Τέσσερις “γκουρού” της αγοράς προειδοποιούν για το μεγάλο Κραχ του 2020
Του Larry Light
Οι σημερινές ημέρες “ευφορίας” δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν γνωστοί “γκουρού” της αγοράς που έχουν ζήσει περιόδους παχέων και ισχνών αγελάδων στο παρελθόν και γνωρίζουν πως οι πιθανότητες γέρνουν προς μια κρίση ενόψει.
Κάποια στιγμή, ίσως την επόμενη εβδομάδα, ίσως το 2020, η οικονομία θα καταγράψει μια μεγάλη βουτιά συμπαρασύροντας μαζί της και τις αγορές. Αυτό είναι αναπόφευκτο, σχεδόν όπως και ένα κρυολόγημα. Υπάρχουν κάποια “μικρόβια” που εισχωρούν στην οικονομία, όπως τα αντίστοιχα που εισχωρούν στον οργανισμό και προκαλούν το κρυολόγημα. Κάπως έτσι λειτουργεί και ο μηχανισμός της οικονομίας και της αγοράς.
Ο οικονομικός σύμβουλος Ben Reppond, επικεφαλής της Reppond Investments, έχει συγκεντρώσει ένα συνονθύλευμα απαισιόδοξων προβλέψεων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν πως τα δύσκολα για την οικονομία θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους κάπου γύρω στο 2020. Ιδού κάποιες από τις αιτίες αυτής της εξέλιξης.
Ben Bernanke, πρώην επικεφαλής της Federal Reserve: “Κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας το 2020”.
Μιλώντας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων τον Ιούνιο, ο Bernanke επέκρινε την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ που προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Ο ίδιος προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας το 2020.
Alan Greenspan, πρώην επικεφαλής της Fed: “Υπάρχουν δύο φούσκες, μια χρηματιστηριακή και μια ομολογιακή”.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του Greenspan κινείται γύρω από την αγορά ομολόγων, η οποία φοβάται ότι θα καταρρεύσει υπό το βάρος της αύξησης του πληθωρισμού. Τα σχόλιά του αυτά πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στο Bloomberg. Έκτοτε η αγορά ομολόγων βρίσκεται πράγματι σε αρνητικό έδαφος, αν και δεν μιλάμε για μια κατακόρυφη πτώση. Ο ρυθμός κινείται ανοδικά, αν και όχι με υπερβολικά υψηλό ρυθμό. Η μεγάλη ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο μιας ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων, όπου δηλαδή οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα είναι υψηλότερες από αυτές των 10ετών κρατικών τίτλων (Treasuries).
Το αυξανόμενο εθνικό χρέος και το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού ανησυχούν τον Greenspan. “Έχουμε να κάνουμε με μια δημοσιονομικά ασταθή μακροπρόθεσμη προοπτική”, προειδοποίησε ο ίδιος.
Scott Minerd, CIO της Guggenheim Partners. “Η αγορά βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης και καταστροφής, μιας καταστροφής που θα εκδηλωθεί το 2019 με χρηματιστηριακή βουτιά 40%”.
Αυτή η πρόβλεψη ακούγεται πραγματικά πολύ κακή. Στην κρίση του 2007-2009 ο S&P έχασε το 50% της αξίας του. Σε δηλώσεις του στο CNBC στον Απρίλιο και σε note προς τους πελάτες του ο Minerd προειδοποιεί για χρεοκοπίες εταιρειών ενόψει, καθώς τα επιτόκια θα αυξάνονται και αυτές δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι στιγμής, το εταιρικό χρέος διαμορφώνεται πέριξ των 8,8 τρις. δολαρίων. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει μόλις το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων ομολόγων φτάσει το 3%, εξήγησε ο ίδιος.
Jim Rogers, ιδρυτής της Quantum Fund. “Όταν έχουμε μια bear market (αγορά “αρκούδων”) και οδεύουμε προς μια νέα bear market, τότε ας ετοιμαστούμε για την χειρότερη εμπειρία της ζωής μας”.
Στα 75 του ο Rogers έχει βιώσει ουκ ολίγες κρίσεις στην αγορά, από την χρηματιστηριακή κρίση που ξέσπασε προ δεκαετίας, μέχρι την dot-com φούσκα του 2000-2002 και την κατάρρευση του 1987. Μιλώντας στο Bloomberg τον Φεβρουάριο ο ίδιος δήλωσε: “Το χρέος υπάρχει παντού, είναι τεράστιο και μεγαλώνει συνεχώς”.