Κυβερνήσεις ζητούν από την ελληνική ακτοπλοΐα να μεταφέρει πολίτες από Βηρυτό, Χάιφα

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τις σκληρές συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς και οι φόβοι για επέκταση της κρίσης στις γύρω χώρες έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και φόβους.

Στην εικόνα αυτή εισήλθε η ελληνική ακτοπλοΐα η οποία είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταφέρει ξένους υπηκόους από τη Βηρυτό και τη Χάιφα στην Κύπρο κατά κύριο λόγο και πιο συγκεκριμένα στη Λεμεσό και στη Λάρνακα και κατά δεύτερο λόγο στην Ελλάδα,

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στα γραφεία των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων φθάνουν καθημερινά αιτήματα ξένων κυβερνήσεων που ζητάνε να μάθουν το κόστος μίας τέτοιας επιχείρησης.

Μέχρι σήμερα Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ είτε μέσω των πρεσβειών τους στην Ελλάδα είτε μέσω ναυλομεσιτών έχουν ξεκινήσει τις επαφές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr τρία ταχύπλοα έχουν ήδη ναυλωθεί και περιμένουν εντολές.

Όσο είναι σε θέση αναμονής ο ναύλος που εισπράττουν κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 δολάρια. Εφόσον λύσουν κάβους για να πάνε να παραλάβουν τον κόσμο ο ναύλος σύμφωνα με πληροφορίες θα εκτοξευθεί έως και τα 140.000 δολάρια. Οι υψηλοί ναύλοι είναι λόγω του υψηλού ρίσκου που αναλαμβάνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Επίσης Έλληνας ακτοπλόος έχει στείλει ταχύπλοο στη Λεμεσό χωρίς να το έχει ναυλώσει και περιμένει.

«Οι αιτήσεις πέφτουν βροχή και πολλά πλοία είναι κοντά στη ναύλωση. Πάνω από 10 είναι είτε ναυλωμένα είτε προς ναύλωση» επεσήμανε στέλεχος της ναυτιλίας στο protothema.gr: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο ακτοπλοϊκό στόλο και καλό position-θέση ώστε μπορεί να συμβάλλει άμεσα στον απεγκλωβισμό από τη Βηρυτό και Χάιφα. Υπάρχουν πολλά αιτήματα ενώ πολλοί ρωτάνε για το ύψος των ναύλων» και προσθέτει:

«Προτεραιότητα έχουν τα ταχύπλοα τα οποία δεν εκτελούν δρομολόγια αφού έχουν δέσει για την ακινησία του χειμώνα. Τα πλοία που ναυλώνονται έχουν μεταφορική ικανότητα 1.000-1.200 επιβατών το καθένα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ναυλωτές ναυλώνουν ή θέλουν να ναυλώσουν τα πλοία για ένα μήνα σε πρώτη φάση αλλά κινούνται στη λογική βλέποντας και κάνοντας.
από το πρώτο θέμα