Κορκίδης : Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες

 

Ο Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη, υψηλότερα πλεονάσματα και καλύτερα εισοδήματα»

 

Ο Προϋπολογισμός του 2024 που καταρτίστηκε σε οικονομικό περιβάλλον, επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει την «αναγνώριση» της ΕΕ, καθώς η Ελλάδα απέσπασε την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup και αποτελεί μια από τις επτά χώρες των οποίων ο Προϋπολογισμός κρίθηκε ως πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός προβλέπει, ανάπτυξη και διασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 2,1% με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται από 2,4% το 2023 σε 2,9% το 2024, ενώ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, σε ονομαστικούς όρους, αναμένεται να αυξηθεί από 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή προβλέπεται ότι θα κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και θα διαμορφωθεί σε 4,1%, έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023, και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% το 2024. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο, κατά 15,1%, το 2024, ενώ η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά, από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024.

Συγκεκριμένα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού 2024, οι κεντρικές παρεμβάσεις για την στήριξη κοινωνίας και οικονομίας, αφορούν: Αναμόρφωση στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα – Θεσμοθέτηση σε αναδρομικές αυξήσεις συντάξεων – Θεσμοθέτηση μόνιμης παροχής – Μονιμοποίηση απαλλαγών – Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – Επέκταση το επιδόματος μητρότητας – Αναδρομική αύξηση του πτητικού επιδόματος – Άρση του παγώματος των τριετιών – Κατάργηση 30% μείωσης επί των συντάξεων – Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης – Αύξηση των συντάξεων – Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους για κάθε παιδί – Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές – Μείωση φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων – Μείωση φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών – Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων – Μονιμοποίηση χαμηλού ΦΠΑ σε μεταφορές, υγεία, κινηματογράφους, γυμναστήρια – Επέκταση μειωμένων συντελεστή ΦΠΑ σε καφέ, ταξί και άλλες παροχές οικονομικής στήριξης.

 Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη και πλεονάσματα. Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων εφαρμόζονται παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και φορολογικής φύσης. Οι προτεραιότητες εστιάζουν στα επιπλέον φορολογικά έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αποκατάσταση από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την αξιοποίηση των νέων επενδυτικών πόρων ύψους 12 δις ευρώ μέσω του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης και αύξηση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία. Τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος ανέρχονται σε 1,6 δις ευρώ, με αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και αφορολόγητο. Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους τους πολίτες και να διατηρήσει δημοσιονομική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και αναπτυξιακή προοπτική.