Πλειός (σε Κανάλι-1) : ζούμε σε μία περίοδο, όπου τα μέσα επικοινωνίας είναι εμφανώς στρατευμένα
Ο Πρόεδρος στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Γιώργος Πλειός ήταν ο σημερινός καλεσμένος του Νίκου Μπουρσινού και της εκπομπής «Λαϊκή Αγορά» στο Κανάλι Ένα 90,4.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Πλειός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρώπης «στην οποία υπάρχει μία πολύ έντονη σχέση εξάρτησης μέσων και πολιτικής εξουσίας». « Ίσως, η άλλη χώρα που μοιάζει με την Ελλάδα σε αυτό, είναι η Τουρκία. Είναι αμοιβαία εξάρτηση» υποστήριξε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι «η σχέση πολιτικής εξουσίας και μέσων επικοινωνίας δεν είναι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κομμάτων και τοπικής αυτοδιοίκησης».
«Σήμερα ζούμε σε μία περίοδο, όπου τα μέσα επικοινωνίας είναι εμφανώς στρατευμένα. Έχουμε έναν εξαιρετικό βαθμό στράτευσης και δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, είναι και διεθνές» τόνισε, επισημαίνοντας:«Τα μέσα επικοινωνίας πια έχουν γίνει ένα κομμάτι, ένα μέρος του πολιτικού και του κομματικού συστήματος. Δεν είναι απέναντι για να ελέγχουν την πολιτική εξουσία, είναι μέρος της πολιτικής εξουσίας. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Σταδιακά εκλείπει η διάκριση εξουσιών, εν τοις πράγμασι και όχι τυπικά».
Σε ότι αφορά στο ΕΣΡ, ο κ. Πλειός εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αφού το Συμβούλιο λειτουργεί με νόμο του 2010. Επιπλέον, «χρειάζεται να ενισχυθεί η ανιχνευτική του λειτουργία», να αναλάβουν δηλαδή «άνθρωποι που ξέρουν και την τηλεόραση και τα νομικά, οι οποίοι θα παρακολουθούν συνεχώς το πρόγραμμα, για να εντοπίζονται περιπτώσεις παραβιάσεων».
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των Μέσων και την απόφαση της Alter Ego να επιστρέψει τα χρήματα, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι «κανονικά όλοι θα έπρεπε να αρνηθούν αυτή τη χρηματοδότηση. Κανείς δεν έπρεπε να δεχθεί αυτά τα χρήματα, όλοι έπρεπε να τα αρνηθούν, διότι, στην πραγματικότητα, έκαναν το αυτονόητο καθήκον τους σε μια κρίση, την οποία περνούσε και ακόμα περνά η χώρα».
Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για το πώς τα ΜΜΕ θα προχωρήσουν στη χώρα μας, ο κ. Πλειός τόνισε χαρακτηριστικά: «Το τοπίο αλλάζει, το κέντρο βάρους μεταφέρεται στο διαδίκτυο, είτε το θέλουμε είτε όχι, και τα παλιά μέσα σταδιακά, περνάνε στο διαδίκτυο. Μπαίνουμε σε έναν καινούργιο κόσμο. Επιπλέον, με τα νέα Μέσα μεγάλο μέρος της «εξουσίας» στην επικοινωνία, περνά στο κοινό. Είμαστε σε μία άλλη εποχή και οφείλουμε να το καταλάβουμε αυτό. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις με κανόνες ιππικού, το πως θα λειτουργήσουν τα τεθωρακισμένα».