Αποκάλυψη: Τι θα περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για την ιθαγένεια – Οι εξετάσεις και οι Διευθύνσεις
Το Pireasnow.gr σας αποκαλύπτει σήμερα, τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που θα καταθέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος;
Στη διαδικασία απονομής Ελληνικής Ιθαγένειας το ΥΠΕΣ παρέλαβε μία κατάσταση με 55.000 περίπου αιτήματα σε διαδικασία εξέτασης από μια σχετικά ολιγάριθμη διοικητική δομή. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρονίζουν οι υποθέσεις, καθώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν υπηρεσίες που επεξεργάζονται στο τελικό τους στάδιο αιτήματα που έχουν υποβληθεί το 2014 ή το 2015 !
· Οι καθυστερήσεις αυτές εντοπίζονται κύρια στην πολιτογράφηση αλλογενών αλλοδαπών, οι οποίοι, βάσει της έως τώρα νομοθεσίας, καλούνται στο τελικό στάδιο να δώσουν συνέντευξη σε μια Επιτροπή για να διαπιστωθεί η καλή γνώση και χρήση της γλώσσας μας, αλλά και οι γνώσεις που διαθέτουν πάνω στην ελληνική ιστορία, πολιτισμό και πολιτικούς θεσμούς, εκτός των άλλων στοιχείων που πιστοποιούνται στη διάρκεια της συνέντευξης (π.χ. ο βαθμός κοινωνικής και οικονομικής ένταξης στη ζωή της χώρας του αιτούντος ή οι λόγοι για τους οποίους ζητά να γίνει Έλληνας πολίτης).
· Οι Επιτροπές αυτές (αυτή τη στιγμή λειτουργούν 19 σε όλη τη χώρα) αποδεικνύονται δυσλειτουργικές γιατί συνεδριάζουν το πολύ δύο φορές τον μήνα. Συχνά μάλιστα οι συνεδριάσεις αυτές αναβάλλονται, καθώς συμμετέχουν στελέχη από διάφορους φορείς. Αυτές οι καθυστερήσεις συμπαρασύρουν το σύνολο των αιτημάτων, αφού οι ίδιοι υπάλληλοι καλούνται να αξιολογήσουν το σύνολο των αιτημάτων. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκκρεμούν πάνω από 30.000 συνεντεύξεις στις συγκεκριμένες Επιτροπές !
· Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε και το σχετικό πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία καλέσαμε να κάνει μια αξιολόγηση της κατάστασης, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη πελατειακών πρακτικών και εστίες αδιαφάνειας και διαφθοράς. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός της σχετικής ανομοιογένειας των ερωτημάτων που απευθύνουν οι Επιτροπές προς τους συνεντευξιαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πάνω από ένας στους πέντε περίπου εξετασθέντες από τις Επιτροπές που απορρίπτονται εκφράζουν αντιρρήσεις για την ετυμηγορία της Επιτροπής προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών.
· Το μέγιστο μέγεθος συνεντεύξεων που έχουν γίνει κατ’ έτος από το σύνολο των Επιτροπών μόλις που φτάνει τις 4.000, ενώ τα αντίστοιχα αιτήματα που κατατίθενται κάθε έτος αγγίζουν τις 8.000. Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι το σύστημα των Επιτροπών συνέντευξης είναι αλυσιτελές και διαιωνίζει το πρόβλημα.
· Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει ότι η μορφή ενός συστήματος αντίστοιχου των Πανελλαδικών εξετάσεων διασφαλίζει αντικειμενικότητα και ισοτιμία (όλοι εξετάζονται σε κοινά θέματα) καθώς και διαφάνεια (αφού η διόρθωση των γραπτών θ’ ακολουθεί τη γνωστή πρακτική των Πανελλαδικών εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση). Ταυτόχρονα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για ομάδες με ειδικά μαθησιακά χαρακτηριστικά, ώστε να διευκολυνθούν σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές στην εξέτασή τους. Οι εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση θα διεξάγονται σταθερά δύο φορές τον χρόνο για όσους αλλογενείς αλλοδαπούς έχουν εκδηλώσει βούληση να αποκτήσουν την Ε. Ι.
· Αποσυμφορούνται σημαντικά οι υπηρεσίες. Έως τώρα η εξέταση των γνώσεων του αιτούντος γινόταν στο τέλος της διαδικασίας. Άρα η τυχόν απόρριψή του έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικό διοικητικό κόστος. Τώρα θα αιτείται την πολιτογράφησή του έχοντας εξασφαλίσει ότι πληροί μια βασική προϋπόθεση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (Κ.Ε.Ι.), επομένως η διαδικασία επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό και χωρίς διοικητικό κόστος.
· Η πολιτογράφηση αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία που απαιτεί τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο που να εξασφαλίζει ότι ο αλλογενής αλλοδαπός που θα γίνει Έλληνας πολίτης χειρίζεται τη γλώσσα μας σε βαθμό τέτοιο, που τον καθιστά ικανό να συμμετέχει αυτόνομα (δηλαδή χωρίς εξαρτήσεις) στα κοινωνικά και κυρίως στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Ας μη λησμονούμε ότι η πολιτογράφηση κάνει κάποιον Έλληνα πολίτη με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα ! Επομένως, οφείλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όποιος πολιτογραφείται Έλληνας είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς σε όσα προβλέπονται από το Σύνταγμά μας!
· Να σημειώσουμε ότι θα προβλεφθεί η δημιουργία μιας Τράπεζας Θεμάτων τόσο στο αντικείμενο της ελληνικής γλώσσας, όσο και στα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Από εκεί θα αντλούνται τα θέματα που θα τίθενται στην εξεταστική διαδικασία. Αυτή η Τράπεζα θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά στον οποιονδήποτε. Άρα, όλες οι διαδικασίες θα διέπονται από την απόλυτη διαφάνεια.
Από την άλλη πλευρά θα υλοποιηθούν σημαντικές οργανωτικές αλλαγές.
· Δημιουργείτε Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εποπτεία, υποστήριξη και αξιολόγηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας.
· Ιδρύονται δύο νέες Διευθύνσεις σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις αιτήσεις κτήσης Ε. Ι. από τους αλλογενείς αλλοδαπούς που έχουν γεννηθεί και φοιτήσει στη χώρα μας, καθώς κι εκείνους που ήρθαν εδώ και φοίτησαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον το επιθυμούν, θα πρέπει να γίνονται με διαδικασίες γρήγορες και διαφανείς Έλληνες πολίτες. Η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία έχει επιτευχθεί, καθώς όπως λέει και ο Ισοκράτης «μετέχουν την ελληνικής παιδείας». Αυτή η μεταρρύθμιση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των δεύτερης γενιάς μεταναστών που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει γνωρίσει άλλη πατρίδα, παρά την Ελλάδα !