Τι έρχεται στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ
Eίναι ηλίου φαεινότερο, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας (να θυμίσω ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός ο οποίος χωρίς κόμμα εξελέγη πρόεδρος), μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του, έχει μεγάλες βλέψεις για την εν γένει πορεία του στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι.
Και να σημειώσουμε ότι συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πραγματικό στρατό» για να στηριχθεί λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την άμυνα.
«Πρέπει να προστατευθούμε από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο.
Παρά την προσπάθεια διάψευσης και διασκέδασης των εντυπώσεων από τους συμβούλους του, τα λεχθέντα του Μακρόν, ενόχλησαν σφόδρα την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και προκάλεσαν και την παρέμβαση Πούτιν. Η υπόθεση του ευρωστρατού, εκ των πραγμάτων αφορά άμεσα στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο. Λόγω βεβαίως των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Καθώς λοιπόν, η οικονομική ένωση της Ευρώπης, δίνει τη θέση της στην πολιτική ένωση και αυτό θα γίνει οριστική πράξη το 2022 σύμφωνα με τα ψηφισθέντα στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί το στρατιωτικό σκέλος να μην έχει και αυτό την «ένωση», άλλωστε έχει προβλεφθεί και από τη σχετική συνθήκη.
Έτσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, βλέποντας τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σκέφτεται σοβαρά τον αυριανό του ρόλο στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Και αυτός ο ρόλος προφανώς, είναι η πολιτική ηγεσία του ευρωστρατού. Ωστόσο, στα σχέδια αυτά, όπως είναι φυσικό, υπάρχει και ο αμερικανικός παράγοντας.
Ενδεικτική είναι και η άμεση αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις δηλώσεις περί ευρωστρατού του Γάλλου προέδρου. Η αντίδρασή του Τραμπ έγινε ακόμη πιο έντονη, μετά και τις πρόσθετες δηλώσεις Μακρόν περί «εθνικισμού», ένας παράγοντας που κατά την γνώμη του οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε τις «εθνικιστικές» τάσεις στην πολιτική, τις οποίες αποκάλεσε ως αντίθετες του «πατριωτισμού», γεγονός που ενόχλησε σφόδρα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε κατηγορηθεί ως «εθνικιστής» στο Χιούστον.
Έτσι επιστρέφοντας από το Παρίσι και τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της εκεχειρίας που σηματοδότησε τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στο θέμα του ευρωπαϊκού στρατού που θα προστατεύει τα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου και με σκωπτικούς χαρακτηρισμούς υποστήριξε ότι οι Γάλλοι χρειάστηκαν τη βοήθεια των ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς στους δύο παγκόσμιους πολέμους.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν εισηγείται τη δημιουργία δικού του στρατού για να προστατέψει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Αλλά τη Γερμανία [βρήκαν μπροστά τους] στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους – Πώς πήγαν τότε τα πράγματα για τη Γαλλία; Άρχισαν να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι πριν καταφθάσουν οι ΗΠΑ.
Πληρώστε για το ΝΑΤΟ ή όχι!» Αυτό έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, γεγονός που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ: «Αυτό που ο Τραμπ φαίνεται ότι δεν συνειδητοποιεί είναι ότι χωρίς χρήματα από τη Γαλλία οι ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν σήμερα καθώς η Γαλλία χρηματοδότησε την αμερικανική επανάσταση.
Ακόμη και το Άγαλμα της Ελευθερίας σας έδωσαν για να τη γιορτάζετε!» Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά το «τιτίβισμα» Τραμπ, που χαρακτήρισε ως «προσβλητικά» τα όσα είπε ο Μακρόν για τον ευρωστρατό.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια δήλωση με νόημα στο Παρίσι: «Η Ευρώπη είναι μια ισχυρή οικονομική οντότητα, μια ισχυρή οικονομική ένωση, και είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει να είναι ανεξάρτητη, αυτάρκης και κυρίαρχη, όταν πρόκειται για την άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση RT στο Παρίσι.
Το παιχνίδι για την αυτονόμηση και απαγκίστρωση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ μόλις έχει ξεκινήσει. Και τα συμφέροντα πολλά.
Απόστολος Ρόσσιος mikrometoxos