Το Δίκτυο Μικρασιάτης πραγματοποιεί δωρέαν Online Σεμινάριο με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Πέτρου Μεχτίδη: Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή
Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Τα Γεγονότα από το 1918 ως τη συνθήκη της Λοζάνης
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, ΩΡΑ 20:00
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΧΤΙΔΗΣ, Αρχαιολόγος, ιστορικός συγγραφέας
Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει από το 2000 έως σήμερα άρθρα και βιβλία για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού – Μικρά Ασία. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία.
Ο Πέτρος Μεχτίδης είναι τακτικός αρθρογράφος του Δικτύου Μικρασιάτης.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε η δυσκολότερη που ανέλαβε ο ελληνικός στρατός, επειδή διεξήχθη μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα, σε ακαθόριστο διεθνές περιβάλλον, με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, σε ένα εχθρικό και ιδιαίτερο γεωμορφολογικά πεδίο μάχης.
Σε αυτό το βιβλίο ερευνάται αν υπήρχε δυνατότητα ή πιθανότητα ελληνικής επιτυχίας, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Παρουσιάζεται: η προϊστορία της ελληνικής παρουσίας, οι διπλωματικές διεκδικήσεις, η διαμάχη Βενιζελικών και Βασιλικών, η ιστορική απόβαση του 1919, οι θρίαμβοι του 1920 και 1921. Αναλύεται η αμφιλεγόμενη εκστρατεία προς την Άγκυρα, το δραματικό 1922 με την υποχώρηση, την Καταστροφή της Σμύρνης, τους διωγμούς και την προσφυγιά.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ, κλείνει με σύντομη ανάλυση της Συνθήκης της Λοζάνης, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1923 έως σήμερα.
Συμμετοχές
Παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή με email και την ένδειξη στο Θέμα: ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ονοματεπώνυμο, τηλ επικοινωνίας (προαιρετικά αν εκπροσωπείτε Σύλλογο ή Φορέα) και αποστολή του EMAIL σας στο [email protected] μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το λινκ παρακολούθησης του σεμιναρίου και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom θα σταλούν 30 λεπτά πριν την έναρξη.