Οι πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Καταρρέει ο δυτικός φιλελευθερισμός είπε ο Edward Luce, US national editor and columnist, Financial Times, στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και προέβλεψε πως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της Δύσης αλλά και τη διάλυση του ΝΑΤΟ.
Ο Edward Luce επεσήμανε πως η εκλογή Biden θα ενθουσιάσει τους συμμάχους της Αμερικής, και θα οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ – Ε.Ε. Ο αρθρογράφος των Financial Times εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, και είπε πως σε αυτή την περίπτωση η Δημοκρατία θα υποστεί ισχυρό πλήγμα και δεν θα μιλάμε πια για υποχώρηση αλλά για κατάρρευση του Φιλελευθερισμού. Ο ίδιος έδωσε 40% πιθανότητες στο σενάριο της επανεκλογής του Τραμπ.
Από την πλευρά της η Rana Foroohar, Global Business Columnist, Financial Times, επεσήμανε πως από το 2000 και μετά, η οικονομία λειτουργούσε με εύκολα χρήματα και συνέχεις παρεμβάσεις Κεντρικών Τραπεζών, ενώ δεν υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και το χρέος διογκωνόταν συνεχώς. Η ίδια προβλέπει νίκη των Δημοκρατικών και εξηγεί πως υπάρχουν δύο απόψεις στο κόμμα για το πως πρέπει να κινηθούν στην οικονομία. Υπάρχουν εκείνοι που θέλουν τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών όπως είναι η Amazon και η Google, και οι άλλοι που διαφωνούν, γιατί αυτές οι εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι λομπίστες στην Ουάσινγκτον και δεν θα καλοδεχτούν αύξηση της φορολογίας τους. Η Rana Foroohar λέει πως αυτά συμβαίνουν ενώ η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τραβούν το δικό τους δρόμο.
Στο ερώτημα του συντονιστή της συζήτησης Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, αν η Δημοκρατία θα μπει σε βαθιά ύφεση η θα υποχωρήσει, ο Edward Luce είπε πως ήδη από το 2000 παρατηρεί κανείς πως μεγάλες Δημοκρατίες εξαφανίζονται ακόμα και μέσα στην Ε.Ε., και έφερε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, ενώ μίλησε και για την μεταστροφή της Ρωσίας και της Ταιβάν. Όπως εξήγησε, μετά την εκλογή Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να προωθούν τη Δημοκρατία για αυτό και στην πανδημία δεν υπάρχει αμερικανική ηγεσία.
Ο Luce έθεσε το ζήτημα της εμπιστοσύνης και είπε πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας και αποτελεί τη συγκολλητική της ουσία. Και τόνισε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαθεί πια η εμπιστοσύνη των πολιτών. Ανέφερε το παράδειγμα των μισών Πολιτειών, που αγνοούν τους επιστήμονες, και παραλλήλισε την κατάσταση με την Ελλάδα όπου, όπως είπε η κυβέρνηση, παραδέχτηκε πως υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρει, και έβαλε τους ειδικούς να τα εξηγήσουν στον κόσμο. ”Στον κόσμο αρέσει να ακούει από τους ηγέτες του τι ξέρουν και τι όχι. Πρέπει να βρούμε ηγέτες που να μπορούν να μας πουν την αλήθεια”, είπε ο αρθρογράφος των FT.
H Rana Foroohar επεσήμανε πως ορθά οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος γιατί και το 2008 διασώθηκαν οι εταιρείες της Γουόλ Στρητ ενώ οι πολίτες έχαναν τα σπίτια τους. “Το ερώτημα είναι πια αν θα αφήσουμε τους μεγάλους να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι εγκαταλείποντας τις μικρές επιχειρήσεις, ή όχι” είπε η Rana Foroohar τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη καμπή. Η Foroohar έθεσε το ζήτημα των Παιδείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτήρισε τα πανάκριβα δίδακτρα που πρέπει να πληρώνουν οι φοιτητές τη νέα μεγάλη φούσκα που θα σκάσει. Η Rana Foroohar επεσήμανε πως τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι ανησυχούν για την Κίνα, δεν ξέρουν πως να τη χειριστούν, και δυστυχώς χώρες όπως η Ελλάδα θα βρεθούν στην πολύ δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιλέξουν πλευρά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς σε replay στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=pm4mwrvxpn4