Παπανδρέου μαινόμενος ενόψει κάλπης – FANTOMAS.GR
Ο Γιώργος Παπανδρέου από πάντα ήταν ένας ευγενής άνθρωπος με πρωτοπόρες ιδέες έστω και ασυγχρόνιστος ως πολιτικός με τις πολιτικές ανάγκες εκάστου εποχής. Και πάντα προστατευμένος.
Μικρό δείγμα θα θυμίσουμε, και από το οποίο άθελά του, ξεκίνησε μια νέα εποχή. Ενώ ήταν Υπουργός της κυβέρνησης του πατρός του, η οποία ήταν κατά της ελεύθερης ραδιοφωνίας, δεν εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη θέσπισή της. Βγήκε στο κρατικό ραδιόφωνο σε εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη και τάχθηκε υπέρ, άρα κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης που υπηρετούσε.
Άλλο που δεν ήθελαν οι μεγαλοδήμαρχοι της ΝΔ ( Έβερτ Αθήνας, Ανδριανόπουλος Πειραιά και Κούβελας Θεσσαλονίκης), και κήρυξαν αντάρτικο στα ερτζιανά. Ίδρυσαν ραδιοφωνικούς σταθμούς, με πολιτικό κυρίως και ελάχιστα δημοτικό περιεχόμενο, και άρχισαν να πετσοκόβουν καθημερινά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χάριν Γιώργου.
Αν το είχε κάνει οποιοσδήποτε άλλος Υπουργός, το κεφάλι του θα είχε κοπεί από την χατζάρα του μακαρίτη Δημήτρη Παγορόπουλου (τότε πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ), και θα προσφερόταν σε δίσκο στον Αντρέα, όπως το κεφάλι του Ιωάννη Βαπτιστή στην Σαλώμη.
Η αύρα της προστασίας κράτησε ως την είσοδο στο πρώτο Μνημόνιο. Έκτοτε απροστάτευτος πήγε στις εκλογές του 2015 και δεν εισήλθε στη Βουλή, όπως απροστάτευτος δίνει και τώρα τη μάχη του απέναντι στον συνυποψήφιό του Νίκο Ανδρουλάκη.
Και ω της εκπλήξεως! Ο Γιώργος μπρος στο (γι’ αυτόν απρόσμενο) φάσμα της ήττας, χρησιμοποιεί μεθόδους που δεν ταιριάζουν με την εικόνα του, και προσωπικώς πιστεύουμε με την πηγαία ευγένεια του χαρακτήρα του.
Χθες ως ένα εκ των επιχειρημάτων που χρησιμοποίησε ήταν: «Με το να εκλέξει κάποιος τον κ. Ανδρουλάκη δεν τον βάζει στην Βουλή. Θα έχουμε κενό στην Βουλή. Θα κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης. Είναι ουσιαστικό ζήτημα. Μάχες δεν θα δοθούν. Είναι μείον ότι δεν θα είναι στην Βουλή. Είναι από τα ζητήματα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος».
Μπορεί να είναι μείον να μην υπάρχει ο αρχηγός ενός κόμματος στη Βουλή. Όμως το ότι θα κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης από την απουσία αρχηγού κόμματος του 8%, δεν συνάγεται. Θα υπάρχει στη Βουλή ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων (δεν κρίνεται η άποψη του κ. Παπανδρέου, αλλά οι λέξεις που χρησιμοποιεί).
Πάντως, ο κόσμος που ψήφισε την περασμένη Κυριακή, είχε συνυπολογίσει την απουσία Ανδρουλάκη από τη Βουλή. Και την ενέκρινε! Έτσι δεν είναι κ. Παπανδρέου; Ή μήπως η πλειοψηφία του κόσμου του ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τι κάνει; Και αλήθεια γιατί αυτά δεν τα αναδείξατε πριν τις εκλογές αλλά τα λέτε τώρα μετά την παταγώδη αποτυχία σας να κερδίσετε τις εκλογές όπως πίστευαν συνεργάτες σας;
Δεν θα σχολιάσουμε τα υπόλοιπα που είπε, ότι ανέδειξε νέους ανθρώπους, ότι ο κόσμος ξέρει ποιος είναι ο Παπανδρέου, ότι μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη, κλπ, επειδή τρεις ημέρες πριν τις εκλογές απεμπολούμε και το δικαίωμα της κριτικής. Υπάρχει και η Δευτέρα των εκλογών.
Ωστόσο συνέχισε τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη για τον συνυποψήφιό του, σχετικά με το περίφημο μοίρασμα θέσεων 4-2-1 στα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), παρότι ο Ανδρουλάκης εξήγησε ότι αυτά έγιναν το 2012 και ο ίδιος ανέλαβε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το 2013.
Και επί πλέον ο Ανδρουλάκης απέδειξε ότι τότε είχε ταχθεί εμπράκτως κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας.
(Ειλικρινά δεν κατανοούμε το επιλήψιμο της διαδικασίας… Δεν επρόκειτο για «προσλήψεις στο δημόσιο». Επρόκειτο για καταμερισμό ποσόστωσης σε πολιτικές θέσεις. Τέτοιον καταμερισμό διενεργούν όλες οι κυβερνήσεις συνασπισμών στην Ευρώπη. Το αν τα ελληνικά κόμματα διαλέγουν τους κατάλληλους, είναι άλλης τάξεως ζήτημα).
Όσο για τον χαρακτηρισμό παλαιοκομματικός, του κομματικού σωλήνα και άκαπνος, είναι έννοιες που αντιτίθενται μεταξύ τους. Οι παλαιοκομματικοί τουλάχιστον μόνο άκαπνοι δεν είναι. Και αποδέχεται ότι τον υπερκέρασε ένας άκαπνος αυτόν τον μπαρουτοκαπνισμένο; Αφήστε που ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε καταλλήλως με δήλωσή του και επί τούτου…
Αντιθέτως, βλέπουμε τον Ανδρουλάκη να έχει πιάσει το νόημα της εποχής, να συντονίζεται με τις τάσεις ενός κόσμου που έχει κουραστεί και δεν αρέσκεται σε καυγάδες. Δήλωσε ότι δεν θα μπει στην ένταση του παρελθόντος, σε προσωπικές αντεγκλήσεις, δεν θα κάνει χαρακτηρισμούς, και θα συνεχίσει στο τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία».
Μετά την όξυνση του κλίματος εκ μέρους του Παπανδρέου, μετά την εριστική συμπεριφορά του και τον απρόσμενο ξαφνιαστικό θυμό που εκφράζει ως κληρονομικός δικαιούχος ενός τίτλου που ίσως χάσει, το ερώτημα που εγείρεται είναι η στάση που θα κρατήσει εάν ηττηθεί την Κυριακή.
Θα δεχθεί ως πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος να είναι υπό την ηγεσία του Ανδρουλάκη; Θα αποδέχεται τη γραμμή του κόμματος ή θα κάνει ανταρτοπόλεμο (όπως πήγε να κάνει στη Φώφη με τις Πρέσπες;). Θα φέρεται ως δεσμευμένο στέλεχος ή θα είναι αδέσμευτος και ανεξάρτητος, κάτι που θα σημαίνει μπάχαλο; Θα αποχωρήσει αρκούμενος στην αρχηγία του ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο δεν μπήκε καν στη Βουλή;
Δεν είναι ανεπίκαιρα τα ερωτήματα και δεν είναι δικά μας. Είναι ερωτήματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τα τροφοδοτεί ο ίδιος με την στάση του (υπάρχει και το παρελθόν του 2015).
Και σίγουρα δημιουργώντας τέτοια ερωτήματα, δεν πάει με καλή προίκα στη μάχη της Κυριακής.
Ακόμα και σήμερα λίγο πριν τις εκλογές δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο, ότι θα συνεχιστεί η εκλογική διαδικασία και την ερχόμενη Κυριακή στο ΚΙΝΑΛ. Η διαφορά που έχει αποκτήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι θέλει η βάση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Θέλει ανανέωση ακόμη και εάν ο Πρόεδρος δεν είναι εν ενεργεία Βουλευτής και το ΚΙΝΑΛ θα το αντιπροσωπεύει στην Βουλή κάποιος εκπρόσωπος του Προέδρου.
Ήδη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εκ των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο αδερφός του Νίκος τον συμβουλεύουν να παραιτηθεί υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του. Ειδικά μετά που ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε πως θα στηρίξει τον κ. κ. Ανδρουλάκη. Εξάλλου ο πρώην υπουργός στην δήλωση του στον ΣΚΑΙ τόνισε την ανάγκη για ανανέωση του χώρου. Και ο κ. Παπανδρέου ήδη βρίσκεται στα 70 και είναι ξαναζεσταμένο φαγητό. Τουναντίον ο κ. Ανδρουλάκης είναι 42 χρόνων και δίπλα του έχει την πλειοψηφία της νεολαίας του ΚΙΝΑΛ. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δηλαδή…
Αυτό που συμβουλεύουν τον κ. Παπανδρέου είναι να διατηρήσει για τον εαυτό του την προσφορά του στο να συσπειρωθεί η βάση και το γεγονός ότι λόγω της υποψηφιότητας του παρατηρήθηκε η αθρόα προσέλευση των ψηφοφόρων που έφτασε τις 270.000. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλο Επίτιμου και να είναι δίπλα στο νέο Πρόεδρο. Διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος την ερχόμενη Κυριακή να βρεθεί προ ενός πολύ αρνητικού αποτελέσματος που μπορεί να φτάσει στο 70%-30%.
Προς ώρας δεν έχει πειστεί ο κ. Παπανδρέου επιμένοντας να διεκδικήσει στις κάλπες, αλλά όπως συμβαίνει πάντα στις εσωκομματικές εκλογές την δεύτερη Κυριακή πηγαίνουν λιγότεροι. Και μία διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων δεν γυρίζει, ειδικά τώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει πάρει θέση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και που οι άλλοι συνυποψήφιοι δήλωσαν ουδετερότητα… Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχεται ο πρώην Πρωθυπουργός είναι να ανακοινώσει την απόσυρση του ακόμα και σήμερα…
Βέβαια, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται τελικά να επιλέγει αυτό που τον συμβουλεύουν κάποιοι ακραίοι παλαιοκομματικοί σύμβουλοί του, την όξυνση… Πρακτικές που οδήγησαν το μεγάλο ΠΑΣΟΚ του αείμνηστου πατέρα του σε μονοψήφια νούμερα… Και τα σημερινά περί νοθείας κλπ που ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο συνέβησαν… Βέβαια και σ΄αυτά πήρε την απάντησή του από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη… Κάποιοι αναλυτές ήδη μιλούν ότι αυτά ο Γ. Παπανδρέου τα είπε στο πλαίσιο μιας ηρωικής εξόδου του είτε πριν τις εκλογές προκειμένου να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί την όποια υστεροφημία του έχει μείνει μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας είτε μετά τις εκλογές ως δικαιολογία μετά από ένα κακό γι αυτόν αποτέλεσμα…
Ίδωμεν…