“Νύχτα Στάσου” : Αφιέρωμα στον Πειραιά από την ΕΡΤ1

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, στις 21:00 η μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Νύχτα στάσου» φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Πειραιά με αξεπέραστα τραγούδια των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Μητσάκη, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μούτση, Ζαμπέτα και άλλων σπουδαίων δημιουργών.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται μια παρέα από ανοιχτόκαρδους Πειραιώτες οι οποίοι μιλούν με αγάπη για την πόλη τους, την ταυτότητα, την ανθρωπογεωγραφία και τον πολιτισμό της.

Ο Κώστας Μπαλαχούτης, ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, παραθέτει πολύτιμα στοιχεία και μοιράζεται ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για τα υπέροχα τραγούδια της βραδιάς.

Ο Χρήστος Μενιδιάτης και η Ζωή Παπαδοπούλου ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια εμπνευσμένα από τον Πειραιά και τους Πειραιώτες: «Δραπετσώνα», «Πειραιώτισσα», «Στον Πειραιά συννέφιασε», «Το κορίτσι θέλει θάλασσα» (Ο Τραμπαρίφας), «Το καλντερίμι» (Κόκκινα φανάρια), «Στην Αμφιάλη» και πολλά άλλα, ενώ η Ανδριάνα Μπάστα παίζει μπουζούκι και τραγουδά τους «Λαχανάδες» (Κάτω στα Λεμονάδικα) του Βαγγέλη Παπάζογλου.

Η Μπέσυ Μάλφα επιλέγει τα «Παιδιά του Πειραιά», το απαράμιλλο οσκαρικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, και ο Γιώργος Γιαννόπουλος τραγουδά «Σε διώξαν απ’ την Κοκκινιά» του Βασίλη Τσιτσάνη.

Στην παρέα της εκπομπής, ο ποιητής, συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Χρονάς, ο συγγραφέας-ερευνητής της πειραϊκής ιστορίας Στέφανος Μίλεσης, ο διακεκριμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Λευτέρης Γιοβανίδης, ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος από την σειρά της ΕΡΤ1 «Η Παραλία», η ηθοποιός Μπέσσυ Μάλφα, ο διεθνολόγος-τουρκολόγος, νομικός και μουσικός δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Νίκος Ελευθερόγλου.

Ένα κεφάτο ταξίδι στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού προτείνει η μουσική εκπομπή «Νύχτα στάσου», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο βράδυ στις 21:00 από την ΕΡΤ1. Οικοδεσπότες της ο κορυφαίος μαέστρος-συνθέτης μεγάλων επιτυχιών Χρήστος Νικολόπουλος και η δημοφιλής ερμηνεύτρια που έχει χαράξει τον δικό της δρόμο στο λαϊκό και στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι Μελίνα Ασλανίδου.