξευτελισμό.
-Η σοβαρή πιθανότητα επηρεασμού του αποτελέσματος από την επιτροπή ( δηλ. την κυβέρνηση) . πχ Φανταστείτε ότι σε κάποιους από τους διαγωνιζόμενους αποκαλύπτονται πληροφορίες γιά το τι προσέφεραν συγκεκριμένοι ανταγωνιστές τους. Μπορεί να γίνει και κωδικά πχ με τον αριθμό των οδοντογλυφίδων ή το χρώμα και τον αριθμό των χαρτοπετσετών που θα σερβιριστουν ή την πρόταση για το μενού , τη ” λάθος” εκτελεση μιας παραγγελιας φαγητου , την επισκεψη καποιου φρουρου με συγκεκριμενα σηματα στην στολη του κτλ αλλα και καποιο bug στο λογισμικο η´ καποιας ” πορτας” στον συγκεκριμενο Η/Υ ( που μπορει να ” ανοιγει” με εντολη.)

Τι μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση?
Απλά να δώσει με ένα απλό τέλος άλλες 12 άδειες βάζοντας κάποια λογικά απλά κριτήρια επιλεξιμότητας.
Ολες οι άδειες πρέπει να είναι ανακλήσιμες από το ΕΣΡ όταν παραβιάζονται οι υποχρεώσεις των κατόχων τους και να μην είναι μεταβιβάσιμες. Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάποιου αδειούχου θα πρέπει να συνεπάγεται την επανεξέταση για επαναχορηγησγ  της αδείας.

Share This:

Related posts

Leave a Comment