Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστών και Προσφύγων του Δ. Πειραιά

Πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή τόσο των τακτικών όσο και των συνδεδεμένων μελών, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ)του Δήμου Πειραιά, το οποίο ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε επίσης από τα μέλη του Συμβουλίου, η πρόταση του Προέδρου του ΣΕΜΠ κ. Καρύδη Δημήτρη, να αναλάβουν: Αναπληρωτής Πρόεδρος ο κ. Δουζίνας Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΑλλάΖουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες» και Γενική Γραμματέας, η κα Λεωτσάκου Άννα, Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», δείχνοντας εμπράκτως ότι, σε θέματα που αφορούν τις πολιτικές ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία υπάρχει, σύμπνοια, κοινός βηματισμός και πρωτοβουλίες. Αυτό εξάλλου κυριάρχησε και στην προηγούμενη θητεία του ΣΕΜΠ.

Η παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε είχε κυρίως χαρακτήρα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των κοινοτήτων και φορέων μεταναστών και προσφύγων που συμμετέχουν στο ΣΕΜΠ. Οι κοινότητες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσκληση και την συνεργασία των προηγούμενων χρόνων. Δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν στην επιτυχία του σημαντικού έργου του ΣΕΜΠ.

Συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να δοθεί βάρος σε θέματα που αφορούν:
1- Την κοινωνική ένταξη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, την εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας.
2- Την επιτάχυνση από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς της έκδοσης και της ανανέωσης αδειών παραμονής, όπως και της εφαρμογής σύμφωνα με την νομοθεσία εναλλακτικών μορφών κράτησης.
3- Τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την ανάληψη εθελοντικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με κύριο στόχο την καλύτερη προσαρμογή και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα.

Το κλίμα της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό και ελπιδοφόρο. Υπάρχει μεγάλη διάθεση προσφοράς, αλληλεγγύης ανθρωπιάς, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς τους συνανθρώπους μας, που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και αναζητούν μια καλύτερη ζωή για τις οικογένειές τους.
Το ΣΕΜΠ θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους φορείς, για να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν στην χώρα μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε πολλούς τομείς.
Αποφασίστηκε τέλος η επόμενη συνεδρίαση να αφορά τον προγραμματισμό δράσεων του ΣΕΜΠ για το 2024.

Στην πρώτη συνεδρίαση έλαβαν μέρος από:
– Το Δημοτικό Συμβούλιο τα μέλη του ΣΕΜΠ, ο Βίτσας Γιώργος, η Μπουρδάκου Κυριακή και η Βερυκάκη Ελίνα.
-Τις Κοινότητες Μεταναστών και Προσφύγων τα τακτικά μέλη Gandhi Αλεξάνδρα (Ινδική κοινότητα Ελλάδος), Νέστωρ Δεδες (Δίκτυο Αλβανικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), Jean Didier (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Moussa Sangare (Κοινότητα Ακτής Ελεφαντοστού), Monir Φώτης Μπουκαγιε (Σύλλογος Ελεύθερων Αποδήμων Σύρων Ελλάδας).
– Τα συνδεδεμένα μέλη Σταυρούλα Μελά (Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά), Τσαντίλη Χαρά (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ), Ανδρουλάκη Ειρήνη
(Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), Λαμπίρη Διονυσία(Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, Γιαννακοπούλου Μαρία, Θωμάκος Σωτήρης(Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Πειραιά), Νομικού Κλέα (Κοινωνικό Φαρμακείο UNESCO Πειραιά), Νίκας Παναγιώτης(Μ.Κ.Ο. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφυγόπουλων), Αγαπάκης Νίκος, Στεφανόπουλος Γιώργος, Πατσόπουλος Διονύσης, Τσιτσιρίδου Αθανασία (Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Καραγιάννη Ελένη, Γκατζόγια Χριστίνα (Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων Υπουργείου Παιδείας για την Δομή Σχιστού), Μαυροματίδης Ηλίας, Χατζηαντωνίου Κατερίνα (Συντονιστές εκπαίδευσης Προσφύγων Υπουργείου Παιδείας Αστικού Ιστού Πειραιά).