Ραντεβού την άνοιξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

 

 

Συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού προβληματισμού για την προσεχή κρίσιμη περίοδο αποτελεί πλέον η πρόταση του Κυριάκου Μητσότακη περί ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης, όπως διεφάνη από την προχθέσινη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Το αποτέλεσμα της αρχικής αυτής βολιδοσκόπησης ουδόλως αιφνιδίασε τον πρωθυπουργό και το επιτελείο, ούτε και πτόησε το Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζει, όπως εξηγούν επιτελικοί παράγοντες στην Political, πως η τελική έκβαση του εν λόγω ζητήματος θα κριθεί σε έναν μικρό μαραθώνιο και όχι σε αγώνα της μίας ανάσας.

 

Ως εκ τούτου και παρά τις ήδη γνωστές ενστάσεις από σημαντικά κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν την έως τώρα…αμφιθυμία Παρισιού και Βερολίνου περισσότερο στην ιδιομορφία της συγκυρίας και λιγότερο σε μία επί της ουσίας εναντίωση τους στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής τυποποίησης ενός αποδεικτικού του εμβολιασμού εγγράφου. Τα ίδια πρόσωπα εντοπίζουν την κύρια πηγή της γαλλο – γερμανικής συστολής στα πενιχρά, έως τώρα τουλάχιστον και για διαφορετικούς λόγους του ρυθμού εμβολιασμού του πληθυσμού σε Παρίσι και Βερολίνο. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, συνομιλητές του πρωθυπουργού επιμένουν πως «πρώτος στόχος επετεύχθη» στο φόντο του πρώτου ευρωπαϊκού κρας τεστ γύρω από την εν λόγω πρωτοβουλία. Εξηγούν ότι η συμπερίληψη της πρότασης Μητσοτάκη στην ημερησία ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της προσέδωσε θεσμική υπόσταση.

Η μη απόρριψη της, δε, υπερθεματίζουν οι ίδιες πηγές, όπως κατέδειξαν οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνουν πως η τύχη της πρωτοβουλίας Μητσοτάκη θα κριθεί πιθανώς στην τακτική Εαρινή Σύνοδο του προσεχούς Μαρτίου, όταν, όπως λέγεται, οι συνθήκες θα είναι ουσιωδώς διαφορετικές και θα έχει σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί η ροή εμβολιασμού του πληθυσμού πανευρωπαϊκά, καθώς θα είναι διαθέσιμες και περισσότερες δόσεις, από περισσότερα εμβόλια.

Θέμα χρόνου

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της ελληνικής πρωτοβουλίας. Θεωρούν, μάλιστα, πως η περσινή, αρνητική εμπειρία, όταν στο…και ένα της τουριστικής περιόδου διαπιστώθηκε σύγχυση γύρω από κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, όπως οι συνθήκες υπό τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα, ωθεί εκ των πραγμάτων τόσο τις Βρυξέλλες, όσο και τα κράτη – μέλη να αναζητήσουν εγκαίρως αυτήν την φορά μία ρεαλιστική φόρμουλα παραγωγικού ινδοευρωπαϊκού συντονισμού. Καθόλου τυχαίο, εξάλλου, σημειώνουν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, ότι στο πλευρό της Αθήνας τάσσονται αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως εκείνες, που έχουν «έννομο τουριστικό συμφέρον», αλλά και η Κομισιόν μαζί με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών. Πάντως, ούτε ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να βιάζεται ιδιαίτερα. Εξ ου και υπογράμμισε κατά την  έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης ότι προέχει «η επίτευξη συμφωνίας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του πιστοποιητικού». Συμπλήρωσε, δε ότι απαιτείται να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προεργασία, «ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της πρότασης Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται πεπεισμένο να επιστρατεύσει την διαμόρφωση ενός κοινού, ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού σε διμερές επιπέδο με χώρες, που συνιστούν πυλώνες της εγχώριας τουριστικής αγοράς. Μία τέτοια περίπτωση είναι το Ισραήλ, το οποίο καταγράφει αξιοζήλευτες επιδόσεις στους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού, καθώς εκτιμάται πως κατά την άνοιξη θα έχει φθάσει το πολυπόθητο 60 – 70%, παραδεκτό όριο ανοσίας διεθνώς.

Γράφει ο Σπύρος Μουρελάτος για την political

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *