110 εκατομμύρια ευρώ από Πατούλη στο Υπουργείο Υγείας

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη χρηματοδοτούνται οι δομές του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 110.000.000 € για την ενίσχυση και κάλυψη έκτακτων αναγκών λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η Περιφέρεια Αττικής, παραμένοντας στο πλευρό των δημόσιων δομών υγείας στην παρούσα υγειονομική κρίση της νόσου COVID-19 και μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, καλεί τους φορείς του Υπουργείου Υγείας να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την ενίσχυσή τους με επικουρικό προσωπικό για την καταπολέμηση του κορωνοϊού,αλλά και για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων σε χώρους μεταναστών και προσφύγων.

Η σχετική πρόσκληση προϋπολογισμού 110 εκ. € περίπου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020.

Πιο συγκεκριμένα, η παρέμβαση στοχεύει στη διασφάλιση της ομοιογενούς και συνεχούς απόκρισης των Δημόσιων Δομών Υγείας μέσω της ενίσχυσης των Μονάδων Υγείας και των Φορέων με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 και στην ανάπτυξη Δράσεων για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας στην Περιφέρεια μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης και της αντιμετώπιση της επιδημίας σε χώρους μεταναστών, προσφύγων και μετακινούμενων πληθυσμών.

Με την πρόσληψη νέου ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα Υγείας, η Περιφέρεια διασφαλίζει ότι όλοι οι φορείς θα είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για ένα πιθανό νέο κύμα της επιδημίας, με πρώτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών.

Η παρέμβαση αποσκοπεί:

στη λειτουργική ετοιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος Υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19

• στην άμεση λειτουργική αναδιάταξη μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με ευέλικτες προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

• στη διαλογή, την έγκαιρη ανίχνευση και τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού

• στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα

Ακόμη, η παρέμβαση καλείται να ενισχύσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στις περιοχές όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων για την προστασία από τον COVID-19 και την παροχή των πρώτων υγειονομικών υπηρεσιών σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων εντός των καταυλισμών.

Για το λόγο αυτό ομάδες επαγγελματιών υγείας θα παρέχουν υπηρεσίες σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα:

1. Ιατρικός έλεγχος και καταγραφή σημαντικών υγειονομικών παραμέτρων του πληθυσμού ελέγχου (entry screening).

2. Παροχή άμεσης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

3. Άλλες δράσεις δημόσιας υγείας για την πρόληψη εμφάνισης λοιμωδών και μη νοσημάτων.

4. Διαλογή ύποπτων κρουσμάτων και λήψη κατάλληλων μέτρων για την απομόνωση και την ιατρική διαχείρισή τους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόσκληση δήλωσε: «Οι δημόσιες δομές Υγείας στάθηκαν στο ύψος τους σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία της κρίσης του νέου κορωνοϊού. Όμως, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού και να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας για την επόμενη μάχη ενάντια στον COVID-19. Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, χρηματοδοτεί την ενίσχυση του επικουρικού προσωπικού στον τομέα της Υγείας αλλά και τη διασφάλιση της αυξημένης πρόληψης σε χώρους μεταναστών και προσφύγων. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε στο πλευρό των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την τεράστια παγκόσμια πρόκληση άμεσα και αποτελεσματικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *