Φονική ενέδρα για τρεις Ρώσους δημοσιογράφους
Θύματα φονικής ενέδρας στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία έπεσαν τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι, που ερευνούσαν πληροφορίες για τη δράση συμπατριωτών τους μισθοφόρων του Wagner Group.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε το θάνατο των Ορχάν Τζεμάλ, Αλεξάντερ Ραστορκγκούγιεφ και Κίριλ Ραντσένκο, ενώ ο οδηγός τους επέζησε της επίθεσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τελευταίος στο πρακτορείο Reuters «ένοπλοι ξεπρόβαλαν απ’ τους θάμνους κι άνοιξαν πυρ κατά του οχήματος. Οι τρεις δημοσιογράφοι πέθαναν αμέσως».
Επικαλούμενο πληροφορίες ραδιαφωνικού σταθμού της αφρικανικής χώρας το ρωσικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι υπεύθυνοι για την επίθεση μπορεί να είναι οι μαχητές μιας ισλαμιστικής οργάνωσης ανταρτών.
Οι δημοσιογράφοι είχαν πάει την περασμένη Παρασκευή στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του ομίλου ενημέρωσης TsUR του πρώην ολιγάρχη και σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που έχει προβάλει στο παρελθόν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τον κύκλο εμπίστων του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα ίχνη τους χάθηκαν την Κυριακή.
«Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζα να τους είχαν απαγάγει και να μπορέσουν να σωθούν. Αναπαυθείτε εν ειρήνη. Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς τους. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό των ενόχων», έγραψε ο Χοντορκόφσκι στο Facebook.
Ο όμιλος μισθοφόρων Wagner, τη δράση του οποίου ερευνούσαν οι τρεις δημοσιογράφοι, συνεργάζεται, όπως αναφέρουν αναλυτές, με το Κρεμλίνο σε εμπόλεμες ζώνες στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία. Επικεφαλής του ομίλου θεωρείται ότι είναι ο Γιεβγκένι Πριγκόσιν, που ανήκει στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου και έχει γίνει γνωστός στη Μόσχα μέσω του εστιατορίου του ως «ο μάγειρας του Πούτιν».
Ένας δημοσιγοράφος που ερευνούσε τις δραστηριότητες των μισθοφόρων της Wagner στη Συρία πέθανε τον περασμένο Απρίλιο υπό μυστηριώδεις συνθήκες, όταν έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο Εκατερίνμπουργκ.
Βασικός παίκτης στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία εδώ και δεκαετίες ήταν η Γαλλία, αλλά από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ρωσία ανέλαβε επίσημο ρόλο, όταν ο ΟΗΕ της ανέθεσε να παράσχει οπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και να τις εκπαιδεύσει κατά των ανταρτών.