ΕΛΠΕ: Στα 125 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη

Σημαντικά αυξημένη κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν απόψε τα Ελληνικά Πετρέλαια. ΕΛΠΕ Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με πέρυσι άνω των 600 εκατ. ευρώ. «Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, μετά από πολλά τρίμηνα διακύμανσης σε ιστορικά χαμηλά. Αντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα στρατηγικού μετασχηματισμού.

Σημαντικό μέρος της λειτουργικής βελτίωσης αντισταθμίστηκε από την εκτίναξη στο κόστος ενέργειας και δικαιωμάτων CO2, που αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τις βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», αναφέρουν τα ΕΛΠΕ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Η ανάκαμψη της οικονομίας επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του Γ’ Τριμήνου, κυρίως λόγω ισχυρού τουρισμού, αλλά και αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα και τον δικό μας κλάδο.

Τα αποτελέσματα του ομίλου είναι βελτιωμένα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά σαν αποτέλεσμα του καλύτερου περιβάλλοντος, αλλά ακόμα πιο ελπιδοφόρα παράμετρος είναι οι συνεχείς και σταθερές βελτιώσεις σε τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε σαν εταιρεία, όπως η διαθεσιμότητα των διυλιστηρίων, οι εμπορικές μας επιδόσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η διαχείριση κόστους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *