Από ώρα σε ώρα ξεκινά η επιχείρηση σωτηρίας των 12 παιδιών και του προπονητή τους

Με κομμένη την ανάσα ο πλανήτης, παρακολουθεί το δράμα των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που βρίσκονται εδώ και 12 ημέρες εγκλωβισμένοι σε σπηλιά της Ταϊλάνδης. Το βράδυ ξεκινούν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού τους ενώ αναμένεται συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, ο οποίος φαίνεται πως δεν είναι με το μέρος τους, καθώς στην περιοχή αναμένονται να ξεκινήσουν έντονες βροχοπτώσεις. Παράλληλα, τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών.

Βελγικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας hnl, επικαλούμενο δύτη, αναφέρει πως σήμερα δύο παιδιά, τα πιο υγιή, θα βγουν από τη σπηλιά μαζί με δύο δύτες. Προς το παρόν, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η στάθμη του νερού έχει πέσει αρκετά χαμηλά με αποτέλεσμα να μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να μπουν και να βγουν από τη σπηλιά με τα αγόρια. Ο χρόνος μειώνεται από τις 11 ώρες στις 6.  Ακόμη, σημειώνει πως οι δύτες θα μπορούν να ανασύρουν τέσσερα αγόρια την ημέρα.

Οι Times του Λονδίνου σε infographic παρουσιάζουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά από τη σπηλιά.

Η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιάΗ διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά

Μαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνειαΜαζί με τους δύτες για να φτάσουν στην επιφάνεια

Οι ειδικοί περιγράφουν πόσο δύσκολο και επικίνδυνο είναι το ταξίδι των παιδιών έξω από το σπήλαιο, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού να είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης και Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής του Πανεπιστήμιου Keele εξηγεί στον Guardian: «Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για απλές σπηλιές αλλά για μια σειρά συνδεδεμένων των καταιγίδων».

«Οι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί φόβοι που θα είχε αυτή η δοκιμασία για τα παιδιά, παρά το χαμόγελο των φωτογραφιών τους, δεν μπορούν να υποτιμηθούν», προσθέτει.

Ο Δρ Αντρεα Ντενίζ, Επικεφαλής του εργαστηρίου Stress & Development στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής τοτ King’s College London, δήλωσε: «Πολλά από τα παγιδευμένα παιδιά είναι πιθανό να αναπτύξουν ψυχολογικά συμπτώματα βραχυπρόθεσμα. Μπορεί είναι φοβισμένο ή νευρικά, να εμφανίσουν πονοκέφαλους και πόνους στο στομάχι που σχετίζονται με την έντονη δυσφορία».

«Τα περισσότερα θα αναρρώσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε πως ένα σημαντικό ποσοστό (10-20%) θα αναπτύξει πιο διαρκή προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με το τραύμα, όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους , η κατάθλιψη ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτοί οι νέοι θα επωφεληθούν από την ψυχολογική θεραπεία», ανέφερε.

Δραματικό βίντεο από το κράνος δύτη

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, καταγράφουν οι κάμερες από κράνος ενός από τους δύτες.

Σχοινιά που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης που διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα σε βαθιά νερά με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.

Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και βρίσκονται βυθισμένοι μέχρι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.

Εικόνα από το εσωτερικό της σπηλιάςΕικόνα από το εσωτερικό της σπηλιάς

Διασώστες ετοιμάζονται για την επιχείρηση απεγκλωβισμούΔιασώστες ετοιμάζονται για την επιχείρηση απεγκλωβισμού

Φωτογραφίες: AP

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *