Άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ – FANTOMAS.GR

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ελπίζοντας ότι θα εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, στις 10 Δεκεμβρίου το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου το οποίο είχε απορρίψει την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου ο ιδρυτής του WikiLeaks κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ διώκεται για κατασκοπεία και αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών.

Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν, δε, τα παραπάνω συνιστούν μια σοβαρότατη επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου.

ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ

Τέλη Ιανουαρίου η απόφαση επί της συζήτησης του αιτήματος στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, ανέφερε μέσω του Twitter ότι την Πέμπτη, λοιπόν, ασκήθηκε έφεση στην απόφαση έκδοσής του.

Η Μόρις, που είναι δικηγόρος και μητέρα των δύο παιδιών του Ασάνζ, εξήγησε ότι η απόφαση για το αν θα εξεταστεί η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο εδώ και δυόμιση χρόνια.

Είχε συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού παρέμεινε επί επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε ζητώντας άσυλο ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Τότε, έλεγε ότι φοβόταν πως η Βρετανία θα τον παρέδιδε στις αμερικανικές ή τις σουηδικές αρχές, όπου του είχε ασκηθεί δίωξη για βιασμό. Η υπόθεση αυτή ωστόσο έχει πλέον μπει στο αρχείο.Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *