Τσίμπησαν προς τα πάνω πετρέλαιο και χρυσός

Άλμα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού μετά την είδηση ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα κατά του Ιράν ως απάντηση για την επίθεση με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Η τιμή του αργού τύπου Brent σημείωσε άλμα άνω του 4% ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι αμέσως μετά τις πρώτες πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης για το πλήγμα του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης. Στη συνέχεια η τιμή διόρθωσε λίγο, με το τρέχον συμβόλαιο του Brent αυτήν την ώρα να ενισχύεται κατά 1,31% στα 88,25 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδο 1,55% καταγράφει και η τιμή του West Texas Intermediate, με το συμβόλαιο του επόμενου μήνα για το αμερικανικό αργό να κινείται στα 84,01 δολάρια το βαρέλι.

 

Το πλήγμα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν πυροδότησε εκ νέου τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, παρά τις προτροπές της διεθνούς κοινότητας και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γενικευθεί η κρίση και να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση δημιουργώντας προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σημειώνεται ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει ήδη επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, μεταξύ Ομάν και Ιράν, που αποτελεί κρίσιμης σημασίας διαδρομο για τα δεξαμενόπλοια, καθώς από εκεί περνά περίπου το 20% του πετρελαίου που διακινείται παγκοσμίως. Σημαντικά μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ εξάγουν τον κύριο όγκο του πετρελαίου τους μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού, αμέσως μετά την είδηση για την ισραηλινή επίθεση, που αυτήν την ώρα κινείται μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγγιά.

Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων.