Απαξιώνεται το Δημόσιο με στρατιές συμβασιούχων και μετακλητών – FANTOMAS.GR

Σε κοινή ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και της Γραμματέως ΚΟ – Τομεάρχη Εσωτερικών, Ευαγγελίας Λιακούλη αναφέρονται τα εξής:

“Μέχρι το 2010 κανείς δε μπορούσε να απαντήσει με ακρίβεια πόσοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συμβασιούχοι, οι μετακλητοί.  Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οργάνωσε την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων (με τον Νόμο 3845/2010) και έκτοτε μπορούσε ο κάθε πολίτης να δει πόσοι δουλεύουν στο κράτος και με ποια σχέση εργασίας στην  ιστοσελίδα apografi.gov.gr.

Η πληροφορία αυτή πλέον δεν είναι διαθέσιμη εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα. Η κυβέρνηση που προβάλλει διαρκώς τα επιτεύγματά της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δεν έχει καταφέρει καν να επαναφέρει σε λειτουργία την κεντρική σελίδα απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται άραγε «απλά» για ένα τεχνικό πρόβλημα ή υποκρύπτει κάποια προσπάθεια απόκρυψης δεδομένων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμβασιούχων και κυρίως, των  μετακλητών που κάθε μήνα σπάει νέο ρεκόρ;

Ακόμα όμως και χωρίς τα στοιχεία του 2021, είναι φανερό με τα δεδομένα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ ότι η κυβέρνηση μετατρέπει το κράτος γρήγορα και σταθερά σε «δικό της μαγαζί».  Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μόνο τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, οι συμβασιούχοι αυξήθηκαν από 100.603 σε 127.176, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε ελαφρά. Κι ενώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο η κυβέρνηση προσέλαβε 26.573 επιπλέον συμβασιούχους, διαφημίζει ως μεγάλη μεταρρύθμιση τον επικείμενο (τον Σεπτέμβριο 2022) γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόλις 1500 μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διολισθαίνει προς την πλήρη απαξία των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο φορτώνοντάς τους με μετακλητούς ως προϊσταμένους, αλλά και δημιουργώντας ένα παρακείμενο σώμα συμβασιούχων – ομήρων των κελευσμάτων των κομματικών φίλων και γνωστών που αυξάνονται διαρκώς και ασκούν εξουσία χωρίς λογοδοσία σε υπουργεία και δημόσιους φορείς.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής που έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με σκοπό την διαφάνεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη (Διαύγεια, ΚΕΠ, ΑΣΕΠ) γνωρίζει πολύ καλά πως δεν καμία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει χωρίς έναν δημόσιο τομέα αξιοκρατικά στελεχωμένο.”

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *