Τρουλλινός: “εάν υπάρχει πολιτική βούληση τότε υπάρχει και τρόπος για να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία”
O κ. Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM DEFENSE (IDE), της μεγαλύτερης ιδιωτικής ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, συμμετείχε ως ομιλητής στο Delphi Economic Forum στην ενότητα “DEFENSE TECHNOLOGY INNOVATION – R&D”.
O κ. Τρουλλινός, επισήμανε ότι το επίπεδο της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,2% έναντι 20%), κάτι που αντιτίθεται και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, το οποίο προβλέπει την διάθεση του 1% της αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Σημείωσε επιπλέον ότι κρίνεται αναγκαίο η Ελλάδα, εκτός από την υλοποίηση του ισχύοντος νόμου, να παρακολουθεί και να συμμετέχει σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και της ΕΕ, και τόνισε ότι η επένδυση στην αμυντική έρευνα και τεχνολογία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλά και για τη χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τρουλλινός δήλωσε ότι μια καινοτόμος εγχώρια αμυντική βιομηχανία μπορεί αφενός να αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει και πόλο έλξης ξένων επενδύσεων από παγκοσμίου κλάσης κατασκευαστικούς οίκους, κάτι που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στην αποτροπή διαφυγής εξειδικευμένου προσωπικού μέσω της δημιουργίας καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IDE υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την ευρεία και ουσιαστική συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την μεταφορά υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και σύγχρονων μεθόδων βιομηχανικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ως ευκαιρία για τη χώρα μας που δε πρέπει να χαθεί ανέφερε το μεγαλύτερο από την σύσταση του ελληνικού κράτους τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περί τα 5 δις ευρώ, και μπορεί αλλά και πρέπει να παράσχει σημαντικούς πόρους για εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τρουλλινός δήλωσε ότι «θα πρέπει να τεθούν οριζόντιες και απαρέγκλιτες απαιτήσεις προς τους υποψήφιους προμηθευτές, από το αρχικό στάδιο της διαδικασίας προμήθειας, που να εξασφαλίζουν την ευρεία και ουσιαστική συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή και υποστήριξη κρίσιμων συστημάτων των φρεγατών». Σε αυτή τη λογική όχι μόνο δεν αυξάνεται το κόστος των προγραμμάτων, αλλά αντίθετα μειώνεται το κόστος κύκλου ζωής των κύριων αμυντικών συστημάτων λόγω του χαμηλότερου εργατικού κι επιστημονικού κόστους στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενισχύεται η οικονομία της χώρας μας μέσω των μελλοντικών πωλήσεων και εξαγωγών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό η IDE, έχει καταφέρει σήμερα να υποστηρίζει όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας Patriot, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σύνολο εξαγωγικών συμβάσεων από το 2009 έως σήμερα που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο Δολάρια.
Οι χώρες που έχουν θεσπίσει ανάλογες στρατηγικές για την ενίσχυση των αμυντικών τους βιομηχανιών έχουν αποκομίσει τα μέγιστα, συνέχισε ο κ. Τρουλλινός, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα χώρες όπως η Φινλανδία, η Σαουδική Αραβία, η Τσεχία και η Γερμανία.
Κλείνοντας, ο κ. Τρουλλινός υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, που θα πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα με επίκεντρο την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας και απευθυνόμενος προς την Πολιτεία δήλωσε ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση τότε υπάρχει και τρόπος για να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η Πολιτεία θα πρέπει να δράσει τώρα και να μετουσιώσει τις βασικές προσδοκίες σε πράξη».