Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν στηθούν οι κάλπες – FANTOMAS.GR
Θέσεις για μάχη ή για μια θεσμική συνεδρίαση με αμιγώς πολιτικά μηνύματα; Αυτό είναι το ερώτημα που σκιαγραφεί το κλίμα γύρω από τη Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, όπου θα δοθεί και επίσημα το έναυσμα για την εκλογή ηγεσίας, δύο μήνες και δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες.
Οπως φάνηκε σε πολλά επίπεδα και από την εβδομάδα που πέρασε, οι εσωκομματικοί τόνοι από εδώ και πέρα θα κινούνται μόνο ανοδικά. Και αν αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο σε μια προεκλογική περίοδο, το διακύβευμα της μέγιστης δυνατής ομαλότητας στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ –και ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία– χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλό.
Εν ολίγοις, αν στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι μια διαδικασία που θα μείνει μακριά από οξείες αντιπαραθέσεις, η σημερινή συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει το εναρκτήριο λάκτισμα προς αυτή την κατεύθυνση; Κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος.
Οι διαφωνίες και οι υπογραφές
Ο δρόμος προς την Κ.Ε., σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν απαλλαγμένος από αγκάθια. Η πλευρά Ανδρουλάκη, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, του αρμόδιου οργάνου που εισηγείται για τα διαδικαστικά, υποστηρίζει ότι διαφώνησε σε δύο ζητήματα: στο αντίτιμο που θα καταβάλουν τα μέλη την ημέρα της κάλπης και στη σύνθεση των νομαρχιακών επιτροπών. Ωστόσο, το έγγραφο πρόσκλησης στην Κ.Ε. έκανε λόγο για «ομόφωνη εισήγηση», προκαλώντας την αντίδραση του περιβάλλοντος του ευρωβουλευτή. Παρά τις εσωτερικές επικοινωνίες που ακολούθησαν, η επίσημη κομματική ανακοίνωση της Παρασκευής είχε την ίδια διατύπωση. Και παρότι πρόκειται για δύο ζητήματα που δεν εκτιμάται ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην εκλογική διαδικασία, δεν παύουν να αποτελούν ένα μικρό δείγμα μιας ατμόσφαιρας που, τουλάχιστον, δεν παραπέμπει σε εσωτερική νηνεμία.
Ωστόσο, το βασικό θέμα –απομένει να φανεί αν θα εξελιχθεί σε μείζον– έχει να κάνει με τη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για κάθε υποψήφιο. Βάσει καταστατικού, θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Οκτωβρίου υπογραφές είτε 5.000 μελών είτε του 15% της Κ.Ε. Το μητρώο των περίπου 135.000 μελών υπάρχει, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν «αναγνωρίζεται» από όλα τα στρατόπεδα. Εν ολίγοις, δύο ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν: τι θα γίνει αν προκύψουν υπογραφές που δεν θα συμπίπτουν με το εν λόγω μητρώο ή αν υπάρξει υποψήφιος που δεν θα φθάσει στις 5.000.
Το δεύτερο ερώτημα, όπως συζητείται, δεν αποκλείεται να τεθεί στην περίπτωση του κ. Καστανίδη, μιας και η πλευρά Λοβέρδου υποστηρίζει πως έχει ξεπεράσει τον συγκεκριμένο αριθμό. Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των τεσσάρων επί του διαδικαστικού, κάτι που με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι, όπως έλεγε στην «Κ» κομματικό στέλεχος, οι ζυμώσεις μεταξύ των στρατοπέδων θα συνεχίζονταν έως και την παραμονή της συνεδρίασης, δηλαδή έως χθες.
Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο στο κλίμα που θα διαμορφωθεί θα παίξουν και οι τοποθετήσεις όσων αποφασίσουν να μιλήσουν στην Κ.Ε., εκτός φυσικά της κ. Γεννηματά, που θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία. Τον λόγο σκοπεύει να λάβει και ο κ. Λοβέρδος, με τις προθέσεις Ανδρουλάκη και Καστανίδη να μην είναι ξεκάθαρες. Από την τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι δεν θα λείψουν οι εσωκομματικές αιχμές, που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τους τόνους. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αθηνών, σύμφωνα το περιβάλλον του, προτίθεται να θέσει ξεκάθαρα το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ», ζήτημα που επίσης δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει… απαντήσεις.
Μήνυμα Παπανδρέου
Πάντως, σε ευρύτερο πλαίσιο, μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη μεσοβδόμαδα αποτέλεσε η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, όπου ξεκαθαριζόταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρίσκεται πίσω από καμία εκ των υποψηφιοτήτων, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τον κ. Καστανίδη. Πρόκειται για μια παρέμβαση με σημαντικό εσωκομματικό αντίκτυπο, μιας και αρκετοί εντός των τειχών υποστήριζαν ότι η κάθοδος του τελευταίου στις εκλογές ήταν «υποκινούμενη» από τον επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ.
Το ερώτημα βεβαίως που παραμένει, ως προς τις ισορροπίες δυνάμεων, είναι ποιο ποσοστό των «παπανδρεϊκών» θα συνταχθεί τελικά με το στρατόπεδο του κ. Καστανίδη. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση του ηγετικού πυρήνα ότι ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει εκ νέου την κ. Γεννηματά παραμένει πλήρως αμετάβλητη, όπως έλεγαν στην «Κ» στελέχη κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.