Πέντε παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες στους δήμους του Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής
Πέντε παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργικότητας και ασφάλειας, θα δημιουργηθούν πιλοτικά στους πέντε Δήμους του Πειραιά, από την Περιφέρεια Αττικής.
Αυτό δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά».
Όπως είπε η κα. Αντωνάκου οι πέντε αυτές παιδικές χαρές είχαν ενταχθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και βρίσκονται στο στάδιο των μελετών, κάτι που σημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο θα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και οι εργολαβίες ώστε στα μέσα του μεθεπόμενου χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν παραδοθεί στα παιδιά των Δήμων του Πειραιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση γιατί έχουν προβλήματα αναπηρίας.
Η κα. Αντωνάκου είπε ακόμα ότι μπήκε πλέον σε διαδικασία δημοπράτησης ένα ακόμα αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο του Πειραιά που στην κυριολεξία ανεβάζει κατακόρυφα την ασφάλεια όσων διαμένουν στην Παλαιά Κοκκινιά, τον Καραβά και τα Καμίνια. Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό, που βρίσκεται στις οδούς Χαλκίδος και Βαλαωρίτου και έχει προϋπολογισμό 9.3 εκατ.ευρώ. Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες γιατί εκτείνεται σε μια έκταση 800 στρεμμάτων και αφορά την διάνοιξη υπογείων διαδρομών για να φεύγουνε τα νερά της βροχής, δεδομένου ότι εκεί παλιά ήταν ρέμα και μπαζώθηκε. Πρόκειται, όπως είπε η κα. Αντωνάκου, για ένα αντιπλημμυρικό έργο μεγάλης σημασίας που έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν γιατί η έλλειψή του δημιουργούσε διαχρονικά πολλά προβλήματα με κορωνίδα τις καταστροφές που είχαν γίνει το 2014 με τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
Το έργο αυτό μαζί με άλλα πέντε, εκ των οποίων τα τρία είναι σε στάδιο υλοποίησης, προχώρησαν με πολύ γρήγορο ρυθμό δεδομένου μόλις πέρσι είχαν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Επειδή όμως, συνέχισε η κα. Αντωνάκου, πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας, δόθηκε προτεραιότητα και ήδη εξελίσσονται σε χρόνο ρεκόρ με βάση πάντα τα ελληνικά δεδομένα.
Καταλήγοντας η κα. Αντωνάκου είπε ότι έχει ξεκινήσει με τους δημάρχους του Πειραιά η διαβούλευση για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των σκουπιδιών της περιοχής. Είναι ανεπίτρεπτο, υπογράμμισε, στην εποχή μας να έχουμε ακόμα χωματερές και να εξαρτώμεθα από τη Φυλή, η οποία ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο λειτουργίας και θα έπρεπε να είχε κλείσει από χρόνια. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί στο Σχιστό μια κλειστή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα περιβαντολογικά πρωτόκολλα. Ταυτόχρονα προχωράμε στην ιδέα της κομποστοποίησης και των βιοαποβλήτων. Η κλειστή μονάδα επεξεργασίας που σχεδιάζουμε θα γίνει στα πρότυπα της μονάδας που λειτουργεί στην Κοζάνη και δεν θα έχει καμία σχέση με τις χωματερές ή τους ΧΥΤΑ που ξέρουμε σήμερα. Πιστεύω κατέληξε η κα. Αντωνάκου, ότι αν υπάρχει ψυχραιμία και ανοικτό μυαλό και αν ακούμε ο ένας τον άλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσει γρήγορα και αυτό το μεγάλο έργο, που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για ολόκληρο τον Πειραιά.
Δεσμεύομαι, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρεκκλίνουμε σε τίποτα από όσα δεσμευθούμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία νέα Φυλή στο Σχιστό, αλλά μια σύγχρονη κλειστή μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.