Τέλος προθεσμίας στις «πλωτές φυλακές»
Γράφει ο: Φίλης Καϊτατζής ([email protected])
Από χθες οι ναυτικοί έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν το δικαίωμά τους να σταματήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μετά την αποτυχία των κυβερνήσεων να επιτρέψουν αλλαγές στο πλήρωμα και να «απελευθερώσουν» τους πλέον των 200.000 ναυτικών που παραμένουν στα πλοία με παρατεταμένες συμβάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF): Η προθεσμία για αλλαγές στο πλήρωμα έχει λήξει.
Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι ITF και JNG (Κοινή Διαπραγματευτική Ομάδα) συμφώνησαν δύο φορές να επεκτείνουν τις συμβάσεις των ναυτικών, προκειμένου να τους κρατήσουν ασφαλείς από την έκθεση στο Covid-19 συνεκτιμώντας και τους περιορισμούς ταξιδιών και την διαθεσιμότητα των πτήσεων λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.
Πριν ένα μήνα έδωσαν διορία στις κυβερνήσεις να ρυθμίσουν το ζήτημα της αλλαγής πληρωμάτων , Το πράγμα όμως παρατράβηξε . Η προθεσμία για να εφαρμόσουν το πλαίσιο πρωτοκόλλων που ορίζεται στην διεθνή εγκύκλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εξέπνευσε και τώρα η Διεθνής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές και οι συνδεδεμένες ενώσεις της θα βοηθήσουν τώρα αυτούς τους ναυτικούς να ασκήσουν το δικαίωμά τους να σταματήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της «ανεπαρκούς δράσης των κυβερνήσεων για τον ορισμό των ναυτικών ως «βασικών εργαζομένων» που τους απαλλάσσει από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς».
Όχι άλλες επεκτάσεις συμβολαίων δήλωσε ο πρόεδρος της ITF Dave Heindel: «Τους προτρέψαμε για τις συνέπειες του κουρασμένου και σε κατάσταση κατάθλιψης πληρώματος – στο εμπόριο, στο περιβάλλον. Αρκετά ως εδώ… Τραβάμε μια γραμμή και κάνουμε σαφές στις κυβερνήσεις ότι οι ναυτικοί θα σταματήσουν να εργάζονται και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ορισμένοι ναυτικοί έχουν επιβιβαστεί για περισσότερο από ένα χρόνο, και κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας πολλοί έχουν εμποδιστεί από τις αρχές των χωρών να αποβιβαστούν και να «πιάσουν» ξηρά-τους αρνήθηκαν ακόμα και για μια βόλτα αλλά όταν χρειάστηκε (επείγουσα) ιατρική περίθαλψη, αφήνοντάς τους στις «πλωτές φυλακές», όπως αποκαλούν τα πληρώματα τον τρόπο διαβίωσης στα καράβια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Περιμένουμε από τις αρχές, στα λιμάνια των χωρών όπου τα πλοία ελλιμενίζονται, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας και να φέρουν αυτούς τους ναυτικούς με ασφάλεια στο σπίτι τους. Αυτή είναι η νομική τους υποχρέωση».
Μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί αυτό…