Αναγεννιέται η ναυπηγική βιομηχανία

Tης Αναστασίας Βαμβακά

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, οι ειδήσεις γύρω από τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας επικεντρώνονται σε νέα επενδυτικά σχέδια και πλοία που επισκευάζονται στην Ελλάδα. Ήδη στο ναυπηγείο της Ελευσίνας ένα πλοίο έχει ολοκληρώσει την επισκευή του και βρίσκεται ξανά στο νερό, ενώ συνολικά έντεκα πλοία έχουν μπει στις δεξαμενές – στην πλειονότητά τους από τον ελληνικό εφοπλισμό. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την τετραετία 2019-2022, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 2015-2018, εκτός της αύξησης των πλοίων που επισκευάστηκαν (363 περισσότερα πλοία, με ποσοστό αύξησης +18,6%), καταγράφηκε αύξηση και στο συνολικό αντικείμενο της ναυπηγοεπισκευής, καθώς το μέγεθος των πλοίων που εξυπηρετήθηκαν ήταν αυξημένο κατά 38,1% (κοντά στους 30 εκατ. ΚΟΧ/GRT).

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Για τα μέσα Ιουλίου φαίνεται πως προετοιμάζεται η νέα διοίκηση των ναυπηγείων για την επίσημη έναρξη των εργασιών μέσα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ δειλά-δειλά ξεκινούν και επισκευές στα πλοία και τα υποβρύχια του ελληνικού πολεμικού στόλου. Τη Μεγάλη Τετάρτη ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι διαδικασίες υπογραφών για το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του δεύτερου ακινήτου, συνολικής έκτασης 332.137,34 τ.μ., στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μεταξύ της ΕΤΑΔ A.E. και της πλειοδότριας εταιρείας “Milina Enterprises Company Limited”, συμφερόντων Γ. Προκοπίου. Πρόκειται για το δεύτερο ακίνητο, το οποίο σηματοδοτεί και την επίσημη αγορά των ναυπηγείων από τον Έλληνα εφοπλιστή, καθώς η μονάδα είχε χωριστεί στα δύο με κοινή απόφαση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ανάδειξη της “Milina Enterprises Company Limited” ως αναδόχου έγινε με προσφορά ποσού 37.316.041,88 ευρώ, αυξημένη κατά 22% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού. Παράλληλα, απομακρύνθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων από τον χώρο του ακίνητου προκειμένου να παραδοθεί ελεύθερο στον νέο επενδυτή.

Χωρίς να έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά του, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου έδωσε το πρώτο στίγμα του επενδυτικού του σχεδιασμού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώπιον του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου της ΕΝΑΕ στον Σκαραμαγκά.

“Εμένα το όραμά μου είναι αυτό να γίνει αιχμή της τεχνολογίας στη ναυτιλιακή και στην αμυντική βιομηχανία, να μπορέσουμε να γίνουμε αυτάρκεις σε πολλά θέματα, να μην έχουμε ανάγκη κανέναν και να μη μας βγάζουν από την πρίζα. Υπάρχει ένα σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Θέλουμε τη συνεργασία των εργαζομένων, αλλά πρέπει να έχουν αντικείμενο. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε πολύ να έχουν αντικείμενο, διότι, αυξανομένου του αντικειμένου, αυξάνεται και ο αριθμός των εργαζομένων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εφοπλιστής.

Και σε αυτήν τη φράση φαίνεται πως κρύβεται το πρώτο μέρος του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – καθώς ο ίδιος έχει πολλές μικρές και μεγάλες ιδέες, όπως λένε χαρακτηριστικά στο Capital.gr άνθρωποι κοντά στην επένδυση−, καθώς βασική του έγνοια είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ναυπηγείου συνδυάζοντας την κλασική δραστηριότητα με τη χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, και στα συστήματα αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης. Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των επισκευών εμπορικών πλοίων, εκτιμάται ως δεδομένο ότι η μεγάλη πείρα του ίδιου με την επιχειρηματική και προσωπική ενασχόλησή του με τις πολυτελείς θαλαμηγούς και τις επισκευές τους θα αξιοποιηθεί και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Παράλληλα, τόνισε ότι “η θέση προσφέρεται και για την προσπάθεια της απανθρακοποίησης της ενέργειας στη χώρα μας”, ενώ υπογράμμισε ότι “το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλικότερη από το πετρέλαιο και πιο ακίνδυνη”, χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να απορρίπτει δημόσια την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση LNG στους χώρους των ναυπηγείων ή την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG. Στη Βουλή, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, διέψευσε τα σενάρια για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θέλει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις, ενέργειες τις οποίες μέχρι στιγμής ο κ. Προκοπίου δεν έχει ξεκινήσει.

Τα στοιχεία

Εξαιρετική κρίνεται, βάσει των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στη χώρα. Στα ποιοτικά στοιχεία των στατιστικών στοιχείων φαίνεται πως την τετραετία 2019-2022, σε σχέση με την 4ετία 2015-2018, εκτός της αύξησης των πλοίων που επισκευάστηκαν (363 περισσότερα πλοία, με ποσοστό αύξησης +18,6%), και το συνολικό αντικείμενο της ναυπηγοεπισκευής ήταν μεγαλύτερο, καθώς το μέγεθος των πλοίων που εξυπηρετήθηκαν ήταν αυξημένο κατά 38,1% (κοντά στους 30 εκατ. ΚΟΧ/GRT).

Ενδιαφέρον επίσης συμπέρασμα των στοιχείων είναι η αύξηση των πλοίων (+224) που εξυπηρετήθηκαν σε ναυπηγικές κλίνες ναυπηγείων. Αντίστοιχα, τα πλοία που επισκευάστηκαν σε ναυπηγοεπισκευαστικούς προβλήτες (όχι σε δεξαμενές) είχαν αύξηση +139 πλοίων.

Τουρκία

Η ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, εκτός του ότι προσφέρει πολλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ακόμα και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως συμβαίνει στα ναυπηγεία της Σύρου και της Χαλκίδας, δημιουργεί και ένα υψηλό συνάλλαγμα στη χώρα, καθώς η ναυτιλία είναι διεθνής και επικερδής δραστηριότητα, με ποιοτικούς δείκτες ανάπτυξης στο ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας, η οποία είναι σημαντική στη διαδικασία ανανέωσης του παγκόσμιου στόλου λόγω περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, προοικονομώντας έναν μεγάλο και σταθερό κύκλο μελλοντικών εργασιών.

Σημαντικός, όμως, είναι και ο περιορισμός των πολύ μεγάλων εσόδων που καταγράφει κάθε χρόνο η Τουρκία, καθώς ένα σημαντικό μέρος των ναυπηγοεπισκευών λάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια στα ναυπηγεία της Μικράς Ασίας και από Έλληνες εφοπλιστές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, στην Τουρκία λειτουργούν 37 ναυπηγεία τα οποία “δημιουργήθηκαν” από κεφάλαια Ελλήνων πλοιοκτητών, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να επενδυθούν στην ελληνική οικονομία μέσω των ελληνικών ναυπηγείων.

Capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *