Θάσος: Το νησί των Σειρήνων
Εκεί ψηλά, στο βόρειο Αιγαίο βρίσκεται ένα πανέμορφο νησί, πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο και στα δέντρα, που λες και βγαίνουν μέσα από τα σμαραγδένια νερά του. Το νησί αυτό δεν είναι άλλο από τη Θάσο, το νησί των Σειρήνων, που όπως κι εκείνες, κρατά «αιχμάλωτο» τον ταξιδιώτη με τη γοητεία της, παρά τους όποιους φόβους λόγω κορονοιού!
Η Θάσος συνδυάζει αρμονικά την ομορφιά του ορεινού τοπίου με τις σχεδόν εξωτικές χρυσαφένιες παραλίες και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Όλο το εσωτερικό του νησιού είναι ορεινό με δάση, κοιλάδες, ποτάμια και ρεματιές και πιο ψηλές κορφές, εκείνη στο βουνό Υψάριο – ή Ψαριό κατά τους ντόπιους – με ύψος 1204 μέτρα και του Προφήτη Ηλία με 1206 μέτρα υψόμετρο! Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί κάποιο από τα δεκάδες πανέμορφα ορεινά χωριά της Θάσου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θράκης και της Μακεδονίας, προς στιγμή θα ξεχάσει ότι βρίσκεται καταμεσής της θάλασσας.
Το «σμαραγδένιο νησί», όπως είναι γνωστή η Θάσος, αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για οικογένειες, ειδικά με μικρά παιδιά, καθώς οι παραλίες της – στην πλειοψηφία τους – είναι αμμουδερές με ρηχές θάλασσες και ήρεμα νερά.
Την ίδια ώρα όμως το νησί μπορεί να αποδειχθεί ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος για ζευγάρια και φιλικές παρέες καθώς συνδυάζει υπέροχες παραλίες, μέρη για εξερεύνηση και αξιόλογη νυχτερινή ζωή.
Πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι είναι ο Λιμένας, που αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Θάσου. Ο Λιμένας χωρίζεται στην παλιά και στη νέα πόλη. Το παλιό κομμάτι της παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον με την αρχαία αγορά, τα ιερά του Ηρακλή, του Διονύσου, της Αρτέμιδος και του Ποσειδώνα, την Ακρόπολη με την μοναδική θέα και το αρχαίο θέατρο που κτίστηκε τον 5ο π.Χ. αιώνα. Όλα δείγματα του ένδοξου παρελθόντος του νησιού, όταν οι κάτοικοι της πλούτιζαν από την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φημισμένου κατάλευκου μαρμάρου της.
Τα Λιμενάρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Θάσου, η οποία απέχει 38 χιλιόμετρα από το Λιμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν εργάτες από το χωριό Κάστρο, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων. Ο αριθμός των κατοίκων στα Λιμενάρια αυξήθηκε με την άφιξη προσφύγων από την Μικρά Ασία και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μερικά εντυπωσιακά και όμορφα σπίτια που έχτισαν Τούρκοι στις αρχές του 1900, όπως και μερικά νεοκλασικά κτίρια.
Ο Πρίνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, όπου κάθε Δευτέρα – χειμώνα καλοκαίρι- λειτουργεί υπαίθριο παζάρι, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η Σκάλα Πρίνου που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Θάσου.
Δίπλα από τον Πρίνο, ο ταξιδιώτης συναντά τα δύο πιο γραφικά – ίσως – χωριουδάκια της Θάσου, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι (που ονομάζονται και Μικρός και Μεγάλος Πρίνος). Χτισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, «κλασική» πλατεία ορεινού χωριού και …ηρεμία, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι φημίζονται για το καλό τους κρασί!
Στα ανατολικά του νησιού υπάρχει η χερσόνησος της Αλυκής με τον ομώνυμο οικισμό. Στις δύο πλευρές της χερσονήσου σχηματίζονται δύο φυσικοί όρμοι με καταγάλανα νερά, γι αυτό και οι ντόπιοι ονομάζουν αυτή την περιοχή «πισίνα του νησιού».
Έτσι κι αλλιώς, οι «σταρ» της Θάσου είναι οι ατελείωτες μαγευτικές παραλίες της που σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση δημιουργούν ένα παραδεισένιο σκηνικό!
Οι περισσότερες είναι αμμουδερές, με πιο δημοφιλείς τις οργανωμένες Μακρύαμμο, Χρυσή Αμμουδιά, Χρυσή Ακτή, Σαλιάρα, Τρυπητή και Παράδεισο. Πολυσύχναστη είναι και η παραλία Παχύς αλλά και το Νυστέρι και η Ψιλή Άμμος που είναι η αγαπημένη της νεολαίας. Υπάρχουν όμως και παραλίες απίστευτης ομορφιάς που έχουν πιο δύσκολη πρόσβαση, όπως η τροπική παραλία Μάρμαρα, η Γκιόλα, ο Σαλονικιός και το Διπόρι
Η Θάσος, εκτός από τα κατάλευκο μάρμαρο της, φημίζεται για το μέλι της και το ελαιόλαδο, τα οποία παράγονται στο νησί από την αρχαιότητα. Το πευκόμελο και το ανθόμελο της Θάσου είναι εξαιρετικά όπως και οι νοστιμότατες ελιές θρούμπες. Ασυναγώνιστα είναι επίσης το γλυκό συκαλάκι και καρυδάκι