Στο αρχείο η δικογραφία για Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο – FANTOMAS.GR
Στο αρχείο τέθηκαν πέντε χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, με απόφαση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκη, οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρη Αβραμόπουλου. Μετά και την εν λόγω αρχειοθέτηση, για εννέα από τους δέκα συνολικά πολιτικούς που ενοχοποιήθηκαν για δωροληψίες στην υπόθεση της Novartis ο φάκελος έκλεισε και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο.
Ειδικότερα, ο κ. Μπαρδάκης αφού μελέτησε και αξιολόγησε τις διατάξεις των επίκουρων εισαγγελέων κατέληξαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και για τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η έρευνα ήταν σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.
Η πρώτη σελίδα της πράξης αρχειοθέτησης:
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Άδωνι Γεωργιάδη, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων είχε τη γνώμη, ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Ωστόσο, με την άποψη αυτή δεν συντάχθηκαν οι άλλοι δυο επίκουροι εισαγγελείς, ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ούτε όμως και ο εποπτεύων την έρευνα εισαγγελέας κ. Παν. Καψιμάλης.
Αντίθετα, ομόφωνα οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς τάχθηκαν υπέρ της αρχειοθέτησης του σχετικού φακέλου όσον αφορά στον κ. Αβραμόπουλο. Την άποψή αυτή, υποστήριξαν στη συνέχεια τόσο ο επικεφαλής της Εισαγγελίας κ. Μπαρδάκης, όσο και ο κ. Καψιμάλης,
Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη, μόνον για τον Ανδρέα Λοβέρδο, Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργό. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει και ο ίδιος να εκκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη η υπόθεση του, ενώ η αρμόδια ανακρίτρια έλαβε θέση υπέρ της παραγραφής της όλης υπόθεσης, κάτι που εκκρεμεί προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο, μετά την διατύπωση αντίθετης άποψης από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Απόσπασμα της πράξης αρχειοθέτησης:
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπ. Υγείας Α. Γεωργιάδη που να δύνανται να συσχετισθούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας-δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων. Ως εκ τούτου και οι αιτιάσεις του μάρτυρα με την κωδική ονομασία Κελέση δεν βρίσκουν έρεισμα στο ως άνω αποδεικτικό υλικό. Δεν προέκυψαν επίσης πραγματικά περιστατικά ικανά να θεμελιώσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη
«Δεν θα το αφήσω να περάσει έτσι, θα το ψάξουμε μέχρι τέλους», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη δήλωσή του μετά την αρχειοθέτηση του φακέλου του.
«Πριν από λίγο μου παραδόθηκε από τον δικηγόρο μου, τον οποίο θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω διότι σε αυτή την ιστορία στάθηκε στο πλάι μου βράχος και αντιμετώπισε όλη τη συκοφαντία νομικά κατά τον καλύτερο τρόπο, η πράξη αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα» αναφέρει στο βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης.
Και συνεχίζει: «Είχα πάντα εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και ουδέποτε αυτά τα τέσσερα χρόνια απ’ όταν ξεκίνησε αυτή η δυσώδης ιστορία, μία από τις μεγαλύτερες σκευωρίες στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, αμφέβαλα για την εμπιστοσύνη μου στους θεσμούς και την ελληνική δικαιοσύνη.
Δήλωσή μου, για την σημερινή μου Αρχειοθέτηση από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τις κατηγορίες εναντίον μου για την υπόθεση Novartis! pic.twitter.com/e3yX8c1ukT
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) January 24, 2022
Η σημερινή μέρα είναι ημέρα χαράς, όμως από την άλλην δεν μπορώ να μην σκεφτώ πόσο κοντά βρέθηκε η πατρίδα μας σε πραγματική αλλοίωση του πολιτεύματος, μέσω αυτής της δυσώδους σκευωρίας, που κάποια στελέχη της προηγούμενης κυβερνήσεως έστησαν με αποκλειστικό σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Έφτασαν στο σημείο οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να κατηγορούν εμένα για τη Novartis, που επί θητείας μου η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και που η ίδια η Novartis, η μοναδική χρονιά που παρουσίασε ζημιές στην Ελλάδα ήταν επί της δικής μου υπουργικής θητείας.
Με διάφορα στημένα άρθρα από εκδοτικά συγκροτήματα που ήδη διερευνώνται και αυτά για τον ρόλο τους, προσπάθησαν να παρασύρουν όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και τους συναδέλφους μου».
Καταλήγοντας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της χώρας που ουδέποτε αμφισβήτησε την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και έμεινε πάντα στο πλάι του από την πρώτη στιγμή, αλλά και τους συνεργάτες του και τους ψηφοφόρους του που απέδειξαν με την ψήφο τους ότι δεν πίστεψαν στιγμή τα ψέματα.
Δήλωση Δημητρακόπουλου
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Μετά από 4 χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν 7 εισαγγελείς πλημμελειοδικών και εφετών, η δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαστικό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο, ταυτότητα και αποδείξεις είναι απόλυτα αναξιόπιστοι»
Τελευταία σελίδα της πράξης αρχειοθέτησης: