Ποιος δήμος είπε το πρώτο ναι σε κλειστές δομές
Και όμως βρέθηκε ο πρώτος δήμος που είπε ναι στη δημιουργία κλειστής δομής για πρόσφυγες-μετανάστες. Η είδηση αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση από την κυβέρνηση που εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Όπως έγινε γνωστό το ευχάριστο νέο ήρθε από τον δήμο Σιντικής Σερρών που με κοινή τους δήλωση, οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν , για την έναρξη των εργασιών στην περιοχή “Κλειδί” , αλλάζοντας την αρχική απόφαση της κυβέρνησης. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους:
“Εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η Πατρίδα. Για αυτούς τους λόγους, με δημοτική ομοψυχία, όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Σιντικής (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είναι κατά της λειτουργίας δομών σε όλη την Ελλάδα), αποφάσισαν ομόφωνα να επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστής δομής περιορισμένου χρόνου για τη διαχείριση μέχρι απελάσεως των παράνομων μεταναστών, στην περιοχή «Κλειδί», αποτρέποντας κάθε πρόκληση διχασμού των κατοίκων του Δήμου.”
Ο Μηταράκης
Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, μετά την κοινή δήλωση των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Σιντικής εμφανίστηκε ικανοποιημένος: «Οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές ενώνονται και βρίσκουν λύσεις. Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις. Το παράδειγμα του ακριτικού Δήμου Σιντικής πιστεύω θα ακολουθήσει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στα νησιά μας».
Οι βουλευτές της ΝΔ
Με ανακοίνωση που υπογράφουν οι βουλευτές Σερρών της ΝΔ (Καραμανλής, Αραμπατζή, Χατζηβασιλείου και Λεονταρίδης) παρέχουν στήριξη στο κυβερνητικό σχέδιο για την κλειστή δομή. “Εδώ και δέκα ημέρες, η Ελλάδα πολιορκείται από χιλιάδες ανθρώπους τους οποίους η Τουρκία κατευθύνει οργανωμένα στα ανατολικά μας όρια. Η Αστυνομία, ο στρατός, το Λιμενικό, αλλά και οι κάτοικοι στον Έβρο και στο Αιγαίο περιφρουρούν τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρώπης. Κι οι ελάχιστοι εισβολείς, συλλαμβάνονται αμέσως.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτοί οι παράνομοι επιδρομείς δεν δικαιούνται, ούτε θα λάβουν άσυλο. Θα κρατηθούν και θα απελαθούν. Γι’ αυτό, μάλιστα, κατασκευάζονται δύο κλειστές δομές: Μία στην Αττική και μία στις Σέρρες.
Οι άνθρωποι αυτοί, που ήλθαν για να μείνουν, θα οδηγηθούν εκεί για να φύγουν. Ειδικότερα για το κλειστό κέντρο της περιοχής μας, αρχικά επελέγη το στρατόπεδο «Βασιλειάδη» το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στο Υπουργείο Μετανάστευσης για τον σκοπό αυτό. Ύστερα από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία όμως, τελικά ορίστηκε μία εναλλακτική τοποθεσία.