Συνθήκες και όροι αλλαγής πληρωμάτων σε διάφορα λιμάνια

Επιμέλεια Φίλης Καϊτατζής
Από το και τον οργανισμό SAFETY4SEA και το North Club που παρέχει πληροφορίες για το ποιες χώρες επιτρέπουν και ποιες όχι τις αλλαγές πληρωμάτων παρουσιάζουμε το τοπίο που ισχύει σε πολλά λιμάνια για τους περίπου 100.000 ναυτικούς ,που πρέπει να αλλάξουν βάρδιες -στην πορεία ενδέχεται να αλλάξουν στάση κάποια κράτη. To θέμα- που έγινε πρόβλημα των αλλαγών του πληρώματος, βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, καθώς οι περιορισμοί στα λιμάνια και ο παγκόσμιος αποκλεισμός οδήγησαν πολλούς ναυτικούς να παραμένουν στα πλοία και στην παράταση των συμβάσεών τους.

Εν μέσω λοιπόν της κρίσης και των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID12, γίνονται προσπάθειες συντονισμού για να αλλάξουν βάρδιες δεκάδες χιλιάδες ναυτικοί , υπό το καθεστώς τήρησης των υγειονομικών όρων .

Το Διεθνές Ναυτικό επιμελητήριο(ΙCS-εκπροσωπεί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου)) ,ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας ( ΙΜΟ) καθώς και άλλοι αρμόδιοι διεθνείς φορείς συνεργάζονται για την ασφαλή αντικατάσταση πληρωμάτων και τον απεγκλωβισμό όσων παραμένουν στα πλοία λόγω περιορισμού των μετακινήσεων. Η Κομισιόν έχει καλέσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης α ορίσουν λιμένες για γρήγορες αλλαγές πληρωμάτων. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΙΜΟ Kitack Lim έχει ζητήσει την λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του μείζονος θέματος της αντικατάστασης των πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών που παραμένουν στα πλοία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες περιλαμβάνονται υγειονομικές οδηγίες και συστάσεις για τις αλλαγές του πληρώματος των πλοίων, την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό ναυτικών και επιβατών των κρουαζιερόπλοιων. Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών καλούνται τα κράτη μέλη: να δημιουργήσουν ένα δίκτυο λιμένων στους οποίους μπορούν να πραγματοποιούνται αλλαγές πληρώματος χωρίς καθυστερήσεις.

Ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη να υπενθυμίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιέρων έχουν ευθύνη έναντι των πελατών τους και των υπαλλήλων τους να επαναπατρίσουν άπαντες με ασφάλεια. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη σημαίας των κρουαζιερόπλοιων να βοηθήσουν τους φορείς εκμετάλλευσης να εντοπίσουν λιμένες κατάλληλους για αποβίβαση και να οργανώσουν την αποβίβαση και τον επαναπατρισμό των πελατών και του πληρώματός τους. Εάν είναι γνωστό ότι επιβαίνοντες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, τα σκάφη θα πρέπει να κατευθύνονται σε λιμένα που βρίσκεται σε μεγάλη εγγύτητα, όπου τα νοσοκομεία διαθέτουν επαρκή χωρητικότητα.
Τα πλοία ήδη πρέπει να υποβάλλουν ναυτική δήλωση υγείας προτού εισέλθουν σε λιμένα. Επιπλέον, η Επιτροπή συνιστά τα πλοία που προσεγγίζουν λιμένα να κοινοποιούν, τέσσερις ώρες πριν από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης, τον αριθμό των επιβαινόντων και τυχόν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα της νόσου COVID-19.
Η Επιτροπή ζητά ακόμα να διατίθενται και να χρησιμοποιούνται μέσα ατομικής προστασίας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συστάσεις, και να έχουν οι ναυτικοί πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, αν παραστεί ανάγκη. Αν όλα τα μέλη του πληρώματος είναι υγιή και αν ο προηγούμενος ελλιμενισμός τους έγινε πριν από περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες, δεν θα πρέπει να τους επιβάλλεται καραντίνα, όταν αποβιβάζονται για επαναπατρισμό.
Για τους έλληνες ναυτικούς και έλληνες υπηκόους που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια , πληροφορίες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατάσταση αλλαγής πληρωμάτων σε διάφορες χώρες του κόσμου

Αλβανία

Η Αλβανία επιτρέπει τις αλλαγές του πληρώματος που αφορούν τους υπηκόους της, υπό την προϋπόθεση ότι ο πλοιοκτήτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει αρκετές προηγούμενες ειδοποιήσεις στις υγειονομικές αρχές, στην αστυνομία των συνόρων και στις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιο για το τοπικό λιμάνι. Μετά την επιβεβαίωση που ελήφθη από αυτές τις αρχές, το μέλος του πληρώματος αποβίβασης πρέπει να μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες σε ένα από τα ξενοδοχεία που επιβεβαιώθηκαν από το κράτος, μετά από αυτό μπορεί να φύγει προς το σπίτι. Τα έξοδα διαμονής στο ξενοδοχείο πρέπει να βαρύνουν το ίδιο το άτομο. Δηλώνεται ότι οι ξένοι υπήκοοι χρειάζονται άδεια από το αρμόδιο υπουργείο της χώρας ,όπου το μέλος του πληρώματος με τον επαναπατρισμό, ή από τη σχετική διπλωματική πρεσβεία. Μετά από αυτό πρέπει να ληφθούν άλλες άδειες από άλλες τοπικές αρχές στη χώρα μας.

Αλγερία
Απαγορεύονται όλες οι αλλαγές πληρώματος εκτός από τους υπηκόους.

Αργεντινή
Όλες οι αλλαγές του πληρώματος αναστέλλονται, εκτός από την περίπτωση « ακραίας ανάγκης » που θεωρητικά ισχύει για τους υπηκόους και τους αλλοδαπούς.
Αυστραλία
Επιτρέπονται αλλαγές πληρώματος, ωστόσο υπόκεινται σε περιορισμούς και την άδεια των τοπικών αρχών. Γενικά, κατά την υπογραφή, το πλήρωμα υπόκειται σε καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο αεροδρομίου κατά την άφιξή του στην Αυστραλία. Εάν απαιτείται να διασχίσουν μια εσωτερική επιβίβαση τότε υπόκεινται σε επιπλέον καραντίνα 14 ημερών.
Το πλήρωμα υπογραφής υπόκειται σε καραντίνα 14 ημερών από το τελευταίο λιμάνι του εξωτερικού. Εάν η διέλευση ήταν λιγότερο από 14 ημέρες, το υπόλοιπο μπορεί να ολοκληρωθεί στο πλοίο στο λιμάνι ή σε ξενοδοχείο. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός πτήσεων που λειτουργούν εσωτερικά στην Αυστραλία.

Μπαγκλαντές
Δεν επιτρέπεται αλλαγή πληρώματος αλλοδαπών μέχρι νεωτέρας.
Όταν απαιτείται πλήρωμα ξένου υπηκόου να επαναπατριστεί , επιτρέπεται εάν το πλήρωμα έχει υποστεί περίοδο καραντίνας 14 ημερών επί του σκάφους, πράγμα που σημαίνει: Τα σκάφη πρέπει να παραμείνουν για 14 ημέρες στο αγκυροβόλιο πριν από την παραλία και το Corona Virus δωρεάν πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Υπεύθυνο Υγείας του Λιμένα κατά την άφιξη του σκάφους.
Το πλήρωμα (με ιθαγένεια) με που επαναπατρίζεται αεροπορικώς επιτρέπεται να εισέλθει στη χώρα, με την επιφύλαξη 14 ημερών υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη.

Καμπότζη
Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε περιορισμούς για τη διενέργεια αλλαγών στο πλήρωμα είτε των υπηκόων μιας χώρας είτε των αλλοδαπών. Το ζήτημα είναι η μη διαθεσιμότητα πτήσεων εντός / εκτός της χώρας.
Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει αυστηρά την προσγείωση και τον επαναπατρισμό μη κινεζικών πληρωμάτων. Αν όχι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η προσγείωση και ο επαναπατρισμός των μη κινεζικών πληρωμάτων θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Κολομβία
Δεν επιτρέπονται αλλαγές στο πλήρωμα.
Αίγυπτος

Αλλαγές πληρώματος δεν επιτρέπονται στην Αίγυπτο μέχρι νεωτέρας
Γαλλία
Ναι , εάν είναι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις για να επιστρέψουν τα πληρώματα στην πατρίδα τους -η διέλευση των ναυτικών από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο με ταξί έχει εγκριθεί από τις γαλλικές αρχές.
Όλα τα άτομα που κυκλοφορούν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό για ειδική απαλλαγή που να αποδεικνύει ότι το ταξίδι τους είναι επιτακτικό και δεν μπορεί να αναβληθεί (τα πρόστιμα για οποιαδήποτε παράβαση ξεκινούν από 135 €). Αυτό το πιστοποιητικό θα ετοιμαστεί για τον επαναπατρισμένο μέλος του πληρώματος από τα άτομα που διοργανώνουν τη μεταφορά δηλώνοντας ότι το ταξίδι από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο είναι επιτακτική ανάγκη για ξένο μέλος πληρώματος που αποβιβάστηκε για ιατρική περίθαλψη και τώρα επέστρεψε στην πατρίδα του, και για να παρουσιαστεί με τα έγγραφα του μέλους του πληρώματος (βιβλίο ναυτικών και διαβατήριο) καθώς και το εισιτήριο πτήσης και το “fit to fly” που εκδίδεται από το νοσοκομείο σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
Εάν ο επαναπατρισμός δεν μπορεί να οργανωθεί σε εμπορικές πτήσεις, (πχ δεν προσγειώνεται στη χώρα καταγωγής του μέλους του πληρώματος), υπάρχει η δυνατότητα ναύλωσης αεροπλάνων με ιατρικές εταιρείες συνοδών, που είναι μια πιο ακριβή επιλογή και εξακολουθεί να υπόκειται επίσης σε έγκριση από τις αρχές στον προορισμό που πρέπει να ελέγχεται κατά περίπτωση.

Γκάνα
Αλλαγή πληρώματος τόσο των υπηκόων της Γκάνας όσο και των αλλοδαπών υπηκόων, μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει αναφορά για ασθένειες που σχετίζονται με το COVID-19, σύμφωνα με τις οποίες θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα πρωτοκόλλου.

Γιβραλτάρ
Επιτρέπεται αλλαγή πληρώματος, υπό τους ακόλουθους όρους:
1) Αποβίβαση πληρώματος:
Το σκάφος πρέπει να βρίσκεται αγκυροβολημένο.
Το πλήρωμα αποβίβασης του πλοίου δεν μπορεί να αναχωρήσει από το Γιβραλτάρ έως ότου το πλήρωμα επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
Σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης, το πλήρωμα θα επιστραφεί στο πλοίο
Αποβίβαση πληρώματος για επιβεβαίωση χωρίς συμπτώματα τις τελευταίες 14 ημέρες – ο πλοίαρχος του σκάφους παρέχει επίσημη δήλωση.
Δεν επιτρέπεται διαμονή στο ξενοδοχείο.
2) Επιβίβαση πληρώματος:
Απομόνωση στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους για διαμονή.
Η μεταφορά από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και στο λιμάνι πρέπει να χρησιμοποιεί καθορισμένες εγκαταστάσεις μεταφοράς, τις οποίες διαχειρίζεται ο

Ινδία
Οι αλλαγές στο πλήρωμα επιτρέπονται μόνο για τους Ινδούς υπηκόους.
Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει τροποποιημένες ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις διαμετακόμισης για αλλοδαπούς υπηκόους και δεν συμβουλεύει νέους περιορισμούς στις λιμενικές ή φορτηγά δραστηριότητες . Διαδικασία λειτουργίας για την είσοδο και την αποχώρηση Ινδών ναυτικών στα λιμάνια της Ινδίας  και ενδοκρατική και διακρατική κυκλοφορία τέτοιων ναυτικών βάσει εξουσιοδότησης / e-pass που εκδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Ναυτιλίας, Κυβέρνηση της Ινδίας (DGS), μαζί με φυσικό αντίγραφο του Πιστοποιητικού Συνεχούς Απαλλαγής (CDC) ως απόδειξη ταυτότητας που εκδόθηκε από DGS.

Ιρλανδία (Δημοκρατία)
Ναι, παρέχεται ειδική εξαίρεση στους ναυτικούς που ταξιδεύουν μέσω αεροδρομίων.
Ισραήλ
Όχι. Τα μέλη του πληρώματος δεν επιτρέπεται να αποβιβαστούν.
Ιταλία
Δεν επιτρέπεται αλλαγή πληρώματος
Ακτή Ελεφαντοστού
Απαγορεύεται η αλλαγή πληρώματος για οποιονδήποτε υπήκοο της Ακτής Ελεφαντοστού και αλλοδαπό
Κενύα
Μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει το τμήμα μετανάστευσης στη διευκόλυνση της κίνησης του πληρώματος σε συνεννόηση με άλλα τμήματα, όπως το Port Health, το Kenya Revenue Authority, το Kenya Ports Authority και άλλα.
Ν Κορέα
Όλα τα πληρώματα που σκοπεύουν να ενταχθούν / αποβιβαστούν από / προς το πλοίο στην Κορέα επιτρέπεται να εισέλθουν στην χώρα , ωστόσο το πλήρωμα από χώρες με αναστολή του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, απαιτεί θεώρηση από την Κορέα πριν από την είσοδό τους και πρέπει να υποβληθεί σε έκθεση ιατρικής εξέτασης στην πρεσβεία για αίτηση θεώρησης.
Το πλήρωμα από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, τη Μιανμάρ, την Ινδονησία και το Βιετνάμ επιτρέπεται να εισέλθουν στην Κορέα χωρίς βίζα από την Κορέα.
Όλοι οι υπογράφοντες (ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους) θα πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 2 εβδομάδων κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο με δικά τους έξοδα.
Οι υπογράφοντες μπορούν να αποβιβαστούν από το πλοίο μετά από ειδικές διαδικασίες καραντίνας και λήψη της εφαρμογής Self Diagnosis Mobile.
Θα πρέπει να αναφέρουν τις συνθήκες υγείας τους μέσω της εφαρμογής Self Diagnosis Mobile μία φορά την ημέρα και εάν δεν γίνει λήψη της εφαρμογής, δεν επιτρέπεται στον αποσυμπιεστή να αποβιβάσει το σκάφος.
Οι επιβάτες Κινέζικης διέλευσης χωρίς βίζα Κορέας και αλλοδαποί από την Κίνα δεν θα επιτρέπονται.
Λίβανος
Όχι. Το αεροδρόμιο της Βηρυτού εξακολουθεί να είναι κλειστό για την κανονική κίνηση
Μάλτα

Δεν επιτρέπονται αλλαγές στο πλήρωμα στη Μάλτα μέχρι νεωτέρας.

Μαυροβούνιο

Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αλλαγή πληρώματος των ναυτικών του Μαυροβουνίου, αλλά όχι για στους αλλοδαπούς.
Ολλανδία
Ναι για εμπορικά φορτηγά πλοία. Ωστόσο, με τις πολύ περιορισμένες διαθέσιμες πτήσεις που αναχωρούν, πολλοί εφοπλιστές αφήνουν το πλήρωμα στο πλοίο τους, καθώς απλά δεν μπορούν να πετάξουν σπίτι.
Ρωσία
Μόνο οι Ρώσοι υπήκοοι μπορούν να αντικατασταθούν από τους ίδιους ντόπιους. Το παλιό πλήρωμα πρέπει να συμμορφώνεται με την απαίτηση καραντίνας, δηλαδή 14 ημέρες υπό την επίβλεψη των ιατρών που μένουν στο σπίτι. Δεν υπάρχει απαίτηση να παραμείνετε απομονωμένοι σε νοσοκομείο κατά την άφιξη από το εξωτερικό. Μόνο μια στενή εποπτεία από την υγειονομική αρχή με καθημερινή αναφορά για τη συνολική κατάσταση.
Δεν συνιστάται αλλαγή πληρώματος για ξένο πλήρωμα λόγω της αναστολής των διεθνών πτήσεων. Μπορούν να εκτελεστούν μόνο μετά από ειδική έγκριση / επιβεβαίωση από τις ρωσικές υγειονομικές αρχές σε επείγουσες καταστάσεις όπως ασθένεια του πληρώματος, θάνατος των συγγενών. Ένα μέλος του πληρώματος μπορεί να αποσυνδεθεί και να παραμείνει στη Ρωσία μέχρι να ξαναρχίσουν οι πτήσεις, αλλά το κόστος διαμονής καλύπτεται από κάποιον (οι τοπικές αρχές απαιτούν σχετική διασφάλιση προτού επιτρέψουν μια τέτοια αποχώρηση).

Σιγκαπούρη
Με βάση τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη εγκύκλιο της MPA , μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο πλήρωμα.
Ισπανία
Ναι, αλλά παρεμποδίζεται από το κλείσιμο εμπορικών πτήσεων και υπόκειται στους ακόλουθους όρους:
Το πλήρωμα των εμπορικών σκαφών επιτρέπεται να υπογράφει για να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής / κατοικίας του.
Το πλήρωμα πρέπει να αποδείξει ότι έχουν επιβεβαιώσει τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και ότι δεν διέρχονται ή καταλήγουν σε χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους.
Για το πλήρωμα από πολίτες της ΕΕ ή του Σένγκεν, το πλήρωμα πρέπει να μεταβεί απευθείας στο αεροδρόμιο για να πετάξει αμέσως και το σκάφος πρέπει να παραμείνει στο λιμάνι, ώστε να μπορεί να επιβιβασθεί ξανά σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης.
Για το πλήρωμα από άλλες χώρες, εξαρτάται από την έγκριση από τις αρχές μετανάστευσης και το πλήρωμα θα επιτρέπεται μόνο να φύγει από τα δωμάτιά του για να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, μόνο 1 μέλος πληρώματος ανά αυτοκίνητο κατά τη μεταφορά, και μόνο 2 μέλη πληρώματος ανά φορτηγό.
Οι αρχές θα απαιτήσουν τη δήλωση για υγείας, τη λίστα των 10 τελευταίων λιμένων και τη λίστα πληρώματος
Το πλήρωμα των πλοίων θα αποδείξει την κατάστασή του όταν απαιτείται, μέσω της παρουσίασης, ειδικών εγγράφων . Το πλήρωμα των πλοίων θα έχει πρόσβαση σε τουριστικά καταλύματα όταν είναι απαραίτητο να συμμορφώνεται με τις περιόδους ανάπαυσης που προβλέπονται για τα πληρώματα ή να πραγματοποιεί τη μετακίνηση του πληρώματος προς ή από το ισπανικό λιμάνι όπου βρίσκεται το πλοίο.

Ταϊβάν
Οχι.

Τόγκο
Οι αλλαγές του πληρώματος για τους υπηκόους του Τόγκο παρακολουθούνται από ένα «κατάστημα» υπηρεσιών υγείας. Πριν από την αποβίβαση των μελών του πληρώματος, ο έλεγχος πραγματοποιείται αυστηρά στο πλοίο από εξειδικευμένες υπηρεσίες
Επιτρέπεται η αλλαγή πληρώματος για αλλοδαπούς, αλλά σημειώστε ότι το αεροδρόμιο είναι κλειστό για όλες τις εμπορικές πτήσεις.

Ουκρανία

Όχι. Η αλλαγή πληρώματος αλλοδαπών απαγορεύεται στα λιμάνια της Ουκρανίας, επομένως μόνο οι ναυτικοί ιθαγενών (ουκρανικής) εθνικότητας αλλάζουν σε λιμάνια της Ουκρανίας.
ΗΠΑ – Καλιφόρνια
Ναί. Το Coast Guard δεν έχει περιορισμούς στις αλλαγές πληρώματος στη Βόρεια Καλιφόρνια.
Ωστόσο εάν αλλάζει ξένο πλήρωμα, τα τελωνεία και η προστασία των συνόρων ενημερώνονται εκ των προτέρων σχετικά με το πότε και πού (αγκυροβόλιο, αποβάθρα, πόλη) θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ανταλλαγή. Εάν ανταλλάσσονται μέλη πληρώματος των ΗΠΑ, η USCG συνιστά να δοθεί η ίδια προειδοποίηση στο Κέντρο Ελέγχου Νόσων. Εάν υπάρχει υποψία COVID-19 που επηρεάζει οποιοδήποτε πλήρωμα, θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν οι τοπικές υγειονομικές αρχές

ΗΠΑ – Λουιζιάνα
Κατά περίπτωση: επιτρέπονται ορισμένες αλλαγές στο πλήρωμα, αρκεί το μέλος του πληρώματος να έχει απευθείας πτήση στο σπίτι και να μην εμφανίζει συμπτώματα COVID-19
Υέμενη
Δεν επιτρέπονται αλλαγές στο πλήρωμα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων Υεμένης σε πλοία με ξένη σημαία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *