Αλέξης Χαρίτσης: Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει χαράξει σοβαρή στρατηγική για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος”, τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στην πρωινή εκπομπή “Mega Magazino” και στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Ανδρέα Παπαδόπουλο και Δάφνη Καραβοκύρη, στην τηλεόραση του Mega.

 

“Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι δύσκολη και ανησυχητική. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος  εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να ασκήσει πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πορεύεται με σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η πολιτική που ακολουθεί, διχάζει τις τοπικές κοινωνίες και έχει δημιουργήσει χάος, κυρίως, στα νησιά όπου εντοπίζεται και το μείζον πρόβλημα”.

 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πλάτη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν πληρούνται από την πλευρά της κυβέρνησης”, επισήμανε ο ίδιος.

 

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι“ η χθεσινή επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στον Έβρο ήταν καθαρά συμβολική, στην πράξη περιορίστηκαν σε ευχολόγια και γενικόλογες ευχαριστίες προς την Ελλάδα”, και τόνισε: “Η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, δε γίνεται δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών”.

“Ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μόνη της το προσφυγικό. Τα 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν  από την ΕΕ, αφορούν νέες δομές υποδοχής προσφύγων”, εξήγησε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι “το προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα”. Και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και αν δεν επιλυθεί το ζήτημα θα πρέπει να θέσει βέτοΓια μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης χθες απέφυγε να θέσει το ζήτημα ως όφειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες”.

 

“Ως αντιπολίτευση”, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, “είμαστε σαφείς προς τους Έλληνες πολίτες και δεν πουλάμε φτηνό εθνικισμό ούτε πατριδοκαπηλία”.

 

“Είναι αυτονόητο ότι η χώρα, ως ευνομούμενο κράτος φυλάσσει τα σύνορα της σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια. Στη θάλασσα όμως, όταν έχεις να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο σε μήκος θαλάσσιο μέτωπο, η λογική του push back, οδηγεί σε θύματα και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και σε κάθε έννοια ανθρωπισμού. Δεν υπάρχει λύση κλεισίματος των θαλάσσιων συνόρων.  Όποιος  το λέει αυτό κοροϊδεύει τον κόσμο”, εξήγησε και επανέλαβε: “Αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει στην κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2019. Σε αυτή την περίπτωση, θα βάλουμε πλάτη για να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες”.

 

Τέλος, σχετικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “η λογική των κλειστών κέντρων είναι απάνθρωπη, αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, δημιουργεί πολύ επικίνδυνα και ακροδεξιά αντανακλαστικά στην ελληνική κοινωνία και είναι τελείως αναποτελεσματική. Επομένως, η λύση είναι η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και η διεθνοποίηση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση”.

 

 https://bit.ly/2TBnrBB

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *