Μπακογιάννης: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη
Δεν θα γίνει καμία αύξηση των δημοτικών τελών στην Αθήνα, δεν θα σβήσουν τα φώτα στις γειτονιές, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας ότι ο φωτισμός «δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη», η οποία συνδέεται και με το ζήτημα της ασφάλειας.
Ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας για το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του δήμου στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες αρχίζει να υλοποιείται μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης του οδοφωτισμού, το οποίο θα επιφέρει οικονομίες μεγάλης κλίμακας, τις οποίες προοπτικά οι δημότες της Αθήνας και οι επιχειρήσεις, θα αντιληφθούν στους λογαριασμούς τους.
«Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, και το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς γι’ αυτό. Ακούω κάποιους που λένε ότι οι δήμοι μπορούν κάλλιστα να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, διότι αντικειμενικά δεχόμαστε πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Η απάντηση, προφανώς, είναι ότι αυτό δε γίνεται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων να αυξήσει τα δημοτικά του τέλη, τη στιγμή που οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ήδη επιβαρύνονται. Δε μπορούμε, λοιπόν, να έρθουμε εμείς και να κάνουμε τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη. […]
Ακούω κάποιους άλλους που λένε ότι δε χάθηκε ο κόσμος αν κλείσετε τα φώτα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα φώτα στις γειτονιές. Τα φώτα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Ο φωτισμός συνδέεται με την ασφάλεια. Επομένως, η πρόκληση για εμάς είναι με τη σωστή οικονομική διαχείριση να συνεχίσουμε, με λιγότερα, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, ώστε να μη ξαναζήσουμε αυτά που είχαμε ζήσει πριν από μερικά χρόνια -όταν η οικονομική κρίση λειτούργησε ως άλλοθι και λέγαμε “επειδή περνάμε αυτό που περνάμε, δεν έχουμε κάδους”».
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οδοφωτισμού της Αθήνας
«Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων μετά τη Διπλή Ανάπλαση. Αναβαθμίζουμε με led συνολικά 42.000 ηλεκτροφωτιστικά. Τι μάς επιτρέπει αυτό; Πρώτον, σημαντική οικονομία που -όπως αντιλαμβάνεστε- θα δούμε σύντομα όταν ολοκληρωθεί το έργο. Θα τις δουν οι δημότες στους λογαριασμούς τους, διότι τα τέλη μας είναι ανταποδοτικά.
Δεύτερον, μάς προσφέρει περισσότερο φως, διότι η ποιότητα του φωτός είναι διαφορετική.
Τρίτον, μάς επιτρέπει επιτέλους να πετύχουμε αυτοματισμούς, δηλαδή να μην περιμένουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να ανάβει και να σβήνει τα φώτα στην Αθήνα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά να είμαστε εκείνοι που θα παίρνουμε τις αποφάσεις αν θέλουμε σε μία πλατεία να έχουμε περισσότερο φως ή σε έναν δρόμο να έχουμε λιγότερο, δηλαδή να μπορούμε να “ντιμάρουμε”. Και βεβαίως δε θα περιμένουμε να μας λέτε “έσβησε ένα φως, κάηκε ένα φως”, αλλά θα το βλέπουμε αυτόματα και θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε».
Το πρόγραμμα «Θερμοστάτης» για τα φώτα και κλιματιστικά στα δημοτικά κτίρια
«Αυτό ήδη το εφαρμόζουμε, δε χρειαζόταν το πρόγραμμα «Θερμοστάτης». Είναι κοινή λογική αυτό το οποίο, άλλωστε, όλοι κάνουμε στα σπίτια μας. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και στις δουλειές μας».
Για το μετρό στα Εξάρχεια
«Το μετρό είναι σπουδαίο έργο για την Αθήνα – Υπάρχουν άλλα πεδία να αντιπαρατεθούμε»
«Η γραμμή 4 του Μετρό, είναι ένα έργο που έχει καθυστερήσει 10-15 χρόνια. Θα μετακινεί 350.000 ανθρώπους κάθε μέρα, και θα αφαιρέσει από την πόλη 55.000 οχήματα. Είναι αυτονόητο ότι το έργο αυτό έχει τρομερή σημασία για την πόλη. Υπάρχουν κάποιοι στην πλατεία Εξαρχείων συγκεκριμένα, οι οποίοι δεν είναι καν Εξαρχειώτες που αντιδρούν… Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων δεν έχει να κάνει με τους κατοίκους, έχει να κάνει με άλλους ή άλλες -δικαίωμά τους είναι, σε μία δημοκρατία ζούμε- έχουν βρει την ευκαιρία να δώσουν μία, σε εισαγωγικά «μεγάλη ιδεολογική, μάχη». Όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το Μετρό μάς χωράει όλους και μάς ενώνει όλους. Έχουμε, δόξα τω Θεώ, άλλα πεδία πολιτικής για να αντιπαρατεθούμε, δε χρειάζεται να το κάνουμε για το Μετρό. Όπως δε χρειάζεται να το κάνουμε και για τον Λόφο του Στρέφη».
«Αγωνιζόμαστε να φέρουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές της Αθήνας»
Για τα έργα στις γειτονιές της Αθήνας
«Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές κι εμείς δουλεύουμε «από κάτω προς τα πάνω». Σήμερα, κατασκευάζουμε 12 νέες παιδικές χαρές. Έχουμε ήδη αρχίσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης στα γηπεδάκια της πόλης που είναι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, ειδικά για τα παιδιά. Το πρώτο ήταν στην πλατεία Λαού, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Παράλληλα, συνεχίζουμε με τις ασφαλτοστρώσεις σε όλη την πόλη. Ήδη, έχουμε ασφαλτοστρώσει περισσότερους από 700 δρόμους και συνεχίζουμε σταθερά. Δουλεύουμε στα πεζοδρόμια, αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα μέτωπα σε όλη την πόλη. Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάρα πολλά έργα διότι, όπως ξέρετε, η Αθήνα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω κι εμείς τώρα αγωνιζόμαστε. Τρέχουμε να ξαναφέρουμε την πόλη και την ποιότητα ζωής της πόλης εκεί που αξίζει, εκεί που το έχουμε ανάγκη».
skai.gr