Αύριο οι απολογίες, ανησυχία για τη σχολική διαδικασία – FANTOMAS.GR

Το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης πέρασαν χθες οι 11 συλληφθέντες, μέλη της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οι οποίοι απήγαγαν την περασμένη Παρασκευή τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, στο Αιγίνιο Πιερίας.

Παρότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο στον Ανακριτή Κατερίνης, μέχρι τότε εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού, όπως επίσης για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών.

Αμετανόητοι μέχρι τέλους

Επιπλέον, κατά περίπτωση, ασκήθηκε δίωξη για απλή σωματική βλάβη, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και διασπορά ψευδών ειδήσεων (όλα σε βαθμό πλημμελήματος). Παρά το βαρύ κατηγορητήριο, τα μέλη της ομάδας εφόδου εμφανίστηκαν αμετανόητα χθες ενώπιον των δικαστικών Αρχών, ενώ επιστράτευσαν -κατά πληροφορίες- σειρά από δικαιολογίες, όπως ότι αποσκοπούσαν σε έναν «δημοκρατικό διάλογο» με το Γυμνασιάρχη του σχολείου, τη στιγμή που τα όσα συνέβησαν στο σχολικό συγκρότημα στο Αιγίνιο, έχουν αφήσει άφωνο το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η αντιεμβολιαστική ρητορική και η ακραία συμπεριφορά ορισμένων εκ των μελών της ομάδας εφόδου (θηλυκού κυρίως γένους) ήταν γνωστή από καιρό στην περιοχή, ενώ τον περασμένο μήνα είχαν σημειωθεί απανωτά περιστατικά εκφοβισμού των εκπαιδευτικών (ακόμη και μέσω αποστολής εξωδίκων) που υπηρετούν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, καθώς σε αυτό φοιτούν παιδιά τριών τουλάχιστον εκ των συλληφθέντων. Αιτία της αντίδρασης των κηδεμόνων τους ήταν η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον κορονοϊό, αλλά και η υποβολή των μαθητών στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να εκτιμούν πως ήταν θέμα χρόνου να επικρατήσει ένταση στο σχολικό περιβάλλον.

Ετερόκλητη ομάδα

Από πλευράς τους, οι συλληφθέντες αρνούνται πως ανήκουν στο σύνολό τους στην ομάδα «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», αλλά πως είναι ενταγμένοι μόνο δύο εξ’ αυτών. Αντίθετα, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν πως είναι γονείς μαθητών του σχολείου και πως προσέτρεξαν σε βοήθεια απευθυνόμενοι στα μέλη των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», αφού ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους υφίστανται βασανιστήρια.

Καρτέρι από νωρίς

Μαρτυρίες κατοίκων, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ομάδα εφόδου έγινε αντιληπτή να έχει συγκεντρωθεί σε καφετέρια της περιοχής γύρω στις 6 το πρωί της περασμένης Παρασκευής και περίπου μιάμιση ώρα μετά (στις 7:30) την παρατήρησαν να κινείται προς το σχολικό συγκρότημα, έχοντας στοχεύσει τον Γυμνασιάρχη και το Λυκειάρχη.

Ο τελευταίος σώθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς είχε πάει να προμηθευθεί έναν καφέ και καθυστέρησε κάποια λεπτά, απουσιάζοντας τη στιγμή της εφόδου. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά πως ήταν και αυτός στόχος, αναφέροντας -στον τηλεοπτικό σταθμό Mega- πως «έψαχναν και εμένα όταν έγινε η επίθεση. Εγώ τη γλίτωσα κατά λάθος, από σύμπτωση. Βέβαια και γνωρίζω κάποια άτομα της επίθεσης. Τρεις εξ αυτών είναι γονείς μαθητών μας» δήλωσε ο Λυκειάρχης, Γιώργος Γκαϊτατζής.

Απόντος του Λυκειάρχη, τα πέντε από τα έντεκα συνολικά μέλη της ομάδας κατάφεραν όμως να ακινητοποιήσουν τον Γυμνασιάρχη, του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου τελικά και συνελήφθησαν από άνδρες της Ασφάλειας. Ανάμεσά στους έντεκα συλληφθέντες είναι μια δασκάλα χορού, μια νοικοκυρά, ένας απόστρατος αστυνομικός από τα Τρίκαλα, ένας άνεργος από το Ίλιον, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος παρασκευής σκευασμάτων κοτόπουλου και ένας μαρμαροτεχνίτης. Σοκαρισμένος ο Γυμνασιάρχης, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, αμέσως αφού οι δράστες συνελήφθησαν, προκειμένου να εξεταστεί για τυχόν κακώσεις, μετά την αρπαγή του.

Όπως είπε ο δικηγόρος των συλληφθέντων, Βασίλης Νουλέζας, αυτοί ισχυρίζονται πως με τις ακραίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας έχει καταλυθεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούν πως έτσι ενεργοποιείται το άρθρο 120. «Το άρθρο 120, λέει εν ολίγοις ότι επαφίεται στον συνταγματικό πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών να διαφυλάξουν το σύνταγμα όταν καταλύεται», είπε.

Ο κ. Νουλέζας ανέφερε ότι διαφωνεί με κάθε μορφή βίας και ότι ενδεχομένως ερμηνεύουν στρεβλά το σύνταγμα. Τόνισε, επίσης, ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις τους, ωστόσο είναι νωρίς για να τους καταδικάσουμε. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μόνο τρεις από τους 11 έχουν παιδιά στο σχολείο, ενώ οι υπόλοιποι είναι από γύρω περιοχές.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πρωτοφανείς σκηνές απαγωγής

«Μία ομάδα ατόμων συνέλαβαν τον κύριο έξω από το σχολείο με βίαιο τρόπο του πέρασαν χειροπέδες πισθάγκωνα και τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο χωρίς να ξέρουμε που τον πάνε – μετά από λίγο μάθαμε ότι τον πήγαν στο ΑΤ της περιοχής» δήλωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πιερίας, Μεταξία Τσιαργαλή.

«Τρομοκρατηθήκαμε και εμείς που δεν ήμασταν μπροστά» δήλωσε μια μαθήτρια Γυμνασίου.

«Σήμερα φτάσαμε στο -τελείως πως να το χαρακτηρίσω- γεγονός, να πάνε οι παράνομοι να συλλάβουν έναν Έλληνα πολίτη και να τον οδηγήσουν στο νόμο δηλαδή ξεπέρασαν κάθε όριο» λέει ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας.

Σημειώνεται ότι οι αρνητές καλλιεργούσαν εδώ και καρό κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε μαθητές, γονείς και δασκάλους του σχολείου.

Όπως φαίνεται σε έγγραφο που δημοσιεύει η ΕΡΤ, στις 24 Νοεμβρίου έστειλαν εξώδικα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Αιγινίου προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους καθηγητές.

«Είχαν οχλήσεις οι οποίες σε συνεργασία με τη διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε ενημερωθεί η Αστυνομία και η Εισαγγελία», σημειώνει ο αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής, Θωμάς Μπαχαράκης.

«Εμείς τα ζούσαμε αυτά τα περιστατικά σχεδόν κάθε μέρα γιατί ένας μαθητής δεν φορούσε μάσκα ενώ ήταν να κάνει το σελφτεστ και ερχόταν εδώ οι γονείς του παράνομα μέσα στο σχολείο απειλούσαν τους μαθητές απειλούσαν τους καθηγητές», λέει μαθήτρια Γυμνασίου.

Οι αυτόκλητοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ξεκίνησαν να απασχολούν τις Αρχές και να στρατολογούν μέλη τον περασμένο Οκτώβριο.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι προκλητικές και απαράδεκτες και η Αστυνομία δεν πρέπει να επιτρέψει την επανάληψή τους» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Είμαστε από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Γυμνασιάρχη Πιερίας. Η επίθεση που δέχτηκε ήταν αδιανόητη. Μίλησα μαζί του και με τον Αστυνομικό Διευθυντή της περιοχής. Θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο την εκπαιδευτική μας κοινότητα» υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα, με την έλλειψη ουσιαστικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης, τις παλινωδίες σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και τον εμβολιασμό, αφήνει έδαφος να αναπτυχθούν ανορθολογικές και σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές» επισημαίνουν από το ΚΚΕ.

Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 11 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για αρπαγή από κοινού, με επτά πλημμελήματα. Αναμένεται να σχηματιστεί και δεύτερη δικογραφία για απείθεια.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 11 συλληφθέντες – μέλη της αυτοαποκαλούμενης ομάδας θεματοφύλακες του άρθρου 120 του Συντάγματος διατείνονται ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι  δωσίλογη  και ασκεί την εξουσία έναντι των συμφερόντων του λαού και κατά συνέπεια σύμφωνα με την ερμηνεία που οι ίδιοι δίνουν έχει καταλυθεί μέρος του συντάγματος και πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την εξουσία». Οι συλληφθέντες, αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού καθώς και για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών.

Αγωνία για τα μαθήματα

Μετά το αρχικό σοκ, ανάστατοι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι, γονείς των μαθητών που φοιτούν στο 1ο Γυμνάσιο Αιγινίου, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα στην περιοχή, φοβούμενοι αφενός νέο κύκλο επιθέσεων και αφετέρου τυχόν αντίποινα, με την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή αύριο το πρωί. Στην κατεύθυνση αυτή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων στην Πλατεία του Αιγινίου, ενώ το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, Αναστάσιος Μανώλας.

Σχολιάζοντας από την πρώτη στιγμή το συμβάν, ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού έκανε λόγο για τον τέλειο παραλογισμό: Οι παράνομοι να οδηγήσουν έναν πολίτη στον Νόμο και πρόσθεσε ότι «οι αυτοαποκαλούμενοι Θεματοφύλακες του Συντάγματος «συνέλαβαν» τον γυμνασιάρχη και τον οδήγησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Αναφέρω προς άγνωστη κατεύθυνση (τελικά τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα), ώστε να μπούμε στην ψυχολογία αυτού του ανθρώπου, για το πώς μπορεί ένιωθε εκείνες τις στιγμές».

Την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι δεν έκρυψε ούτε και ο Λυκειάρχης του σχολικού συγκροτήματος. «Φοβάμαι για όλους, για εμένα, τους συναδέλφους μου τους μαθητές του σχολείου. Το κλίμα που κυριαρχεί στα σχολεία μας είναι αυτό. Και οι γονείς είναι ανήσυχοι. Τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα. Ακόμα και τώρα που το ζήσαμε, δεν το πιστεύω ότι έγινε», κατέληξε ο κ. Γκαϊτατζής.

 

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *