Πιερρακάκης: Επαναφορά της 5ημερης αποβολής για περιπτώσεις bullying

Tην επαναφορά της 5μερης αποβολής για περιπτώσεις bullying, και γενικότερες αλλαγές στα σχολεία ανακοίνωσε o Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Θα υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5μερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας.

«Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία», είπε επίσης για τα σχολεία ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA για τα αυξανόμενα και ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός εξήγγειλε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές». Ο κυριος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι μια πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια. Ερωτώμενος για διορισμό δασκάλων στα σχολεία απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Τα τελευταία χρόνια -την προηγούμενη 4ετια να το πω χοντρικά – έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μία κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον ένα πολύ μεγάλο των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για την εγκατάσταση παραρτημάτων σ ξένων πανεπιστημίων την Ελλάδα. «Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από Έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των Ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους», είπε.

«Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός. Αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην τοποθεσία που θα επιλέξουν να έχουν την έδρα τους τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων και ειδικότερα την περίπτωση που τα περισσότερα θα επιλέξουν την Αθήνα και ίσως όχι την Περιφέρεια ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στην Βουλή, μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το 3ο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας και τρίτον μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο».

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε και μία αναφορά σχετικά με την υπόθεση των emails σε αποδήμους και την κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας «υπήρξε ανάληψη πολιτικών ευθυνών σε αυτό το θέμα κι έγινε έρευνα κεντρικά».