ΕΔΟΕΑΠ: Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Ο ΕΔΟΕΑΠ υπενθυμίζει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά τόσο εντός όσο και εκτός του Οργανισμού. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πανδημίας ο εμβολιασμός καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός για τη μείωση του φορτίου της γρίπης συνολικά σε συνάρτηση με την έξαρση του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανήκουν: 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χρόνια, οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη συμβαίνουν στις ηλικίες άνω των 60 ετών. 2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Οι ομάδες αυτές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη. Οι επιπλοκές μπορεί να κυμαίνονται από πνευμονία και βρογχίτιδα έως όξυνση των συμπτωμάτων χρόνιων νοσημάτων και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων μεταξύ των ατόμων με καρδιακές παθήσεις, καθώς και με μειωμένες νοσηλείες που σχετίζονται με την ιατρική τους κατάσταση σε άτομα με διαβήτη και χρόνια πνευμονική νόσο.
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε έγκυες γυναίκες, πιθανώς λόγω αλλαγών στο σώμα τους, όπως στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες που τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μωρού αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση. 4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ. 5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα). 6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. 7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης. 8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών. 9. Άστεγοι 10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους. Επίσης, εμβολιασμός συστήνεται και για τους δύο γονείς με παιδιά έως 6 μηνών, καθώς τα μικρά παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές, σχετιζόμενες με τη γρίπη, επιπλοκές. Το αντιγριπικό εμβόλιο που κάνουν οι γονείς μπορεί να είναι σωτήριο για το παιδί τους. Για τον προγραμματισμό ραντεβού οι ασφαλισμένοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2107264400: Αθήνα, 8:00-17:00 και 2310278271, επιλογή 2: Θεσσαλονίκη, 9:30-19:30. Για τυχόν απορίες, μπορούν να καλούν και στο ιατρείο εμβολίων (210-7264860). Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας, αλλά και για όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν σε φαρμακείο, υπάρχει η δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης του εμβολίου (με sms ή email) από το θεράποντα ιατρό τους. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούν να εντοπίσουν άμεσα τον πλέον κοντινό τους συμβεβλημένο ιατρό ανά ειδικότητα. Από την ερχόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και στις μη ευπαθείς ομάδες κατά σειρά προτεραιότητας. Οι ασφαλισμένοι θα ενημερωθούν σχετικώς με νέα ανακοίνωση. |