Ελεύθερο και ωραίο το …χρυσό παιδί Ριχάρδος
Ελεύθερος με βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών θα αφεθεί ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι για την υπόθεση του χρυσού.
Ο Ριχάρδος Μυλωνάς θα πρέπει να καταβάλει εγγύηση 200.000 ευρώ, ενώ θα του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και η εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για τον Τούρκο, υπαρχηγό της οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου συντάχθηκαν και έκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για προφυλάκιση μετά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου που αφορούσε το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ριχάρδος Μυλωνάς βρίσκεται σε αναζήτηση των 200 000 ευρώ για την εγγύησή του, διότι οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι.
Πώς προκλήθηκε το φιάσκο
Το βασικό αδίκημα (κακούργημα) που περιλαμβανόταν στην δικογραφία της αστυνομίας, ήταν αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού. Όπως όμως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τη διαδικασία νόμιμης εξαγωγής χρυσού, η αστυνομία εν σπουδή την πληροφορήθηκε από έναν… ιδιώτη εκτελωνιστή, και όχι από επίσημη δημόσια υπηρεσία! Η υπεράσπιση του κ. Ριχάρδου και των άλλων προφυλακισμένων, σ’ επαφή της με την ανακρίτρια την ενημέρωσε ότι τα όσα είπε ο εκτελωνιστής στην αστυνομία, δεν ισχύουν, κατά την κείμενη νομοθεσία.
Κατόπιν αυτού, η ανακρίτρια ζήτησε αμέσως ενημέρωση από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες αυθημερόν (προχθές Τρίτη) απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, επειδή από τις απαντήσεις αυτές, με βάση ανάλογες υποθέσεις του 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».
Και αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραδεχθούν την εσφαλμένη τακτική τους και να δεχθούν την πρόταση της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των κατηγορουμένων (οι οποίοι θα δικασθούν ενδεχομένως για την τέλεση πλημμελημάτων…), για να μην… εκτεθεί ο κ. Τσίπρας που από του βήματος της Βουλής θέλησε να παίξει τον… δικαστή, ξεκίνησε όλο το αλαλούμ.
Κατόπιν όλων τούτων, θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να περισωθεί η υπόθεση- αλλά και… οι εντυπώσεις που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλησε να δώσει (ως μη όφειλε…) εμφανιζόμενος γνώστης υπόθεσης που εκκρεμούσε στην δικαιοσύνη.