Κικίλιας: «Για τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε πληρότητα 65% στη χώρα και για προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κρήτη»
Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας συνομίλησε με τη δημοσιογράφο του ALPHA TV, Μαρία Νικόλτσιου, για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας αλλά και για τα σχέδια του Υπουργείου για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του Olympia Forum II που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.
Ο κ. Κικίλιας κάνοντας έναν μέχρι στιγμής απολογισμό της τουριστικής περιόδου, είπε ότι πήγε καλά και ότι μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, ωστόσο οι τουριστικοί προορισμοί είναι ακόμη δημοφιλείς.
«Για τον μήνα Σεπτέμβριο έχουμε πληρότητα 65% και για προορισμούς όπως η Ρόδος και η Κρήτη τα στοιχεία είναι καλά και για τον Νοέμβριο», τόνισε.
Στόχος του Υπουργείου είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας τουριστικός προορισμός με διάρκεια 12 μηνών. Οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η χρονική υπερ-μεγέθυνση, αλλά και η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων προορισμών.
Η στρατηγική είναι κοινή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συνοψίζεται σε 2 καμπάνιες. Η πρώτη που αφορά στην στήριξη του «City-Break» και καλύτερη διαφήμιση ξενοδοχείων σε μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ηράκλειο κλπ) με 12μηνη λειτουργία καταλυμάτων και η δεύτερη θα ξεκινήσει πολύ νωρίς, Φεβρουάριο και Μάρτιο, γιατί τότε κλείνονται οι κρατήσεις, τα μεγάλα πακέτα και οι συμφωνίες για το καλοκαίρι.
Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ενταχθούν στο πλάνο των τουριστών περισσότεροι προορισμοί στην ελληνική ύπαιθρο και στην περιφέρεια, όπως τουριστικοί προορισμοί σε βουνά, σε καταφύγια, σε μνημεία αλλά και με την ενίσχυση ειδικού τουρισμού, όπως αθλητικού τουρισμού, γαστρονομικού τουρισμού ή οινοτουρισμού κ.α.
«Ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου το ¼ του ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε ο Υπουργός. Η πολιτική του Υπουργείου περιλαμβάνει σχέδια για την διαχείριση υδάτινων πόρων, διαχείριση στερεών αποβλήτων, βελτίωση των υποδομών ώστε να έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και λιγότερη περιβαλλοντολογική επιβάρυνση. Το σχέδιό μας είναι ολιστικό και γίνεται σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να δημιουργήσουμε νέες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, να προσπαθήσουμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες με την χρήση νέων τεχνολογιών που θα προσελκύουν πιο high-end επισκέπτες και να βελτιώσουμε τα καταλύματα, τόνισε ο κ. Κικίλιας. Η βελτίωση των υποδομών γίνεται σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να καταλάβει και αυτή ότι η αναβάθμιση υποδομών είναι προς όφελος και των ίδιων των πολιτών της τοπικής κοινωνίας.
«Η χώρα μας αντέχει τα 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, αν διαχυθούν σε περισσότερους προορισμούς», συμπλήρωσε και τόνισε ότι τα 320 εκατομμύρια που προορίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επενδυθούν στην βελτίωση υποδομών όπως μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και για την εκπαίδευση στον κλάδο του τουρισμού.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι οι συμφωνίες που κλείνονται για την επόμενη χρονιά είναι καλές. «Περιμένουμε αύξηση κατά 50% των επισκεπτών από τη Γαλλία, έναρξη της τουριστικής σεζόν από τα μέσα Μαρτίου-αρχές Απριλίου για τους επισκέπτες από την Αγγλία, περισσότερες πτήσεις από Αγγλία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και επέκταση προορισμών που θα επισκεφτούν, 10-11 πτήσεις από ΗΠΑ. Επιδιώκουμε την επαν-υπογραφή κρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία κυρίως για την Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνο, ενώ ερωτηματικό παραμένει η Κίνα λόγω κορονοϊού καθώς και οι Σκανδιναβικές χώρες».
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να διακοπεί ο τουρισμός λόγω Covid-19, τόνισε ότι: «Η μάχη που δίνουμε είναι να παραμείνουμε ανοικτοί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος που δεν πρέπει να λειτουργεί άναρχα.