«Ασυλία» για φέτος στις «γουρούνες»

«Ασυλία» για την φετινή τουριστική περίοδο εξασφάλισαν οι «γουρούνες», οι τετράχρονες μηχανές κάτω των 125 κυβικών, παρόλο που θεωρούνται επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια. Με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», παρατείνεται ως τις 31 Οκτωβρίου η δυνατότητα να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Με την ίδια διάταξη, παρέχεται το δικαίωμα στις τοπικές αρχές να μειώσουν το χρονικό διάστημα αν διαπιστώσουν ότι η κυκλοφορία τους επιβαρύνει το οδικό δίκτυο της πόλης. Η απαγόρευση γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τίθεται σε ισχύ δέκα ημέρες μετά την ψήφισή της.

Οι δημοτικές αρχές, με την ίδια διάταξη, αποκτούν επίσης το δικαίωμα να καθορίζουν τον αριθμό των μηχανών αυτού του τύπου που μπορεί να αντέξει το τοπικό οδικό δίκτυο. Αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκπονήσουν μελέτη κυκλοφοριακής ικανότητας, από την οποία θα προκύψουν ποσοτικά στοιχεία για τις «γουρούνες» που μπορούν να κινούνται στους δρόμους χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι προδιαγραφές για την εκπόνηση της μελέτης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Ορίζεται επίσης η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για τα τετράτροχα, από το οποίο θα προκύπτει ο αριθμός και η έδρα τους.

Αν οι «γουρούνες» δεν υπερβαίνουν τα όρια κορεσμού των δρόμων μιας περιοχής θα παίρνουν άδεια κυκλοφορίας που θα ισχύει για πέντε χρόνια.

Αν είναι περισσότερες, οι δήμοι θα κάνουν δημοπρασία αδειών.

Ορίζεται όμως ότι έχουν δικαίωμα κυκλοφορίας για μια πενταετία οι μηχανές που είχαν αποκτήσει άδεια κυκλοφορίας πριν την ισχύ του νόμου 4530/2018. Οι παραβάτες των διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμο 500 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *