Σκουρλέτης: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις στα νησιά (video)
Η ισοκατανομή σε όλη τη χώρα του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού, σε ανοιχτά κέντρα ανά νομό, με παράλληλη κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου για τις επιτάξεις, είναι βασικά στοιχεία άρσης του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.
Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:
Πολιτική αδιεξόδου από την κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, να πάρει πίσω την ΠΝΠ
«Ο τρόπος που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις, οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Παροξύνει το ζήτημα. […] Εμείς καταθέτουμε μια διαφορετική αντίληψη και ένα διαφορετικό σχέδιο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Είναι απαραίτητη η ισοκατανομή σε όλη τη χώρα σε ανοιχτά κέντρα
«Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δική της προεκλογική και αντιπολιτευτική προπαγάνδα των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους διαπαιδαγώγησε σε μία στείρα, κοντόφθαλμη λογική. Με αποτέλεσμα, τι; Να έχουμε, πράγματι, υπερπληθυσμούς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι να εξεγείρονται και να μη τολμάει η κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα σχέδιο αποσυμφόρησης στη λογική της ισοκατανομής του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εάν είχε γίνει αυτό, κάντε μια απλή πράξη -πόσους έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι 65.000;- αν αυτούς μπορούσαμε να τους κατανείμουμε σε κάθε νομό θα ήταν ανεπαίσθητη η επίπτωση σε κάθε περιοχή. […] Σε κάθε νομό πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές υποδομές. Ανοιχτά κέντρα. Όπως έχουν υπάρξει και υπάρχουν σε μια σειρά από άλλες περιοχές. Υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. […] Όταν υπάρχει γιατρός, όταν υπάρχει μια στοιχειώδης υποδομή, όταν υπάρχει νερό, σίτιση, όταν μπορούν να επισκέπτονται την γύρω περιοχή, να αναζητούν κάποια απασχόληση, όλα τα πράγματα κινούνται, δημιουργούνται άλλες ισορροπίες».
Τα κλειστά κέντρα – φυλακές οδηγούν σε συσσώρευση προβλημάτων και εντάσεις
«Δεύτερο κέντρο στη Μυτιλήνη και κέντρο φυλακή; Τι περιμένετε εάν βάλετε πέντε – δέκα χιλιάδες κλεισμένους μέσα σε ένα κλουβί, σε μια φυλακή, δεν θα εξεγερθούν, δεν θα είναι εστία προβλημάτων αυτή η συσσώρευση; […] Η Μόρια είχε πάρα πολλά προβλήματα και κατά καιρούς αναδεικνύονταν. Προσπαθούσαμε, στο μέτρο του δυνατού να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά μια σειρά από παράμετροι ήταν δύσκολοι. Πρώτα απ’ όλα η έλλειψη προσωπικού. Όταν μιλάγαμε εμείς για παραπάνω προσωπικό έβγαιναν όλοι και μας κατάγγελλαν ότι θέλαμε να διορίσουμε συριζαίους. Δεν τα θυμάστε αυτά; Τώρα τα λέει κανείς αυτά; Τώρα που γίνονται προσλήψεις για έκτακτο προσωπικό, καταγγέλλει κανείς τη Νέα Δημοκρατία ότι πάει να κάνει ρουσφετάκια ή λένε ότι πρέπει να γίνουν, αν θέλουμε να εξετάζεται πιο σύντομα το άσυλο, αν θέλουμε να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης»;
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, αυτός πλήρωσε το “μάρμαρο”
«Αυτά που είπε χθες ο κ. Σταϊκούρας, τι να σας πω. Θα τον βλέπει ο ελληνικός λαός και θα κλείνει τις τηλεοράσεις. Μα είναι δυνατόν να λέει ότι την κρίση, το “μάρμαρο” την πλήρωσαν οι τράπεζες; Οι τράπεζες; Οι οποίες είναι γενεσιουργός αιτία και της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης; […] Βγήκαμε από τα μνημόνια και η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια που μας δανείζουν και τα επιτόκια κατάθεσης μεγαλώνει. […] Τίποτα δεν πληρώσανε, ο ελληνικός το πλήρωσε το “μάρμαρο”, οι φορολογούμενοι».
Οι τράπεζες απολύουν, εργασιακά δικαιώματα ανατρέπονται, αμοιβές μειώνονται, με στήριγμα την πολιτική της κυβέρνησης
«Τώρα κάνουν και το άλλο. Για να αυξήσουν τα κέρδη τους βάζουν σε εργολάβους τους εργαζόμενούς τους, έτσι ώστε να είναι χαμηλότερα αμειβόμενοι και με χειρότερες συνθήκες εργασίας. Είδαμε δε, μετά από δεκαετίες, απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς ή δεν είναι έτσι; Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοιες καταστάσεις. Κι αυτά γίνονται τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Τώρα βλέπουμε απολύσεις στον κερδοφόρο ΟΤΕ με τις υψηλότερες χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια βλέπουμε στη ΔΕΗ ατομικές συμβάσεις. Μη μου πείτε ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της σημερινής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας. Έτσι αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη. Μέσα από τη συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων και μέσα από την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους. Υπήρχε το άλλοθι των μνημονίων, τώρα δεν υπάρχει. Τώρα είναι πρωτογενώς η βούλησή τους, η θέλησή τους. Γι’ αυτό μιλάμε για ταξική μεροληψία».
Να δρομολογηθεί η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
«Πρέπει να υπάρξει σχέδιο παράτασης. Δεν γίνεται, έτσι όπως είναι οι συνθήκες, να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και να πούμε μετά τον Απρίλιο “γαία πυρί μιχθήτω”. […] Ο νόμος Κατσέλη έληγε στα τέλη του ’14 και ο κ. Σαμαράς δεν τον ανανέωσε και είχαμε ένα κενό μέχρι που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του ΄15 και παρέτεινε την προστασία που παρείχε ο νόμος Κατσέλη, που ήταν από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μιλάμε για την πρώτη κατοικία, δεν μιλάμε για διαφορές ανάμεσα σε ιδιώτες –εσύ μου χρωστάς, πάμε στα δικαστήρια και βγαίνει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό- μιλάμε για χρέη προς τράπεζες και προς το δημόσιο. […] Εμείς τροποποιήσαμε αυτόν τον νόμο στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν κατά τη διακυβέρνησή μας. Ήταν ο νόμος Σταθάκη. Είχαμε ψηφίσει συγκεκριμένο σχέδιο. Έληξε και είχε παραταθεί. Τώρα υπάρχει ένα κενό. Τώρα βγήκε ο κ. Γεωργιάδης και είπε ότι μετά τον Απρίλιο, τι να κάνουμε, τρέχτε προλάβετε. […] Έφτασαν να λένε ότι το 50% είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ποιος το πιστεύει αυτό; Μη μου πείτε ότι εσείς στον κύκλο σας δεν έχετε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δανειστεί. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει μια οικογένεια, έναν φίλο του, ένα συγγενή του, που να μην έχει δανειστεί για να αποκτήσει την πρώτη του κατοικία τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε σε ωθούσαν οι τράπεζες σε κάτι τέτοιο. Σου έδιναν και δάνεια που ήταν πάνω από τις αντικειμενικές σου δυνατότητες».
Ο ουσιαστικός απολογισμός της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά την πολιτική αξιοπιστία του
«Ο απολογισμός, για να είναι ουσιαστικός πρέπει να έχει την τόλμη και το θάρρος να μιλάει και για τις αστοχίες και για τα λάθη και για τα επιτεύγματα. Έτσι αποκτάς την αξιοπιστία σου. […] Το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει. Δεν το προτείνει κανείς. Αυτό το οποίο έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν, στη διαδρομή μας είτε ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είτε ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ανάλογα με τις διευρύνσεις, τις συνεργασίες που είχαμε στη βάση ενός πολιτικού σχεδίου, αποτυπώναμε και στον τίτλο κάποια προσθήκη, ακριβώς για να δείξουμε αυτή τη συνάντηση. Και πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε και δημιούργησε το έδαφος μιας συνάντησης με δυνάμεις που προέρχονταν από άλλες πολιτικές αφετηρίες. Στο έδαφος, πάντοτε, της Αριστεράς, στο έδαφος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, άλλωστε, οδήγησε τον μικρό ΣΥΡΙΖΑ του 3% και του 4% στο 36% και στο 32%».