Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύσεις αλλάζουν το τοπίο στην Ελλάδα.
Η νόσος Covid-19 έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμα της, τόσο σε επίπεδο κοινωνικό, όσο και σε επιχειρηματικό.
Το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοίνωσε η ηγεσία της ΕΕ, συναντά αντιδράσεις.
Σε πέντε «καθαρά βέτο», αρκετές «ενοχλήσεις» και ενστάσεις από χώρες-μέλη και διμερείς διαπραγματεύσεις από άλλες, εξελίσσεται η συζήτηση επί της πρότασης της Κομισιόν για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία ήθελε να μεταφέρει όποια σοβαρή συζήτηση για τη δική της προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει από 1η Ιουλίου και τελειώνει 31 Δεκεμβρίου. Και ως προεδρεύουσα θα έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τη δική της ατζέντα, τα δικά της σχέδια και προτάσεις, που θα έχουν βαρύνουσα σημασία σε όλο το φάσμα των αποφάσεων.
Εκ της προεδρίας, δε, θα έχει και τον ρόλο διαμεσολαβητή στις διαφορές χωρών, όπως αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η «γνώμη» της χώρας θα έχει σημασία.
Στους τέσσερις «διαφωνούντες» του πακέτου (Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία), προστέθηκε και η Φινλανδία, η οποία ζητάει να μειωθεί το ποσό των 750 δισεκατομμυρίων και να αυστηροποιηθούν οι όροι για τις χώρες του Νότου.
Σε ότι αφορά στις δεσμεύσεις, παραμένει ξεκάθαρο ότι θα υπάρχουν σαφείς και αυστηροί όροι, που παραπέμπουν σε επιτήρηση. Ελλοχεύει, όμως, ο κίνδυνος να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί και να περάσει η πρόταση των Βορείων για επιπρόσθετους όρους σε χώρες που βρίσκονται σε μεταμνημονιακά προγράμματα ή έχουν πολύ ψηλά χρέη.
Από τη πλευρά του εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζεται ότι ο αντιπρόεδρος παραμένει σταθερός και ξεκάθαρος στις δηλώσεις του.
Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα είναι προσωρινοί, με ημερομηνία λήξης, και θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες και να τις ισχυροποιήσουμε σε περίοδο κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταρρυθμίσεις είναι μέρος της διαδικασίας.
Ο κ. Σεντένο, στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει κάνει μεγάλα βήματα και τα κράτη-μέλη επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και προσήλωση στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, μίλησε για μια χώρα διαφορετική από αυτήν του 2010, τονίζοντας ότι η νέα κρίση αφορά τις συνέπειες της πανδημίας και όχι κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες.
«Το 2008 χρειαστήκαμε 4 χρόνια. Αυτήν τη φορά, μόλις 3 μήνες», επεσήμανε ο κ. Σεντένο, εκφράζοντας την εκτίμηση η Ευρωζώνη κινήθηκε γρήγορα για τη δημιουργία των εργαλείων διαχείρισης της κρίσης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει όχι μόνο το έδαφος που χάθηκε λόγω του Covid-19, αλλά επίσης ενδεχομένως να ανυψώσει τη μακροπρόθεσμη τάση ανάπτυξης μαζί και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στοχευόμενη παραγωγικότητα βελτιώνοντας τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να τρέξει γρήγορα και να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι τράπεζες να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχείρηση και να αφήσουν στο περιθώριο τις όποιες τεχνητές διαφωνίες τους…
Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
Δημοσιογράφος