Τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι παιδιά, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα – Σοκ στις ΗΠΑ, “πάγωσαν” οι εξωσωματικές!

Σοκ στις ΗΠΑ από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, σύμφωνα με την οποία τα κατεψυγμένα έμβρυα, που δημιουργούνται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι παιδι!

Βασιζόμενα σε νόμο του 1872 για τους θανάτους ανηλίκων που οφείλονται σε σφάλμα, τρία ζευγάρια προσέφυγαν νομικά κατά κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού το 2020 ασθενής εισήλθε στον χώρο διατήρησης των κατεψυγμένων εμβρύων και κατέστρεψε κατά λάθος τα έμβρυά τους.

Χαμηλότερης βαθμίδας δικαστήριο είχε απορρίψει την προσφυγή τους, εκτιμώντας ότι τα έμβρυα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «άτομα» ή «παιδιά».

Όμως την Παρασκευή, με πλειοψηφία 7 έναντι 2, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα έκρινε ότι ο νόμος για τους θανάτους παιδιών «ισχύει για όλα τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν, χωρίς περιορισμούς».

«Ισχύει για το σύνολο των παιδιών, που έχουν γεννηθεί ή πρόκειται να γεννηθούν», τόνισε ο δικαστής Τζέι Μίτσελ στο κείμενο της απόφασης.

Η βασική αμερικανική ένωση για την υπογονιμότητα προειδοποίησε την Τρίτη για τις «καταστροφικές» επιπτώσεις αυτής της απόφασης για τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο Λευκός Οίκος επίσης επέκρινε την απόφαση, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει χάος στις αμερικανικές οικογένειες. «Σε όλη τη χώρα οι γυναίκες υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις των ενεργειών των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών», τόνισε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν- Πιέρ.

«Η απόφαση είναι εξωφρενική και ήδη στερεί από τις γυναίκες την ελευθερία να αποφασίσουν πότε και πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια», αντέδρασε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στο Χ.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αποφάσεων που πλήττουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ, μετά την ανατροπή το καλοκαίρι του 2022 της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας η οποία αναγνώριζε από το 1973 το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αποφεύγουν να αναφέρονται στο θέμα των αμβλώσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών, καθώς η χειρότερη από το αναμενόμενο απόδοση του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θεωρήθηκε αντίδραση των ψηφοφόρων στην ακύρωση της απόφασης «Ρόου εναντίον Ουέιντ».