19 χρόνια από το ρεκόρ του Γενικού Δείκτη στην τότε Σοφοκλέους

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από το ιστορικό υψηλό όταν ο Γενικός Δείκτης στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 είχε φθάσει στις 6.355,04 μονάδες με τζίρο 18,2 εκατ. ευρώ, μέσα σε κλίμα γενικής ευφορίας.

Η «φούσκα», όπως συνηθίζεται να αποκαλούν το ιστορικό ρεκόρ, είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν, με εκκίνηση την υποτίμηση της δραχμής και τα κέρδη που αποκόμισαν οι εξαγωγικές εταιρείες.

oldstock-1.jpg

Λίγους μήνες πριν την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κι ενώ ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων (1,5 εκατομμύρια κωδικοί) αγόραζαν κάθε μετοχή στο ταμπλό, ο τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θόδωρος Καρατζάς είχε προειδοποιήσει με άρθρο του, για την επερχόμενη πτώση, καθώς τα οικονομικά μεγέθη προεξοφλούσαν κέρδη δεκαετιών.

Τελικά, την απότομη άνοδο και τις συνεχείς εισαγωγές μετοχών ακολούθησε μια συνεχή πτώση και ένας «μαρασμός» ο οποίος οδήγησε και στην χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα δεν υπάρχουν πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο οι μετοχές εταιρειών τις οποίες διαλαλούσαν σε διαλέξεις, σε καφέ, σε εστιατόρια, λες και είχε ανακαλυφθεί χρυσός ή ροές πετρελαίου.

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *