Ώρα “μηδέν” για τον Τραμπ σήμερα!
Μια καθαρά τυπική συνταγματική διαδικασία στις ΗΠΑ, η οποία δεν απασχολούσε ιδιαίτερα ούτε τους πολίτες ούτε και τα μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών σήμερα. Ο λόγος για τη σύγκληση του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων, οι οποίοι αναμένεται να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ! Όπως σημειώνουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει σύμβολο ανθεκτικότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, το οποίο βάλλεται καθημερινά από τον πρόεδρο Τραμπ!
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επιλέγουν το ζεύγος Προέδρου και Αντιπροέδρου της αρεσκείας τους. Έμμεσα ωστόσο, με τη ψήφο τους εκλέγουν και τους 538 Εκλέκτορες από όλες τις Πολιτείες , οι επιλογή των οποίων έχει γίνει από τα κόμματα πριν τις εκλογές, με διαδικασίες που διαφέρουν τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και μεταξύ των Πολιτείων. Οι Εκλέκτορες συνηθίζεται να είναι γνωστά και σπουδαία πρόσωπα της κάθε περιοχής.
Ο πρόεδρος για να εκλεγεί θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τον “μαγικό” αριθμό των 270 Εκλεκτόρων. Ο αριθμός των Εκλεκτόρων διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Ωστόσο, ο υποψήφιος που πλειοψηφεί κερδίζει το συνολικό αριθμό των Εκλεκτόρων της Πολιτείας.
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ ορίζει ότι η ψηφοφορία του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων για την ανάδειξη προέδρου και αντιπροέδρου διεξάγεται την ίδια ημέρα για όλες τις Πολιτείες. Οι Εκλέκτορες ψηφίζουν ξεχωριστά για πρόεδρο και αντιπρόεδρο, σε τόπο που ορίζει η κάθε Πολιτεία. Κάθε Εκλέκτορας έχει μία ψήφο για την εκλογή προέδρου και μία για την εκλογή αντιπροέδρου.
Η ψηφοφορία του Εκλεκτορικού Κολλεγίου στις περισσότερες Πολιτείες είναι φανερή και μάλιστα σε 26 από αυτές προβλέπονται διάφορες μικρές ποινές, συνήθως χρηματικές, για τους Εκλέκτορες που δεν θα ακολουθήσουν τη λαϊκή εντολή. Πάντως οι περιπτώσεις παρασπονδίας από την λαϊκή εντολή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Μετά το 1968 καταγράφονται μόλις 6 μεμονωμένες περιπτώσεις Εκλεκτόρων, οι οποίοι ψήφισαν αντίθετα από αυτό που ήθελε ο κόσμος. Σε καμία ωστόσο περίπτωση, δεν ανατράπηκε το γενικό αποτέλεσμα των εκλογών.