Με κομμένη την ανάσα οι ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τζόρτζια
Έπειτα από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, για την οποία κινητοποιήθηκαν τόσο ο νεοεκλεγείς όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι κάτοικοι της Τζόρτζια ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές εκλογές για τις δύο έδρες της πολιτείας στη Γερουσία, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν αυτό το σώμα του Κογκρέσου.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) σε αυτή την πολιτεία του νότου, με τους υποψήφιους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος κάτι που ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Αν οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ο Τζον Όσοφ και ο Ράφαελ Γουόρνοκ, κερδίσουν τους απερχόμενους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Ντέιβιντ Περντιού και Κέλι Λέφλερ, η Γερουσία θα περάσει στον έλεγχο των Δημοκρατικών.
Με αυτό τον τρόπο, όταν ο Τζο Μπάιντεν βρεθεί στον Λευκό Οίκο, θα μπορεί να βασίζεται στο ελεγχόμενο πλήρως από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
“Είναι ένας νέος χρόνος και αύριο μπορεί να είναι μία νέα ημέρα για την Ατλάντα, τη Τζόρτζια και την Αμερική”, τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης χθες, Δευτέρα, στην Ατλάντα.
“Αυτή η πολιτεία από μόνη της μπορεί να αλλάξει την πορεία όχι μόνο των επόμενων τεσσάρων ετών, αλλά της επόμενης γενιάς”, πρόσθεσε.
Μια προοπτική που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μας “ακραίας” και “σοσιαλιστικής” κυβέρνησης ως την τελευταία ώρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Τζόρτζια.
“Η χώρα μας εξαρτάται από εσάς. Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην Τζόρτζια”, τόνισε από το Ντάλτον ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να μην παραδέχεται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Μπάιντεν.
Οι επαναληπτικές αυτές εκλογές μπορεί να είναι “η τελευταία σας ευκαιρία να σώσετε την Αμερική που αγαπάμε”, δήλωσε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.
Παρά τις πιέσεις του Τραμπ και τους εκφοβισμούς του, οι αρχές της Τζόρτζια επιμένουν ότι ο Μπάιντεν συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία.
Όμως στο Ντάλτον, μια αγροτική και υπερσυντηρητική πόλη στη βορειοδυτική Τζόρτζια, υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου πήγαν χθες να τον παρακολουθήσουν, πεπεισμένοι ότι έχει κερδίσει στις προεδρικές εκλογές και καταγγέλλοντας, όπως κι εκείνος, μαζική νοθεία.
“Δεν θα μας πάρουν αυτό τον Λευκό Οίκο. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί”, τόνισε ο Τραμπ υπό τις ενθουσιώδεις κραυγές του συγκεντρωμένου πλήθους που φώναζε: “Πολεμήστε για τον Τραμπ!”.
Στήθος με στήθος
Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι είναι θεωρητικά φαβορί σε αυτή την συντηρητική πολιτεία.
Αν και δεν κέρδισε από τον πρώτο γύρο, ο Πέρντιου συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των ψήφων έναντι του Όσοφ. Η Λέφλερ ενδέχεται να επωφεληθεί από τις ψήφους ενός άλλου υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων που συμμετείχε στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Όμως και οι Δημοκρατικοί έχουν πιθανότητες να κερδίσουν, ενισχυμένοι από τη νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία, την πρώτη φορά που ένας Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει στην Ατλάντα από το 1992.
Βασίζονται κυρίως στη μεγάλη κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι ίσως αποθαρρυνθούν να πάνε να ψηφίσουν λόγω των καταγγελιών για νοθεία.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων, έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα. Αν και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταξύ των Δημοκρατικών, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ψηφίσουν πρώτοι, μόλις ανοίξουν οι κάλπες.
Όλα αυτά καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη του νικητή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους ψηφοφόρους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Έκκληση για έρευνα από το FBI
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπέργκερ δήλωσε σε συνέντευξή του χθες, Δευτέρα, ότι ο Τραμπ τον πίεσε να δεχθεί “ένα ανάρμοστο” τηλεφώνημα το Σάββατο, στη διάρκεια του οποίου ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ του ζήτησε να βρει τις απαραίτητες ψήφος ώστε να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του στην πολιτεία.
“Δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι σωστό να μιλήσω με τον πρόεδρο, αλλά επέμεινε, υποθέτω ότι έβαλε το προσωπικό του να μας πιέσει. Ήθελαν να γίνει αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία”, εξήγησε ο Ράφενσμπέργκερ μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Good Morning America” του ABC.
Δύο Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, ο Τεντ Λιου και η Καθλίν Ράις, ζήτησαν από τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι χθες, Δευτέρα, να ερευνήσει το τηλεφώνημα αυτό, καθώς εκτιμούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξε μια σειρά εκλογικών αδικημάτων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ