Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 70% την περίοδο της πανδημίας (ηχητικό) – FANTOMAS.GR

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του πληθυσμού μίλησε η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή Πειραιάς 24 με τον Βασίλη Ταλαμάγκα.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη, των ασθενών με Covid-19 και των οικογενειών τους, αλλά και των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη με την πανδημία. Όπως είπε η κα. Ράπτη «σύμφωνα με τις μελέτες, η πανδημία έχει επηρεάσει πολύ την ψυχική μας υγεία με αρνητικά συναισθήματα, μοναξιά, φόβο, θυμό, απαισιοδοξία για το μέλλον. Επίσης όσοι έχουν νοσήσει από covid 19 παρουσιάζουν αργότερα, μεγάλο στρες, άγχος και κατάθλιψη. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν όταν υπάρχει ύφεση των επιδημιολογικών δεικτών και χαλάρωση των μέτρων. Έρευνες έχουν καταγράψει ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά και οι έφηβοι κατά τη διάρκεια του lockdown επηρεάστηκαν καθώς μειώθηκε η δυνατότητα των συναναστροφών τους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο σημειώθηκαν στα αγόρια με αύξηση της ενασχόλησής τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά 60% και στα κορίτσια με την ενασχόλησή τους με τα social media κατά 40%».

Την ίδια ώρα η κα. Ράπτη μίλησε και για τους άξονες της διαμόρφωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία. «Έχουμε ήδη προχωρήσει στη χώρα μας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην αξιολόγηση, ώστε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες και να δούμε που χρειάζεται ενίσχυση το σύστημα. Γίνεται προσπάθεια ολοκλήρωσης του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Επίσης δίνεται έμφαση σε δομές με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ καθώς και ενίσχυση των ανθρώπων που βιώνουν ένα εργασιακό burnout, όπως το ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας».

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά κατά 70%. «Το Υπουργείο παρέχει ψυχική υποστήριξη στις οικογένειες και δίνει έμφαση στην προστασία, ιδιαίτερα των γυναικών, που συνήθως, κατά πλειοψηφία πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Για αυτό το λόγο λειτουργούμε κέντρα, στα οποία οι γυναίκες λαμβάνουν υποστήριξη. Η σωστή λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Κέντρων που αφορούν παιδιά είναι για εμάς πρώτιστο μέλημα και για αυτό δουλεύουμε καθημερινά στο υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος υπενθύμισε την τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας και μέχρι τώρα οι επιστήμονες – ιατροί, έχουν λάβει περισσότερες από 180.000 κλήσεις. «Μπορεί όποιος θέλει ανώνυμα και εμπιστευτικά να πάρει πληροφορίες και να ζητήσει υποστήριξη για την ψυχική του υγεία και αν χρειαστεί παραπομπή σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση. Με την επιλογή 3 δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να λάβουν συμβουλές για τα παιδιά τους μέσω της συνεργασίας  του υπουργείου υγείας με το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέληξε η κα. Ράπτη, της οποίας ολόκληρη τη συνέντευξη στον Βασίλη Ταλαμάγκα μπορείτε να ακούσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *