Τσίπρας:Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος στις Σέρρες

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από συνέντευξη του στο Mega και την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να έρθει η αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας για την υποψηφιότητα του στις Σέρρες (θα είναι και στα Δωδεκάνησα και την ‘Α Πειραιά) χαρακτήρισε υποκριτική την παραίτηση του Κ. Αχ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού μετά την τραγωδία των Τεμπών καθώς 40 μέρες μετά μπήκε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, και έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η υποψηφιότητα του στις Σέρρες έχει προφανή συμβολισμό, «ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών». Τόνισε ότι δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αυτό, «έχει την απόφαση μου όμως να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα». Κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει: «πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής, ποια ειναι η αιτία που έχει υποψήφιο τον υπουργό που παραιτήθηκε, ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού αυτού του ανθρώπου (σ.σ. του σταθμάρχη) που ήταν ανεκπαίδευτους; Ποιανού ρουσφέτι ήταν; Ποιος έχει την ευθύνη της απαξίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου 4 χρόνια τώρα; Ποιος θα απολογηθεί, ποιος θα δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία;. «Πρέπει να δοθούν απαντήσεις, όχι για ρεβανσισμό, αλλά για να μην ξαναβρεθούμε ποτέ ξανά μπροστά σε τραγωδία», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ και δύο στελεχών που είχαν την ευθύνη για την παράνομη, όπως είπε, μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη και πως «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής οφείλουν να απαντήσουν ποιος έκανε αυτό το ρουσφέτι». Πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής νομιμοποίησε «αυτή την παράνομη μετάταξη» με υπουργική απόφαση. Πρόσθεσε ότι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η κυβέρνηση όρισε, λέει ότι το 2019 υπήρχε τηλεδιοίκηση στην περιοχή της Λάρισα και πως η ζημιά που έγινε από φωτιά δεν αποκαταστάθηκε.

Εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ζητά ισχυρή εντολή σε αυτή την κάλπη -δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη κάλπη- να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος για να μπορέσει να συγκροτηθεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής ισχυρή και μακράς πνοής σταθερή προοδευτική κυβέρνηση με στόχο να βγάλει τη χώρα από το αυτό το δράμα που ζει αυτά τα τέσσερα χρόνια». Σημείωσε ότι «οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, θα βγάλουν κυβέρνηση». Είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα και κατά πάσα βεβαιότητα το πρώτο κόμμα με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση».

Ερωτηθείς σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και αν θα δεχτεί να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, σχολίασε ότι «ανάμεσα σε όσα προεκλογικά λέγονται και όσα μετεκλογικά θα αποφασιστούν, μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία». Είπε ότι «δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης», καθώς δεν μπορεί ο λαός να ψηφίζει κάποιον και να βγαίνει κάποιος άλλος. Πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα για συνεννοήσεις κάτω απ’ το τραπέζι και πως οι πολίτες θέλουν να δουν πάνω στο τραπέζι προγράμματα και δεσμεύσεις. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει το πρόγραμμα του και πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το συμβόλαιο αλλαγής», τα άρθρα εκείνα -όπως εξήγησε- «που θα θέσουμε στην κρίση των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών πολιτών, σε αυτά θα κουβεντιάσουμε».

Σχολίασε για τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτός που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει φέρει ένα τέρας στην πολιτική ζωή του τόπου, την κυβέρνηση του -που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, καταρράκωσε το κράτος δικαίου, μας απομάκρυνε από την Ευρώπη, έφερε την τρομακτική ακρίβεια- μας λέει ότι είναι τερατογένεση η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων».

Υποστήριξε ότι με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στην Ελλάδα δεν μπορεί να προκύψει αριθμητική επάρκεια συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. «Πώς θα βγαίνουν τα κουκιά αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει;». «Έχουμε δύο κόμματα που με βάση όλες τις ενδείξεις θα κονταροχτυπηθούν σε ένα ντέρμπι για το ποιος θα είναι πρώτος και το τρίτο κόμμα θα έχει μια απόσταση που θα είναι κοντά στις 20 μονάδες διαφορές, ε λοιπόν τις συζητάμε τώρα;». Υπογράμμισε ότι «ο πρώτος με τον τρίτο θα φτιάξει κυβέρνηση, γι’ αυτό το μήνυμα μας στο λαό ότι δεν είναι χαλαρή η ψήφος και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει πρώτος για να φέρει την αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

«Είμαστε σοβαροί; Δηλαδή εγώ ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Βαρουφάκη το ‘15 στην πιο δύσκολη στιγμή και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα γιατί αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε. Δεν συζήτησα εγώ τη γραμμή του Σόιμπλε και θα το κάνω τώρα; Βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ρυθμίσαμε το χρέος, σήμερα δεν απειλούνται οι τράπεζες αλλά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί να αφορά σχέδια που δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», για να σχολιάσει πως «αν θέλει ο κ. Βαρουφάκης να συζητήσει τέτοιου είδους σχέδια να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε που ήταν φίλος του, να τα κουβεντιάσουν μαζί. Αυτό δεν αφορά το αύριο της χώρας και καμιά προοδευτική κυβέρνηση γιατί αυτό είναι ένα σχέδιο βαθιά συντηρητικό».

«Διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας, δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση που θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, όσο περισσότεροι τη στηρίξουν μέσα κι έξω από τη Βουλή τόσο καλύτερο για τον τόπο. Αλλά ο στόχος μου είναι ισχυρή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει την επόμενη μέρα να κάνει το παν για να συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικούς συνεργασίας μακρά πνοής».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Χ.Α. σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στο δημόσιο βίο». Σημείωσε ότι «δεν μπορείς στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας να προβαίνεις σε σειρά από πράξεις καταφανώς αντιδημοκρατικές», σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε όλη αυτή τη ραδιουργία Μητσοτάκη όχι μόνο για να αποκλείσει τη ΧΑ, -γιατί αυτό μπορούσε να είχε συμβεί πολύ απλά νομοθετώντας αυτό που εμείς προτείναμε, αλλά επέλεξε να νομοθετήσει μια τροπολογία που υπερβαίνει το Σύνταγμα, επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες διαβουλεύσεις όπως οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης κατήγγειλαν». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περιορίσει όσο μπορεί και τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. «Δεν θέλει να μείνει εκτός μόνο ο Κασιδιάρης. Έχουμε ένα σχέδιο από την πλευρά του. Ο Κασιδιάρης εκτός. Σωστά ο Κασιδιάρης εκτός», είπε, προσθέτοντας ότι έμειναν εκτός και τα κόμματα των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και Λατινοπούλου. «Και βλέπουμε», συνέχισε, «κι αυτή την αθλιότητα των παρεμβάσεων στο κόμμα του κ . Βελόπουλου με τις καταγγελίες ότι τρεις βουλευτές του σήμερα έχουν κληθεί σε αποστασία και με παρεμβάσεις που οδηγούν στο να ανοίξει ξαφνικά προεκλογικά θέμα για εισαγγελική έρευνα για μαύρο χρήμα».

Ντιμπέιτ

«Αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη θα ντρεπόμουν να συζητάω γι’ αυτό το θέμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το ντιμπέιτ που ζητά μεταξύ τους. Είπε ότι «αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι να κάτσει σε μια ανοικτή αντιπαράθεση να καταλάβει ο λαός τις προτάσεις μας. Γιατί αρνείται;». Ανέφερε ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε να μη γίνει ντιμπέτι των έξι, όμως «ο αρχηγός που λέει ότι το δίλημμα είναι ‘Μητσοτάκης ή Τσίπρας’ και αρνείται να κάτσει να συζητήσει με τον πολιτικό αντίπαλο του δεν μπορώ να το κατανοήσω».

Στο ερώτημα με ποιον από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα πήγαινε για ποτό, είπε ότι «με τον Κουτσούμπα θα πέρναγα καλύτερα». Χαρακτήρισε ωστόσο ατυχή τη δήλωση του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση, «δεν πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει και το συναίσθημα των δημοκρατικών ανθρώπων που στηρίζουν το ΚΚΕ».

Υπόθεση υποκλοπών

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Όλγα Τρέμη έχουν ιδιαίτερο βάρος, «διότι θεωρώ ότι δεν του ξέφυγε», υποστηρίζοντας ότι «επαναφέρει ο κ. Δένδιας το θέμα αυτό».

«Η ιστορία δεν τελείωσε θα έχει μέλλον αυτή η υπόθεση», τόνισε, «ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα δώσει απαντήσεις για το θέμα αυτό. Απέφυγε να δώσει απαντήσεις, έστησε την εξεταστική στα μέτρα του, έθεσε ζήτημα απορρήτου, χειραγώγησε τη δικαιοσύνη, όμως ήταν άτυχος γιατί υπήρξαν λειτουργοί που έκαναν το καθήκον τους όπως ο κ. Ράμμος». «Είναι δυνατόν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αντί να προχωρήσει στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης να θέτει εμπόδια στην ανεξάρτητη αρχή για να βγάλει τα στοιχεία και να βγάζει γνωμοδότηση ότι δεν έχει τη δυνατότητα η ανεξάρτητη αρχή πάει στον πάροχο να βρει τα στοιχεία;», είπε. Επιπλέον σχολίασε: «Υπάρχει έστω ένας Έλληνας που να έχει αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων;». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πιστεύει στην ελληνική δικαιοσύνη, «που δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο», προσθέτοντας «το θέμα αυτό λοιπόν θα έχει συνέχεια».

Οικονομία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μεταξύ αυτών και για τη μείωση του ΦΠΑ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέδιο αναδιανομής του εισοδήματος δια της διατήρησης υψηλών έμμεσων φόρων («κρατική αισχορκέρδεια») ώστε να υπάρχουν υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία από τα οποία να δίνονται επιδοτήσεις στους πολίτες και τα χρήματα αυτά να επιστρέφουν «σε αυτούς που σκόπιμα κρατούν ψηλά τις τιμές». Στο ερώτημα λοιπόν αν αντέχει ο προϋπολογισμός τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «θα σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, δίνοντας ανάσα στους καταναλωτές», «η πρόταση μας δεν είναι να βρούμε από κάπου αλλού τα λεφτά, αλλά να σταματήσουμε τη συσσώρευση υπερεσόδων στα δημόσια ταμεία».

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως το ‘18 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τετάρτο μνημόνο, «πόσες φορές θα εκβιάσει, φοβερίσει, θα πει ξεδιάντροπα ψέματα στον λαό;». Πρόσθεσε πως όταν παρουσίασε το βασικό κορμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, τότε η κυβέρνηση το είχε κοστολογήσει σε 24 δισ. σε βάθος τετραετίας, μετά το πήγε στα 48 και τώρα στα 85. Μέχρι τις εκλογές θα πουν 160. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόστος είναι 5,5 δισ. ετησίως, «σχεδόν τα μισά από αυτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους» και πως «είναι θράσος να ρωτούν τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει τα λεφτά για να δώσει 2.000 μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α το 2022 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε μείωση 7,5% του πραγματικού μέσου μισθού, όπως είπε, τώρα ήρθε να υποσχεθεί ότι θα πάει στα 1.500 ευρώ. Επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο στα 880 ευρώ, αύξηση 10% στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, θέσπιση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση.

Ερωτηθείς αν μπορούν να αντέξουν αύξηση μισθών οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι δεν του έχει γκρινιάξει κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας για το μισθό, αλλά για την έλλειψη τζίρου. «Και δεν έχουν τζίρο γιατί οι μισθοί των πολιτών δεν τους αφήνουν χρήματα για να αγοράσουν και έχει μειωθεί η ζήτηση».

Σχολίασε ότι αντίθετα «υπάρχουν και κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες, σαν αυτόν που είδαμε χθες σε ένα βίντεο δίπλα στον ‘επιστάτη’ ‘Αδωνι Γεωργιάδη, να εκβιάζει, να φοβερίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους του, δήθεν για πλάκα». «Δεν έχει καθόλου πλάκα όμως αυτό», τόνισε, «να εκβιάζει ο εργοδότης τον εργαζόμενο να ψηφίσει τη ΝΔ αλλιώς θα χάσει τη δουλειά του. Γιατί; Για να παίρνει απευθείας αναθέσεις. Διότι ο κύριος αυτός έχει μια επιχείρηση που πήρε δεκάδες απευθείας αναθέσεις απ’ τον κ. Γεωργιάδη».

Αναφορικά με το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πολύ συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο που επαναφέρει την νομική προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών γιατί υπήρχε νομική προστασία με βάση το νόμο Κατσέλη που επεκτάθηκε. Πρόσθεσε ότι αυτός επεκτάθηκε άλλον έναν χρόνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως μετά με τον πτωχευτικό νόμο που η κυβέρνηση έφερε «κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και άνοιξε τη βεντάλια που έρχεται μπροστά μας». Σημείωσε ότι υπάρχουν 700.000 υποθήκες σε fund και πως «αν αυτό υλοποιηθεί θα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που είχαμε ποτέ από τον Β’ Παγκόσμιο». «Κι αντί να συζητάμε για τη χρεοκοπία των νοικοκυριών, συζητάμε για τη ‘Δήμητρα’ του Βαρουφάκη», σχολίασε.

ape-mpe