ΑΑΔΕ: Κυνηγάει την φοροδιαφυγή με το μήνυμα #Apodixi_Please

Διεθνή καμπάνια ενημέρωσης προκειμένου οι ξένοι τουρίστες να ζητούν αποδείξεις στην Ελλάδα, αλλά και να πληρώνουν με κάρτες και όχι με μετρητά, τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι ευρηματικό #Apodixi_Please (receipt please). Ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιεί τους τουρίστες να πληρώνουν με κάρτες και να ζητούν αποδείξεις η ΑΑΔΕ είναι εξαιρετικά επιτυχημένος.

Η σχετική συνοπτική ενημέρωση που παρέχεται με σχετικές αφίσες, αλλά και διαφημιστικές προβολές σε ξένα δημοφιλή ξένα site αναφέρει τα εξής:

«Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα δικαιώματα σας ως καταναλωτές. Όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια και τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε εάν δε λάβετε την απόδειξη. Για αυτό ζητήστε να πληρώσετε με κάρτα. Ζήτηστε την απόδειξη σας. Είναι τόσο απλό να πει στα ελληνικά απόδειξη #Apodixi_Please».

Μάλιστα στις καταχωρίσεις της ΑΑΔΕ στα διεθνή site, υπάρχει σύνδεσμος (link) που οδηγεί στην ιστοσελίδα της Αρχής στην οποία παρατίθεται το εξής μήνυμα – κείμενο:

«Καλωσορίσατε στην Ελλάδα!

»Αυτό το μήνυμα αποσκοπεί στο να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και γενικώς όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών (με μερικές εξαιρέσεις όπως είναι οι οδηγοί ταξί και τα περίπτερα) είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να πληρώσετε με μετρητά. Μπορεί να ζητήσετε να πληρώσετε με κάρτα.

»Επιπρόσθετα, όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων προς τους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει –είτε με κάρτα είτε με μετρητά- αν δεν τον προμηθεύσουν με έγκυρη απόδειξη (apódixi).

Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα μαγαζιά, τα mini markets and γενικώς όλοι οι προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να έχουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν αποδείξεις που είναι γραμμένες χειρόγραφα ή εκτυπωμένες σε απλό χαρτί. Για τους επαγγελματίες για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής (ορισμένοι προμηθευτές όπως είναι κλινικές, γιατροί, δικηγόροι, ξενοδοχεία) οι χειρόγραφες αποδείξεις που εκδίδονται πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, την διεύθυνση και τον εννιαψήφιο αριθμό αναγνώρισης από τις φορολογικές αρχές (ΑΦΜ).

»Έτσι, σε κάθε περίπτωση πριν πληρώσετε έχετε το δικαίωμα να ζητάτε απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε αν δεν σας την δώσουν. Είναι πολύ απλό να λέτε στα ελληνικά «apódixi please»

»Και κάτι ακόμη: χρησιμοποιώντας την κάρτα πληρωμών (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη) και ζητώντας απόδειξη, βοηθάτε τις ελληνικές φορολογικές αρχές να συλλέξουν τους φόρους που ούτως ή άλλως συμπεριλαμβάνονται στην τιμή που πληρώνετε. Πρακτικά, συμβάλλετε στην βελτίωση στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα και μας προσφέρετε τη δυνατότητα να σας προσφέρουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες, την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τη χώρα μας.

Καλή διαμονή».

 

 

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *