Ανδρουλάκης: Όταν φιλοδοξείς να γίνεις αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να φιλοδοξείς να γίνεις και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ»

Ν. Ανδρουλάκης στο Κανάλι 1: Όλα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Τι απάντησε για την κριτική από τους συνυποψηφίους του

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε, στο Δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (και εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος), Νίκος Ανδρουλάκης.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του στον Πειραιά, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε τα στούντιο της οδού Σκουζέ, όπου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, για την προεκλογική κούρσα που κορυφώνεται στις 6 και 13 Οκτωβρίου, τους συνυποψηφίους του, αλλά και για μια σειρά από τομείς που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος.

«Πήρα την απόφαση να οδηγήσω το κόμμα σε εκλογές, γιατί νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να βυθιστεί στην εσωστρέφεια. Η χώρα θέλει αντιπολίτευση. Η ΝΔ κάνει παρέλαση, ενώ τα προβλήματα κλιμακώνονται. Κι όσο γρηγορότερα κλείσει αυτή η υπόθεση τόσο το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη. Στις 6 και 13 Οκτωβρίου νομίζω πως θα έχουμε μια μεγάλη συμμετοχή και πιστεύω ότι θα πάω και εγώ καλά, διότι ο κόσμος μου πιστώνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ίδιο με αυτό που ήταν πριν κάποια χρόνια», δήλωσε εισαγωγικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε στα επιμέρους ερωτήματα που του τέθηκαν:

Στεγαστικό

Αναφορικά με το μείζον θέμα της στέγασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως τα ενοίκια έχουν αυξηθεί, σε 4 χρόνια, κατά 42% για τις οικογένειες και 51% για τους φοιτητές, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η golden visa «ήταν φάρμακο όταν πάγωσε η κατασκευή.  Από τη στιγμή που ξεπάγωσε η κατασκευή έγινε φαρμάκι για τη μέση ελληνική οικογένεια. Δεν έχουμε την ιδιοκατοίκηση που είχαμε πριν 15 χρόνια και δεν υπάρχουν σπίτια. Εγώ, λοιπόν τι είπα; κατάργηση της golden visa. Και η απάντηση ήταν να πάνε την golden visa από 250.000 σε 800.000, μετά από δική μου πίεση. […] Είναι ανάπτυξη ο αφελληνισμός της ελληνικής περιουσίας;». Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως είναι σύμφωνος με τη χορήγηση χρυσής βίζας, εάν επενδύονται τα χρήματα σε επενδυτικές δραστηριότητες, στην έρευνα και στον αγροτικό τομέα. «Δεν μπορεί οι ανελαστικές δαπάνες να είναι στα ύψη, με μια αγοραστική δύναμη που καταρρέει», είπε κλείνοντας το θέμα της στέγασης ο κ. Ανδρουλάκης.

Υγεία
Στο κομμάτι της Υγείας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «όσοι έχουν χρήματα πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία, ενώ όσοι δεν έχουν περιμένουν στις λίστες αναμονής». «Όλα αυτά δείχνουν μια κυβέρνηση μακριά από τα προβλήματα του λαού. Ξέρετε ότι ο λαός μας πληρώνει τα Δευτέρα περισσότερα χρήματα για την υγεία του σε όλη την Ευρώπη;», σημείωσε.

«Κόκκινα» δάνεια

Απαντώντας στις ερωτήσεις για τα κόκκινα δάνεια και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, αρχικά, επέρριψε ευθύνες στον Παύλο Γερουλάνο, λέγοντας πως όφειλε να γνωρίζει ως βουλευτής του κόμματος πως η πρόταση για το δανειολόγιο υπάρχει ήδη στο πρόγραμμα. Επανέλαβε δε πως η πρόταση νόμου της Χαριλάου Τρικούπη προβλέπει 120 δόσεις ρύθμισης για εφορία και ΕΦΚΑ, δυνατότητα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν καταλήξει στο fund, λύση για όσους δανείστηκαν σε Ελβετικό φράγκο και δυνατότητα παρατήρησης της «πορείας» του δανείου. «Προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι η εξόντωση του δανειολήπτη, αλλά η εξυπηρέτηση του δανείου», πρόσθεσε.

ΦΠΑ
Όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ σε καταναλωτικά αγαθά, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» εναντίον της πρότασης αυτής, υποστηρίζοντας  ότι τα «δεξιά» κόμματα της Ισπανίας (όπου εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ) ζητούν τη χρονική επέκταση του μέτρου και την εφαρμογή του σε περισσότερες ετικέτες.

Μεταναστευτικό
Σχολιάζοντας τη σκλήρυνση της στάσης σε σχέση με το μεταναστευτικό από τη σοσιαλδημοκρατική Γερμανική Κυβέρνηση, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «η Γερμανία κοιτάζει το συμφέρον της» και επισήμανε πως, εάν δεν αλλάξει ο κανόνας για το άσυλο στις χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα υπάρξει βελτίωση. «Θα πρέπει να κατατίθεται αίτηση ασύλου στο σύνολο της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν επέτρεψε να αλλάξει αυτός ο κανόνας», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Εάν η Γερμανία κάνει πράξη την απειλή της, εμείς -με άλλα κράτη της περιφέρειας- πρέπει να κινηθούμε για να την αντιμετωπίσουμε».

Υποκλοπές
«Το θέμα των υποκλοπών πήρε μεγάλη διάσταση, όχι μόνο από εμένα αλλά από την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν δέχεται τέτοια πράγματα. Σιγά μην αφήσουμε την φιλελεύθερη δημοκρατία να μπει μέσα της ο παρακρατικός ιός», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πρόθεση του να αλλάξει ο τρόπος επιλογής στην ηγεσία της δικαιοσύνης, στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εσωκομματικά πυρά
Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκείται προς το πρόσωπό του, ενόψει και της εσωκομματικής κάλπης, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι «σε όλους είχα δώσει ευθύνη. Ο κ. Γερουλάνος είναι τομεάρχης οικονομίας, αρμόδιος για το ταμείο ανάκαμψης. Ο κ. Κατρίνης Πρόεδρος της Κ.Ο. και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Τον κ. Δούκα εγώ τον πρότεινα για Δήμαρχο, όταν πολλοί από αυτούς που είναι μαζί του σήμερα έλεγαν τότε ότι κατεβάζω έναν παντελώς άγνωστο υποψήφιο. Την κα. Διαμαντοπούλου την κάλεσα σε συνέδριο για να τοποθετηθεί σε τραπέζι, με την τότε γ.γ. στέγασης της Πορτογαλίας».

«Δεν μου αρέσει να υποτιμούν τον δικό μου αγώνα και τον αγώνα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Εμείς που μείναμε στα δύσκολα, ξέρουν τι τραβήξαμε, για να πάει το 4% στο 13%», πρόσθεσε.

«Έχω χρέος να δείξω ποιος είμαι. Δεν ήρθα να δώσω υποσχέσεις ότι θα πάω το κόμμα στο 30%. Γιατί ένας που το λέει αυτό, πρέπει να εξηγήσει γιατί στην εκλογική του περιφέρεια είμαστε στο 8%. Να απολογούμαι εγώ, που το ΠΑΣΟΚ σε όλη την περιφέρεια είναι δεύτερο κόμμα και στο λεκανοπέδιο είναι τέταρτο και να λένε αυτοί που στο 8% του λεκανοπεδίου ότι θα μας πάνε στο 30% ενώ δεν έφτασαν ούτε στο 10%», εκτίμησε ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να δεσμευθούν ότι «την επόμενη ημέρα» θα είναι πάλι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές κάλπες. «Όταν φιλοδοξείς να γίνεις αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να φιλοδοξείς να γίνεις και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ».

Η απάντηση στον Χάρη Δούκα
Ακόμη, ο  κ. Ανδρουλάκης, καταλόγισε στον Χάρη Δούκα πως επενδύει στην ένταση, επισημαίνοντας ότι ο συνυποψήφιός του χρησιμοποίησε αναρτήσεις μελών του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν ανήκουν στο επιτελείο του. «Έγραψαν κάτι που εγώ λέω πως είναι λάθος. Αλλά να λέει ότι είναι στο επιτελείο μου, από που και ως που;».