ΝΔ: Fake news για το ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ λειτουργούσε μέχρι τώρα χωρίς οργανόγραμμα και κανονισμό λειτουργίας υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «αυτοδιαχείρισης» από άμισθα μεν, διακοσμητικά δε Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία δεν ασκούσαν ουσιαστική διοίκηση.
Ένα προσχέδιο Οργανογράμματος και Κανονισμού Λειτουργίας εστάλη για διαβούλευση σε όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία επικοινωνίας και διαβούλευσης του ΔΣ με τους εργαζόμενούς του και όχι για τη Διαβούλευση που αφορά σε νομοσχέδια πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή. Μερίδα των εργαζομένων αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συζήτηση και άρχισε να προπαγανδίζει τη δήθεν κατάργηση του ΚΕΘΕΑ.
Στην πραγματικότητα, το ΚΕΘΕΑ όχι μόνον δεν κλείνει, αλλά ανασυγκροτείται με στόχο ακόμη καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Όχι μόνο δεν χάνονται θέσεις εργασίας, αλλά για πρώτη φορά, μέσα στην τελευταία δεκαετία, το ΚΕΘΕΑ ενισχύεται με 46 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου. Τα Προγράμματα και οι Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Το θεραπευτικό μοντέλο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις Δομές του ΚΕΘΕΑ παραμένει ανεπηρέαστο. Η χρηματοδότηση του Οργανισμού με 20 εκ. Ευρώ ετησίως συνεχίζεται αμείωτη. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το ΚΕΘΕΑ παύει πια να λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς κανονισμό λειτουργίας και χωρίς λογοδοσία. Το Οργανόγραμμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας που, βάσει νόμου, πρέπει να το συνοδεύει, αποτελούν βασικά θεσμικά εργαλεία διασφάλισης της λογοδοσίας, της διαφάνεια και της αξιολόγησης του παραγόμενου έργου. Το Οργανόγραμμα κατοχυρώνει τις θέσεις όλων των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, βάζοντας τέλος στο “ισόβιο” καθεστώς που χαρακτήριζε την ανάδειξη κάποιου εργαζόμενου στις θέσεις των Υπευθύνων. Χωρίς αυτά τα απαραίτητα βήματα ανασυγκρότησης δεν θα ήταν δυνατόν, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ.