250 υπάλληλοι στη Δικαιοσύνη μέσω κινητικότητας – Σε Δικαστήρια, Εισαγγελίες και Γενικές Επιτροπείες – BINTEO – FANTOMAS.GR

Ξεμπλοκάρει με τροπολογία το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη διαδικασία πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, καθώς τα προβλήματα από τις κενές οργανικές θέσεις είναι πλέον παρά πολλά.

Έτσι, σύμφωνα με την εξαγγελία, με επιπλέον 250 υπαλλήλους, μέσω της κινητικότητας, αναμένεται σύντομα να στελεχωθούν τα Δικαστήρια, οι Εισαγγελίες και οι Γενικές Επιτροπείες της χώρας.

Τροπολογία Τσιάρα

Η τροπολογία

Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, απλοποιείται, όπως αναφέρει το Υπουργείο, η διαδικασία προκειμένου το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο να κρίνει τις υποβληθείσες αιτήσεις των προς μετάταξη υπαλλήλων, ταχύτερα και με απόλυτη διαφάνεια.

Με την εν λόγω ρύθμιση υλοποιείται προηγούμενη πρόβλεψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία τα Δικαστήρια εντάσσονται στην κινητικότητα αποκλειστικά ως φορέας υποδοχής ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών.

Τροπολογία Τσιάρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για προσλήψεις (ζητούν 1.000 επί συνόλου 2.800 κενών οργανικών θέσεων) και περιέγραφαν πως υπάρχουν διορισθέντες που δεν αποδέχτηκαν τον διορισμό τους: “…ακόμα και θέσεις που έχουν προκηρυχθεί με παλαιότερους διαγωνισμούς (προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1Κ, 2Κ, 8Κ/2017) να μένουν έως και σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά, κενές είτε γιατί οι διοριζόμενοι, άνθρωποι με πολύ υψηλά προσόντα, δεν τις αποδέχονται είτε γιατί αφού διοριστούν παραιτούνται, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας”.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ

[ ΑΘΗΝΑ, 15/12/2021 – Αρ. Πρωτ.299 ]

Προς: Τους κ.κ. Υπουργούς
Α) Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη
Β) Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Κοινοποίηση
Α) Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Β) Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Υπηρετώντας στο χώρο της Δικαιοσύνης ως Δικαστικοί Υπάλληλοι, βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια συνθήκες που διαρκώς χειροτερεύουν. Αφενός μεν η υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών σε συνδυασμό με το πολύ δύσκολο εργασιακό περιβάλλον και τις ελλιπείς έως ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και τις ανεπαρκείς έως και ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, αφετέρου δε η μεγάλη οικονομική υποβάθμιση που έχουμε υποστεί κατά την τελευταία δεκαετία (μειώσεις μισθών, κατάργηση 13ου-14ου μισθού και επιδόματος ειδικών συνθηκών, χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών), έχουν δημιουργήσει προς τα έξω μια ζοφερή εργασιακή εικόνα, με αποτέλεσμα ακόμα και θέσεις που έχουν προκηρυχθεί με παλαιότερους διαγωνισμούς (προκηρύξεις ΑΣΕΠ 1Κ, 2Κ, 8Κ/2017) να μένουν έως και σήμερα, σχεδόν 5 χρόνια μετά, κενές είτε γιατί οι διοριζόμενοι, άνθρωποι με πολύ υψηλά προσόντα, δεν τις αποδέχονται είτε γιατί αφού διοριστούν παραιτούνται, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω είναι, να έχουμε φτάσει σήμερα ως εργαζόμενοι, στα όρια των φυσικών αντοχών μας, αλλά και να τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα θεωρούμε ότι μόνο η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων θα μπορέσει να σταματήσει το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει ο χώρος της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό και αναλογιζόμενοι το ρόλο μας στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης ζητούμε να αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες, μέσα στα πλαίσια του θεσμικού σας ρόλου και των αρμοδιοτήτων σας, ώστε:

1ον) Να προκηρυχθεί άμεσα γραπτός διαγωνισμός για πρόσληψη 1000 Δικαστικών Υπαλλήλων (όλων των κλάδων και κατηγοριών) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν. 4798/2021 ΦΕΚ 68Α’) προκειμένου να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό μέρος από τις υφιστάμενες περίπου 2800 κενές οργανικές θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων.

2ον) Να θεσμοθετηθεί εκ νέου το «επίδομα ειδικών συνθηκών» για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αναίτια και άδικα καταργήθηκε το 2011, δεδομένου μάλιστα ότι οι εργασιακές συνθήκες στο χώρο των Δικαστηρίων έχουν γίνει πολύ χειρότερες από τότε.

3ον) Να πληρώνονται στο ακέραιο οι χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, που προσφέρουν εργασία απογεύματα (μετά τη λήξη του ωραρίου), Σάββατα και αργίες. Επίσης η ίδια μέριμνα να ληφθεί για την εργασία των επιδόσεων κλήσεων των Επιμελητών Δικαστηρίων με διπλασιασμό των καταβαλλόμενων σήμερα εξόδων κίνησης.

4ον) Να εκσυγχρονιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές και να επεκταθούν οι διαδικασίες ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (πολιτικά και ποινικά) με την ανάθεση του έργου αυτού σε Δικαστικούς Υπαλλήλους μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και όχι σε ιδιωτική εταιρεία.

5ον) Να κινηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης σύγχρονων, λειτουργικών δικαστικών κτηρίων με τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας έναντι των καιρικών φαινομένων και να εκσυγχρονιστούν όσα από τα υπάρχοντα δικαστικά κτίρια είναι λειτουργικά και ασφαλή. Να προσληφθεί δε μόνιμο προσωπικό για την συντήρηση- καθαριότητα και φύλαξη των δικαστικών κτηρίων.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα μας, που έχουν ήδη και πολλές φορές γνωστοποιηθεί προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης θεωρούμε ότι αποτελούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να γίνει «επανεκκίνηση» στο χώρο των Δικαστηρίων.”

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *