Άνγκελα Μέρκελ: 15 χρόνια στην Καγκελαρία της Γερμανίας!

Από τις 22 Νοεμβρίου του 2005 η Άγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος. Ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων και είναι σήμερα πιο δημοφιλής από ποτέ. Κάποτε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την αποκάλεσε «το κορίτσι». Από τη σκιά του καγκελαρίου της Επανένωσης είχε βγει ήδη το 2001 όταν ανέλαβε την προεδρία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Η μεγάλη της ώρα ήρθε ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα στις εκλογές του 2005.
Στις εκλογές του 2005 οι γερμανοί συντηρητικοί πέτυχαν οριακή νίκη έναντι των σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και σαν μην έφθανε αυτό η Άγκελα Μέρκελ έλαβε το χαμηλότερο ποσοστό υποψήφιου των Χριστιανοδημοκρατών από την ίδρυση του μεταπολεμικού γερμανικού κράτους. Σίγουρα όχι οι ιδανικές συνθήκες για μια σημαντική σταδιοδρομία στη πολιτική. Βρήκε όμως γρήγορα το βηματισμό της.

Στο επίκεντρο σκληρής κριτικής
Τα χρέη πολλών ευρωπαϊκών χωρών εκτοξεύονται και το ευρώ κινδυνεύει. Η καγκελάριος Μέρκελ συναινεί σε χορήγηση οικονομικής στήριξης, αλλά απαιτεί ως αντάλλαγμα αυστηρά μέτρα λιτότητας από τις χώρες σε κρίση. Τα μνημόνια ξυπνούν στην Ελλάδα κατοχικές μνήμες. Ορισμένες ελληνικές εφημερίδες παραλληλίζουν τις γερμανικές απαιτήσεις με τη γερμανική κατοχή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Θα τα καταφέρουμε»
Καμία άλλη δήλωση της καγκελαρίου δεν προκάλεσε τέτοια πόλωση όσο το «θα τα καταφέρουμε» στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης το 2015. Για τους μεν η Άγκελα Μέρκελ είναι ο σωτήρας των κατατρεγμένων που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης για τους δε το πρόσωπο που «πλημμύρισε» τη χώρα με ξένους. Η δημόσια συζήτηση για αν η προσφυγική πολιτική της Μέρκελ ζημίωσε ή ωφέλησε εν τέλει τη Γερμανία συνεχίζεται.

Και μετά ήρθε η πανδημία
Η πανδημία έχει αλλάξει πολύ τη Γερμανία, όχι όμως την καγκελάριο Μέρκελ. Ο αποστασιοποιημένος τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζεται και αυτή την κρίση, έχει επικριθεί σε σημαντικό βαθμό. Όμως οι συνετές επιλογές της δείχνουν να πείθουν την πλειονότητα των Γερμανών και να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά της.

πηγή: DW

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *